×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Serverar klimatsmart mat till elever

2014-05-20, Tidningenvision.se

Hemlagat, ekologiskt och mindre kött står på menyn på Lundbyskolan i Eskilstuna. Framgångsreceptet, signerat kökschefen Annika Axelsson, stavas prioriteringar.

Fakta

Ålder: 54 år.
Yrke: Kökschef.
Arbetsplats: Lundbyskolans restaurang i Eskilstuna.
Familj: Man, två barn och två bonusbarn.
Intressen: Trädgårdsarbete, rusta segelbåten, kör veteranmoped och går på loppis.

Hur kommer det sig att Lundbyskolans restaurang kommit så långt i sitt miljöarbete?
– På en grundkurs i ekologi lärde jag mig att det finns rester av 29 olika kemikalier i en konventionellt odlad paprika. Det gav mig en tankeställare. Barn lagrar dessutom sådana kemikalierester mycket lättare än vuxna vilket gjorde det omöjligt för mig att blunda för fakta och fortsätta som tidigare. Därför har vi sedan hösten 2012 arbetat på ett nytt sätt.

Har ni råd att välja ekologiskt?
– Ekologiskt är dyrare men med ett eget tillagningskök har vi större koll på matsvinnet och det är det som kostar pengar. Målet är att vi inte ska behöva slänga någonting. Våra rektorer lät oss ställa om under förutsättningen att hålla den befintliga budgeten och det har vi gjort. Det handlar om prioriteringar. Minskar man matsvinnet och drar ned köttkonsumtionen till hälften, genom att exempelvis servera kycklinggryta i stället för filéer, har alla råd att välja ekologiskt.

Ni har även ett mat- och miljöråd på skolan där eleverna finns representerade. Vad innebär det?
– Det kan handla om att få rösta på sin favoriträtt eller följa med till en lokal bondgård. Det är viktigt att barnen får vara delaktiga och många vill veta var maten kommer ifrån. Där har skolan en viktig uppgift och därför skulle jag även vilja odla lite i anslutning till vår restaurang i framtiden.

Har barnen blivit mer medvetna om vad de äter?
– Det är såklart väldigt olika men jag får ofta frågan: hur mycket ekologiskt är det i dag Annika? Är det 80 procent får jag godkänt men är det bara runt 50 får jag veta att vi kan bättre. Och det håller jag med om – det är ett ständigt utvecklingsarbete!

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar


            Vägingenjören Tlotlang Bakoko är en av 100 000 offentligt anställda i Botswana. Högre löner och skyddskläder är två viktiga fackliga frågor. Foto: Lasse Nilsson

På väg mot ett starkare fack

Arbetsmiljön för tusentals hiv-drabbade behöver bli bättre, ­privatiseringen av vattnet måste stoppas och kvinnor och unga ska få mer plats i facket. Utmaningarna för facken i Botswanas offentliga sektor är tuffa. Att Visions stöd har stor betydelse är alla överens om.  2016-01-19

Billigare buss för landstingsanställda

Anställda i Uppsala läns landsting erbjuds att köpa rabatterat årskort i kollektivtrafiken med löneavdrag. Det har landstingsstyrelsen beslutat.  2014-09-01

Göteborg landets bästa hbtq-kommun

RFSL har granskat kommunernas arbete med hbtq-frågor. Göteborg, Växjö och Malmö är bäst medan tre kommuner i Västerbotten hamnar längst ned på listan.  2014-09-01

Fack vill se fler krav vid upphandlingar

Offentliga upphandlingar i kollektrafiken väcker fackligt missnöje och skapar trafikkaos när anställda går ut i strejk. Nu vill fackförbundet Kommunal att upphandlarna ställer krav på arbetsgivaren. Vision stämmer in i kritiken.  2014-08-14

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb