×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Visstidare anmäler sällan diskriminering

2014-03-13, Tidningenvision.se

Trots att det har varit olagligt att missgynna visstidsanställda i tolv år har bara en arbetsgivare ställts till svars i Arbetsdomstolen. Visions jurist menar att fler fall, som utebliven friskvård, borde prövas rättsligt. Fast då krävs att visstidarna vågar anmäla.

Många visstidsanställda behandlas som en andra klassens arbetstagare. De får den sämsta kontorsstolen, bjuds inte på personalfesten och får ingen friskvård eller kompetensutveckling. Det visar en enkätundersökning som Tidningen Vision presenterade i nummer 3/2014.

Sedan 2002 är det olagligt att diskriminera visstids- och deltidsanställda. Arbetsgivaren får inte ge visstidsanställda sämre löne- och anställningsvillkor än tillsvidareanställda.

Lagen har alltså funnits i över ett decennium, men under den tiden har bara ett fall som berör diskriminering av visstidsanställda avgjorts i Arbetsdomstolen, AD. Det handlade om skådespelare som inte fått semesterersättning. Arbetsgivarna gick segrande ur den striden

– Det stora problemet är att visstidsanställda som diskrimineras inte vågar anmäla, säger Visions jurist Mikael Ruukel apropå de få AD-domarna.

I Tidningen Visions undersökning nämner visstidarna ett antal förmåner som deras tillsvidareanställda kolleger har, men som de själva saknar. Bland annat friskvårdsbidrag och julklappar.

Mikael Ruukel menar att visstidsanställda som inte får ta del av friskvårdssatsningar mycket väl kan vara en fråga om diskriminering. Andra exempel som kan klassas som diskriminering är om den med tillfällig anställning inte får någon bonus eller julgåva, eller om han eller hon till skillnad från fast anställda, inte får arbetskläder utan måste slita på sina egna.

Men gör lagen någon nytta, trots att den tycks ligga i träda?

– Hade lagen inte funnits hade det varit tillåtet att missgynna visstidsanställda. Förhoppningsvis väljer många arbetsgivare att följa lagen.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb