×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Många lägenheter på servicehus står tomma

2014-03-03, Tidningenvision.se

Antalet lägenheter i servicehus i Stockholm som står tomma har ökat kraftigt. Attraktiviteten har minskat, enligt Stockholms stad. En medveten nedmontering, menar PRO.

2012 stod det 282 tomma lägenheter i Stockholms stads servicehus, mer än 15 procent av beståndet. Det är en kraftig ökning mot de föregående åren då siffran varierat mellan 12 och 146 tomma lägenheter.

–Efterfrågan minskar, de äldre vill i allt större utsträckning bo hemma, säger Raili Karlsson, avdelningschef för upphandling och utveckling på Stockholm stads äldreförvaltning.

Skälen för att få en plats på ett servicehus är framförallt hög ålder och att man känner sig otrygg. Under 2012 var det 827 personer som ansökte om plats på serviceboende i Stockholm, 328 av dem fick avslag.

Har staden blivit hårdare i bedömningarna?
–Nej. 2012 var det 81 personer som överklagade till förvaltningsrätten, bara 15 av dem fick rätt, säger Raili Karlsson.

Förklaringen till att så många lägenheter står tomma är istället, enligt Raili Karlsson, att de äldre vänder ryggen till servicehusen. Tidigare hade många serviceboenden exempelvis restauranger och fotvård, vilket ofta är borta i dag. Flera andra kommuner har tagit bort sina serviceboenden helt. Många äldre har i dag också en mer omfattande hemtjänst än tidigare.

Stockholm har också en något annorlunda befolkningsstruktur än övriga landet och just nu minskar antalet personer som över 80 år.

282 lägenheter i servicehus som står tomma. Det känns som slöseri med lokaler…

–Det pågår en omstrukturering just nu. Många av fastigheterna är omoderna och uppfyller inte dagens krav på standard och god arbetsmiljö. I de fall det bedöms möjligt byggs de om, bland annat till vård- och omsorgsboende och korttidsboende, säger Raili Karlsson.

Pensionärsorganisationen PRO tycker att Stockholms stad förklaring om servicehusens minskande attraktivitet är lite väl enkel.

–Det har varit en medveten nedrustning som gjort servicehusen mindre attraktiva. Det är som att strunta i att renovera ett bostadshus. Till slut vill ingen bo kvar, säger Guy Lööv, ombudsman på PRO.

PRO anser också att ribban för att få flytta in på serviceboenden har höjts de senaste åren.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb