×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

I Halland ökar gapet mest

2014-09-10, Tidningenvision.se

Halland är det landsting där distriktsläkarnas löner dragit ifrån mest jämfört med medicinska sekreterarnas. ”Vi gör ett hästjobb, men det värderas inte”, säger Gilda Galvez Eriksson.

600 personer skrev på det halländska löneuppropet förra året, med krav på extra lönepåslag för alla medicinska sekreterare.

– Men löneupproret gav inte det som vi hade förväntat oss.

Det konstaterar Mariette Jakobsson, Visions yrkesombud för medicinska sekreterare i Region Halland, som känner sig uppgiven med tanke på löneläget.

– Det spelar ingen roll vad vi medicinska sekreterare skaffar för utbildning och vad vi tar för initiativ: vi kan få 25 000 kronor i månaden, men inte mer. Hur man än stångar sig blodig så händer inget med löneläget. Vi får inget gensvar från arbetsgivaren, säger hon.

Gilda Galvez Eriksson, medicinsk sekreterare och Visionombud på kvinnokliniken i Halmstad, var en av dem som skrev under löneuppropet. Efter 24 år som medicinsk sekreterare har hon kommit upp i en månadslön på 24 500 kronor i månaden.

– Det spelar ingen roll vad man gör, för det värderas inte. Mellancheferna har så liten budget. Jag har till exempel vidareutbildat mig till kodare, och utför arbetsuppgifter som är viktiga ekonomiskt för arbetsgivaren. Vi som kodar diagnoser gör ett hästjobb, men det värderas inte mer än till ett påslag på 150 kronor i månaden, säger hon.

Vad tycker du om att distrikts­läkarnas löner drar ifrån?

– Läkare är en stark grupp i samhället – de är inte rädda att säga ifrån när det gäller löner och arbetsmiljö. Självklart har läkarna ett stort ansvar, men lönegapet kan inte bli hur stort som helst. Arbetsgivaren måste börja reflektera mer över att alla yrkeskategorier behövs och måste vilja prestera sitt bästa för att vården ska gå runt, säger hon.

Mariette Jakobsson säger att det blivit vanligare att medicinska sekreterare slutar på landstinget.

– De börjar jobba privat eller skaffar sig andra administrativa jobb för att få mer i lön. Var och varannan dag slutar någon.

Den ljusning som Mariette Jakobsson ser, och som hon tror kan driva upp löneläget, är att medicinska sekreterare börjar överta administrativa uppgifter som i dag utförs av vårdande personal.

– Det är ett stort mastodontjobb att få alla att göra rätt saker i vården. Många tår ska trampas på. Kanske leder det till att man får upp ögonen för administrationen och att yrkets status och lön höjs. Men det kommer att ta tid.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  2018-08-16

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  2018-08-15

Foto: Mostphotos

Grön journal för miljö och personal

Det finns miljöcertifieringar inom många olika områden. Men inom vårddokumentation har det saknats. Tills nu.  2018-08-15

Trivsel är en friskhetsfaktor, tycker medicinska sekreteraren Inger Jonsson på ­specialistmödravården, Östersunds sjukhus Foto: Marie Birkl

Många sjuka i pressat yrke

Medicinska sekreterare är en hårt pressad yrkesgrupp som är sjukare än andra region- och ­landstingsanställda. Men det finns stora regionala skillnader, visar vår granskning.  2018-08-15

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb