×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommunala IT-jobb på väg bort

2014-01-30, Tidningenvision.se

Helt uppåt väggarna. Dåligt. Dumt. Så tycker Marie Haglund, Mia Gransten och Mats Birgersson, som jobbar med IT i Uppsala kommun, om planerna på att lägga ut verksamheten på entreprenad. Ett beslut som berör 100 till 150 personer.

Fakta

  • Om en verksamhet i sin helhet flyttas över till en ny arbetsgivare, exempelvis vid outsourcing, räknas det i allmänhet som verksamhetsövergång.
  • Verksamhetsövergång är inget sakligt skäl för uppsägning. Alla anställda ska få erbjudande om att följa med till den nya arbetsgivaren.
  • Den nya arbetsgivaren är skyldig att ha samma anställningsvillkor som den tidigare arbetsgivaren under ett års tid.

”Dom kan inte avskeda mig. Slavar måste säljas.” Så står det på en skylt som sitter uppsatt på en hurts på IT-avdelningen i Uppsala kommuns lokaler. Nu mer aktuell än någonsin, skrattar systemförvaltaren Mia Gransten, som får medhåll av sina kolleger. Men skämtsamheten finns bara på ytan. Alla tre oroar sig för vad som ska hända om planerna på outsourcing blir verklighet.

– Beslutet slog ner som en bomb här. Och underlaget som det togs på var det sämsta jag sett. Ändå gick det igenom. Jag blev verkligen besviken, säger Mia Gransten.

Hon får medhåll av Marie Haglund, systemförvaltare inom teleteknik, som tycker att politikerna slagit dövörat till.

– Det känns trist att efter 30 år få besked från stadsdirektören och politikerna att vår glöd för arbetet inte längre är intressant för dem.

Både politiker, Vision lokalt och anställda är överens om att problem funnits på den enhet som beställer IT-tjänster, men när det gäller hur svårigheterna ska lösas går åsikterna isär.

– Det här är en riktig käftsmäll för oss. Trots att vår verksamhet fungerar bra är det oss de vill flytta på, säger Mats Birgersson, IT-tekniker, som jobbar med utveckling av både hård- och mjukvara i kommunens datorer.

Det är en synpunkt som även Visions avdelningsordförande i Uppsala, Anette Klippberg, fört fram många gånger.

– Det finns inget underlag att fatta beslut kring, inga ekonomiska kalkyler. Vi är rädda att kostnaderna kommer att öka som en följd av det här, säger hon.

Men Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala säger att det inte handlar om att kapa kostnader utan om att få till en bättre IT-verksamhet.

– Det har inte varit tillräckligt mycket ordning och reda, säger han.

Det är enligt honom bakgrunden till att alla delar av IT-verksamheten nu kommer att synas för att sedan outsourcas till olika företag. Det handlar om verksamhetssystemen som används i skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten, liksom interna system som mejl, HR-system, ekonomistyrningssystem, webben samt nätverk, servrar och datahallar.

Tanken är att företag sedan ska delta i en upphandling där de tävlar om vem som ska ta över verksamheten. De anställda som vill ska få följa med till den nya arbetsgivaren.

– Absolut, det är en förutsättning för att få vara med i upphandlingen, säger Fredrik Ahlstedt.

Vad säger du till de anställda som är oroliga över att förlora sina jobb?

– Jag har full förståelse för det. Jag hoppas att de ska se det här som en stor möjlighet och att vi ska försöka göra det här så bra som möjligt, säger han.

Att byta arbetsgivare är inget som Marie Haglund, Mia Gransten och Mats Birgersson ser fram emot. Men ingen av dem vet hur de kommer att göra när de får frågan, utan hoppas att beslutet ska rivas upp efter valet i höst.

– Kommunen är till för allas nytta, det skulle inte kännas bra att tvingas byta till en privat arbetsgivare, säger Mia Gransten.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb