×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Släpar efter även i röda landsting

2014-09-10, Tidningenvision.se

I rikspolitiken beskyller oppositionen ofta Alliansen för att ha skapat växande klyftor. Men i landstingen, där politikerna själva är arbetsgivare, ökar lönegapet oavsett färg på styret.

Rödgrönt eller blått verkar inte spela någon roll – löneskillnaderna mellan distriktläkare och medicinska sekreterare och allmänsjuksköterskor växer oavsett landstingens politiska styre. Det visar Tidningen Visions undersökning.

Halland, som är den region där klyftan har ökat mest sedan 2009, styrs av Allianspartierna och Miljöpartiet. Norrbottens läns landsting, som hamnar på plats fyra på topplistan över växande klyftor, leds av Socialdemokraterna, Vänster­partiet och Miljöpartiet.

”Målet för Vänsterpartiet är att minska de ekonomiska klyftorna”. Så står det i Vänsterpartiets partiprogram för Norrbotten.

– Ett jämlikt samhälle är mycket bättre, säger Monica Carlsson (V), som sitter i landstingsstyrelsen.

Men du sitter i ledningen för Norrbotten och ansvarar för att de högst betalda får ännu mer i lönekuvertet?

– Vi är bakbundna av brist på läkare – det är svårt att rekrytera till glesbygden och vi måste betala bra, förklarar Monica Carlsson.

Hon tror dock att de medicinska sekreteraranas löneläge kommer att drivas upp.

– I förlängningen kommer vi att få brist på medicinska sekreterare och samhällsutvecklingen kommer att tvinga fram högre löner, vilket är absolut nödvändigt. De lågt betalda kvinnogrupperna i landstinget kommer att bli en framtidsfråga, annars så ökar vi klyftorna ännu mer. Vi får ta initiativ till att ta upp den här diskussionen ordentligt.

Mats Eriksson (M), region Hallands högsta sjukvårdspolitiker, säger att regionen har gjort en medveten satsning på distriktsläkarna för att slippa höga kostnader för hyrläkare och för att få en bra primärvård. Han är inte bekant med att distriktsläkarlönerna ökat med 17 procent sedan 2009, medan de medicinska sekreterarnas bara ökat 9 procent.

– Spontant känns det som om distriktsläkarna har dragit iväg mycket i både procent och kronor. Jag ska nogsamt titta på siffrorna i denna grupp som redan ligger högt lönemässigt, säger Mats Eriksson.

Är det inte dags att lyfta lönerna för de medicinska sekreterarna?

– Medicinska sekreterare är en viktig del av sjukvården i dessa dagar när alla flöden är snabba och inte får stanna upp, men i slutänden måste vi prioritera vilka vi satsar på lönemässigt. Innevarande år har vi till exempel gjort satsningar på sjuksköterskegrupper som varit svåra att rekrytera, säger han.

 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Erfarenhet av yrket och våga säga vad som behöver förbättras, tycker Anna Johansson är en fördel när hon nu jobbar som medicinsk sekreterare i kommunen.
Foto: Sofia Sabel

Anna är först ut på banan

Den 11 oktober klev Anna Johansson in på sin nya arbetsplats i Färgelanda, som Sveriges första medicinska sekreterare i kommunal hemsjukvård, enligt kommunen själv.  2018-11-27

Vad gör du som hälsoinspiratör?

Fem frågor till Carola Eriksson medicinsk sekreterare (och hälsoinspiratör) i akademiska sjukhuset i Uppsala.  2018-11-27

Foto: Mostphotos

Knökfullt i klassrummen

Aldrig tidigare har så många påbörjat en utbildning till medicinsk sekreterare som i år. Samtidigt är behovet av yrkesgruppen fortsatt stort.  2018-11-27

Det här är en av de 14 avdelningar på sjukhuset där de anställda jobbat med att effektivisera sitt arbete. Foto: Anna Sigge

Rätt person gör jobbet

Nöjdare medarbetare och mindre stress. Det blev resultatet när de medicinska sekreterarna på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås började ta över administrativa uppgifter från läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.  2018-11-27

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb