×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kvinnor i landstingen fortsatt mest sjuka

2014-06-23, Tidningenvision.se

Sjukskrivningarna i landstingen ökar för tredje året i rad. Bland tandsköterskor och medicinska sekreterare är sjukfrånvaron högst i Jämtland.

Mellan åren 2002 och 2011 minskade sjukfrånvaron i både kommuner som landsting. En bidragande orsak är att sjukreglerna skärptes efter Alliansens valseger 2006.

Men de senaste åren har den tidigare positiva trenden vänt, visar siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. De offentliganställdas sjukfrånvaro ökar. Mellan 2011 och 2013 har sjukfrånvaron i landstingen ökat från 4,6 till 5,1 procent av den ordinarie arbetstiden.

Sjukfrånvaron ökar för båda könen men det är fortfarande kvinnor som har högst frånvaro. Jämtlands läns landsting toppar listan och så har det sett ut de senaste åtta åren.

– Jag kan inte svara på vad det beror på. Vi analyserar och försöker hitta orsakerna. Det är ett av de fem prioriterade målen vi har i landstinget just nu, säger Annica Sörensdotter, personalchef i Jämtlands läns landsting.

Landstinget Jämtland har länge plågats av dålig ekonomi med omorganisationer och varsel som följd. Landstinget har också lagt ner den interna företagshälsovården för att spara pengar. I stället har man upphandlat Previa från och med i höst.

– Fram till dess ser vi över hela rehabiliteringsprocessen. Vi ska också anställa en rehabkoordinator på försök under ett år för att snabbare hitta nya vägar att sänka sjuktalet, säger Annica Sörensdotter.

De analyser som landstinget gjort hittills visar att det är psykiska sjukdomar som är vanligast i personalen till skillnad från den övriga befolkningen där fysiska sjukdomar är vanligast. Annica Sörensdotter har ett par tänkbara förklaringar till varför Jämtland har så hög sjukfrånvaro.

– Vi har en hög andel äldre i personalen och dessutom ligger befolkningen i Jämtland högt när det gäller sjukskrivningar, säger hon.

Lägst på landstingssidan är sjukfrånvaron i Kalmar med 4,2 procent av ordinarie arbetstid.

Den största minskningen sedan 2006 står Blekinge för. Där har sjukfrånvaron minskat från 7,4 procent till 4,6 procent.

Envist uppmärksamt. Så beskriver Jonas Kullberg, personaldirektör i Landstinget Blekinge, det arbete som bedrivs.

– Vi har bra rutiner för att fånga upp korttidsfrånvaro, så att den inte utvecklas till långtidsfrånvaro. Dessutom har vi en bra företagshälsovård och duktiga chefer som uppmärksammar om något inte står rätt till.

Samtidigt är Jonas Kullberg noga med att påpeka att man inte har något hemligt framgångsrecept i Blekinge. Åtgärderna och insatserna är i stort sett desamma som på andra arbetsplatser, menar han.

Ändå går man mot strömmen. Och siffrorna för de första fyra månaderna i år visar att den goda trenden håller i sig.

– Ja, det verkar som att vi går emot den generella trenden och det är naturligtvis glädjande. Men som sagt, om jag hade en mirakelkur skulle jag gärna dela med mig av den, säger Jonas Kullberg.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Madeleine Idh och Sofie Zachrisson. Foto: Privat

Vad gör ni på Instagram?

Fem frågor till Sofie Zachrisson och Madelene Idh vårdadministratör Psykiatriska kliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö.  2019-02-27

Titlar till tusen

Läkarsekreterare, medicinsk sekreterare, vårdadministratör eller medicinsk vårdadministratör. Vilken är den bästa titeln för den som arbetar med vårdnära administration?  2019-02-27

Medicinska ­sekreteraren Alexandra ­Leoson visar runt på När­hälsans lokaler i Mellerud för ­kolleger från andra vårdcentraler i Dalsland. Foto: Jerry Lövberg

Nätverkar sig starkare

Hur jobbar andra medicinska sekreterare? Och hur har de det? Ett nätverk kan ge svar och vara ett sätt att stärka varandra i yrket. I Dalsland har ett gäng sekreterare startat ett helt nytt.  2019-02-27

Maya Friberg hoppas att digitalisering innebär att yrkes­kunskaper tas till 
vara på ett bättre sätt. Foto: André De Loisted

Skåne först ut på banan

Region Skåne blir först ut med en helt sammanhållen journalföring i samband med att plattformen Skånes digitala vårdsystem, SDV, införs. Den medicinska sekreteraren Maya Friberg ska vara med och utveckla systemet.  2019-02-27

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb