×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tappade rösten men inte hoppet

2014-03-03, Tidningenvision.se

Socionomen Fredrik Wastesson förlorade rösten efter en stämbandsinflammation. Men han kom igen. I dag trivs han med livet och har ett nytt yrke.

Fakta

Ålder: 43 år.
Jobbar som: Dokumentcontroller/registrator.
Arbetsplats: Finspångs kommun.
Utbildning: Socionomexamen och snart diplomerad registrator.
Familj: Frun Sofia och två döttrar, tio och nio år gamla.
Intressen: Motion och musik, spelar elgitarr i rock-och blues­band och althorn i Frälsningsarméns orkester. Läsande och eget skrivande.

En fredagskväll för knappt ett decennium sedan hade Fredrik Wastesson, då 34 år, varit ute och spelat med kompisarna i rock- och bluesbandet, trots en envis förkylning som bet sig fast. Han hade sjungit och spelat gitarr, en hobby han haft sedan gymnasiet. Nästa dag kunde han knappt prata och vårdcentralen konstaterade stämbandsinflammation. Han borde förstås ha stannat hemma och inte gått till jobbet som kurator på en skola i Linköping. Men omständigheterna på arbetsplatsen var extrema. En elev och en kvinna hade mördats på en skola i närheten.

– Det var aldrig aktuellt att stanna hemma från jobbet, säger Fredrik Wastesson, som nu fått rösten tillbaka, men talar ganska lågt och helst inte allt för länge.

Alltså gick Fredrik Wastesson till jobbet och pratade med alla som behövde om det ofattbara som hänt. Det var förstås inte bra för rösten och problemen med stämbanden fortsatte.

Han bytte så småningom jobb och blev familjerättssekreterare, ett jobb som också innebar att han samtalade mycket. Fyra år efter att han först blivit sjuk tog det till slut helt stopp. Rösten försvann. Han blev stum och klarade inte av jobbet längre.

En lång process av sjukvårdskontakter och ovisshet tog sin början. Fredrik Wastesson upplevde att det var svårt att få vare sig någon diagnos eller prognos från sjukvården.

– Det var fruktansvärt. Jag blev helt knäckt, isolerade mig och orkade inte träffa folk. Jag låg på min säng.

Tack vare en bra chef blev han omplacerad till färdtjänstens arkiv och sedan fick han jobba med verksamhetsuppföljning inom socialtjänsten. Det fungerade bra, men när vikariatet tog slut gick Fredrik Wastesson tillbaka till jobbet som familjerättssekreterare. Där blev han rejält mycket sämre och förlorade rösten igen.

Han var missnöjd med det stöd och bemötande han fick från sjukvården och anmälde läkaren till hälso- och sjukvårdens och ansvarsnämnd, men tog sedan tillbaka anmälan.

– Jag bestämde mig för att inte bli bitter. Att driva något sådant skulle inte hjälpa mig att må bättre. Men jag har lärt mig att för den vars sjukdomsförlopp eller symptom inte stämmer med hur det brukar vara kan kontakterna med försäkringskassan och sjukvården vara mycket jobbiga, konstaterar han.

Familjen, bestående av frun Sofia och de två döttrarna nu tio och nio år gamla, har funnits med hela vägen och stått för något normalt i den turbulenta tillvaron. Att vara förälder och inte kunna prata har varit det minsta problemet.

– Det går att visa med kroppen vad man menar. Vår äldsta dotter var bara sex år, men vi kunde cykla tillsammans i trafik, hon följde minsta vink. Barn anpassar sig.

Att han till sist hittade kraften att kravla sig upp ur sitt eget mörker tackar han sin gudstro för. Men förklaringen finns också i förmågan att tänka om och anpassa sig.

– Det är viktigt att inte ha sin identitet som sjuk, varken på jobbet eller hemma. Jag är ju något mer än det. Och ska man börja må bättre måste man våga släppa taget om en del saker. Det är inte farligt.

Som till exempel jobbet som familjerättssekreterare. I stället började han plugga teckenspråk och fick jobb på ett hem för döva ungdomar med sociala problem. Samtidigt jobbade han lite som fondhandläggare åt Frälsningsarmén för att få in pengar till deras verksamheter.

Men jobbet på HVB-hemmet innebar många nätter borta från familjen och mycket pratande med den talade delen av personalen. Det blev för krävande. Därför sökte Fredrik Wastesson den tjänst han har i dag. Jobbet som registrator på Finspångs kommun är ett arbete han mår bra av och där hans kunskaper om kommunal förvaltning varit till nytta.

– Jag har alltid trivs med att jobba med papper, säger han och ser sig runt om i kontoret som är hans arbetsplats, där pappren ligger i prydliga högar på skrivbordet.

Men här finns också saker som skvallrar om hans tidigare liv. I hyllan står en grön liten bok om hur man hjälper sina barn att klara skolan som han skrivit under åren som skolkurator. På väggarna sitter inramade planscher med Bob Dylan och The Beatles, förebilder från hans dagar som sångare i hobbybandet. Mycket har förändrats sedan den där kvällen för snart tio år sedan när stämbanden åkte på en smäll, men en hel del är också sig likt.

Fredrik Wastesson är fortfarande med i samma rock- och bluesband, men spelar numera bara gitarr. Familjen finns kvar och tack vare envishet och anpassningsförmåga har han en ny yrkesbana framför sig. Och rösten bär, men inte som förr.

Mingelpartyn, stimmiga luncher och mobiltelefoner undviker han i det längsta. Vännerna umgås han gärna med, men numera blir det ofta i samband med någon aktivitet, som musik eller motion.

I det dagliga arbetet räcker de röstresurser han har, men att delta i gruppdiskussioner eller att hålla i muntliga föredragningar är svårare.

– Jag vill dela med mig av min berättelse för att visa att det går att komma framåt också utan långa sjukskrivningar, även om det så klart kan vara nödvändigt i vissa fall. Det är viktigt att ge hopp, det är det livet går ut på. Jag vet att när man är sjuk och nere kan det förändra allt.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Liselott Frejd administratör på administrativa avdelningen på kommunstyrelseförvaltningen i Vimmerby kommun. Foto: Niklas Lindstedt

Kan rykten och fake news påverka valet?

Fem frågor till Liselott Frejd administratör på administrativa avdelningen på kommunstyrelseförvaltningen i Vimmerby kommun.  2018-02-21

Foto: Mostphotos

Du har väl gjort din GDPR-hemläxa?

Nu är GDPR på allas läppar. Eller ­borde i varje fall vara det. Alla administratörer som hanterar personuppgifter behöver skaffa kunskap om nya dataskyddsförordningen.  2018-02-21

Skolbussarna i Sunne kör ett 50-tal turer varje dag. Foto: Lasse Nilsson

Basar över barnens buss

Att komma till skolan om man bor ute på landet kan vara både farligt och tidskrävande. Skol­skjutsadministratören Elisabeth Röhr ser till att 700 barn i Sunne får en säker resa.  2018-02-21

På den första nätverksträffen i höstas samlades omkring 200 administratörer. Foto: Ingrid Andersson

Nytt nätverk för administratörer

I höstas startade administratörerna inom Vision i Stockholmsområdet ett nytt yrkesnätverk. Över 200 personer anmälde sig. Snart är det dags för en ny träff.  2018-02-21

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb