×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Störst lyft för chefer och ingenjörer

2014-05-16, Tidningenvision.se

Cheferna har haft den bästa löneutvecklingen i kommunerna under de senaste fyra åren. Det visar en granskning av kommunernas lönestatistik. Andra med bra löneutveckling är upphandlare och ingenjörer.

Tidningen Vision har granskat lönestatistiken från 2009 till 2013 för ett 50-tal yrken där Vision har många medlemmar. Lönestatistiken gäller alla anställda i kommunerna, inte bara Visions medlemmar.

Högst löneökning har informationschefer samt enhetschefer på det tekniska området fått. Medianlönen i de yrkena har ökat med 18 procent under de fyra åren vilket motsvarar 4,5 procent om året.

Granskningen visar tydligt att lönerna har ökat mest för höga chefer och anställda i tekniska yrken.

– När det gäller chefer har vi sett att de har fått över genomsnittet i flera år. I de tekniska yrkena finns det ett starkt marknadstryck från den privata sidan. Arbetsgivarna är måna om sina anställda för att de ska stanna kvar i kommunen, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions enhet för löner och yrkesvillkor.

Även upphandlare har haft en bra löneutveckling. Peter Berglöf är upphandlare i Östersund som samarbetar med de övriga sju kommunerna i länet när det gäller upphandlingsfrågor. På grund av den hårda konkurrensen, bland annat från Arbetsförmedlingen, gjorde upphandlingskontoret en riktad satsning förra året och höjde lönerna med 2 000 kronor för alla upphandlare.

– Jag har fortfarande en låg lön men har haft en bra löneutveckling. Men det beror mycket på satsningen vi fick. På Arbetsförmedlingen ligger ingångslönen på 35 000 till 38 000 kronor, säger Peter Berglöf.

När Peter Berglöf började för tre år sedan fick han en ingångslön på 24 000 kronor i månaden. I dag har han 31 000 kronor. Han märker tydligt att det är stor efterfrågan på upphandlare just nu.

– Det finns massor med jobb jag kan söka. Med min kompetens skulle jag utan problem få ett jobb med 35 000 kronor i månaden om jag flyttade till Stockholm, säger han.

Även enhetschefer inom funktionshinder och äldreomsorg har haft en löneutveckling som ligger över snittet. I procent räknat har även flera administratörsgrupper fått löne­ökningar i det övre skiktet. Det gäller bland annat IT-assistenter, ekonomiassistenter, skolassistenter, personalassistenter och socialassistenter.

Lägstanivån i Visions centrala avtal var sammanlagt 8,7 procent under de fyra åren. Bara två yrkesgrupper; biståndsbedömare och integrationshandläggare, hamnar under den nivån.

– Biståndsbedömare fick tidigare höga löneökningar under en period. Men nu tror jag att organisationerna de jobbar i och yrkesrollen har mognat, både när det gäller hur de jobbar och hur hög lönen är i förhållande till andra yrken, säger Kjell Svahn.

Lönerna i kommunerna är individuella och medianlönen ger bara en fingervisning av löneläget. 50 procent av alla i yrket tjänar mer och 50 procent mindre. För enhetschefer inom äldreomsorgen är medianen 35 300 kronor men lönespannet ligger mellan 30 660 och 40 600 kronor i månaden.

Lönestatistiken tar inte heller hänsyn till att många äldre, som oftast har högre lön, har gått i pension och ersatts med nyanställda som fått lägre lön. Även det kan påverka hur mycket medianlönen i yrket har ökat.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb