×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Alma Kelecija, Ann Johansson och Catarina Andersson jobbar på folktandvården i Hageby, Norrköping. FOTO: Henrik Witt

    Alma Kelecija, Ann Johansson och Catarina Andersson jobbar på folktandvården i Hageby, Norrköping. FOTO: Henrik Witt

Mer i plånboken i Östergötland

2014-10-29

Tidningen Vision nr 15 2014. Hur många procents löneökning tandsköterskorna får i år varierar kraftigt över landet. Tandsköterskorna i Östergötland fick som grupp 4 procents löneökning i årets löneöversyn.

– Det är ett förhållandesvis bra utfall, även om procentsiffran inte säger allt, säger Ann Johansson, ledamot i Visions landstingsavdelning i Östergötland.

En stor del av förklaringen är arbetet med lönemålen, en satsning som startade förra året och som håller på till 2016. Enligt målen ska en skicklig tandsköterska kunna tjäna upp till 28 000 kronor i månaden. Även löneprocessen har fungerat bra.

– Medlemmarna är nöjda. De upplever i de flesta fall att cheferna har mandat att sätta lön, säger Ann Johansson.

Men på folktandvården i Skåne är tandsköterskorna inte lika glada. Där blev löneökningen 2,2 procent för gruppen tandsköterskor.

– Medlemmarna är inte nöjda. Det är tyvärr alltid så i den här regionen, och även nu sedan vi blivit bolag, att vi får lägsta nivån i avtalet. Det beror bland annat på att tillgången på tandsköterskor är god här i Skåne, säger Karin Persson, Visions avdelningsordförande på Folktandvården Skåne.

Hon hoppas dock att det blir bättre nästa år.

– Bolaget är nystartat och arbetsgivaren är extra försiktig eftersom man inte vet hur ekonomin kommer att se ut, säger Karin Persson.

 

Så blev lönerna för tandsköterskorna

I snitt höjdes lönen för tandsköterskorna i landstingen med 2,7 procent, visar Tidningens Visions egen undersökning.

Det centrala löneavtalet mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Vision skulle ge minst 2,2 procents löneökning i år. Men snittet för gruppen tandsköterskor ligger något över det.

– Tandsköterskorna ser ut att ha fått en bit mer än det garanterade löneutrymmet och aningen mer än genomsnittet, säger Kjell Svahn.

Men han slänger också in en brasklapp: När året är slut och man tittar på hur den verkliga löneutvecklingen blivit, individ för individ, brukar det visa sig att lönerna ökat något mer än den nivå som rapporteras från fackligt förtroendevalda. I det här fallet skulle det innebära en ökning på runt 3 procent.

– Så har det varit ett antal år nu och min förhoppning är att det blir så även i år. Men jag kan ju inte veta säkert.

Det som håller tillbaka lönerna generellt sett är enligt Kjell Svahn att tandsköterskorna ofta ses som ett kollektiv av arbetsgivaren.

– Det lönar sig för lite för tandsköterskorna att ta på sig nya arbetsuppgifter och utvecklas på jobbet.

 

Löneförändring för  tandsköterskor

Landsting                  förändring

Blekinge                          4,0%

Dalarna                            3,2%

Gotland                            2,2%

Gävleborg                         2,2%

Halland                            2,4%

Jämtland                          2,6%

Jönköping                        2,3%

Kalmar                             2,4%

Kronoberg                        2,6%

Norrbotten                        2,2%

Skåne                              2,2%

Stockholm                        2,4%

Södermanland                   3,3%

Uppsala                            2,6%

Värmland                         2,2%

Västerbotten                    ej klara

Västernorrland                   3,5%

Västmanland                     2,3%

Västra Götaland                 3,7%

Örebro                            2,6%*

Östergötland                     4,0%

Medelvärde                       2,8%

* 5,3 procent på två år som betalas ut i år

 Resultatet av 2014 års löne­översyn för tandsköterskor i landstingen.

 Så gjorde vi: Vad blev utfallet av årets löneöversyn för gruppen tandsköterskor? Frågan ställdes i en mejlenkät som skickades ut till fackliga företrädare för Vision och personalansvariga i landstingen över hela landet.

 

 

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb