×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Gävleborgs alkotester får bakläxa

2014-01-27, Tidningenvision.se

Gävleborgs landsting får inte samla in uppgifter om personalen från de generella alkoholtester som arbetsgivaren ville börja med hösten 2012. Det har Datainspektionen nu beslutat.

I september 2012 var det tänkt att Landstinget Gävleborg skulle köra igång med sina alkoholtester av personalen. Lottning skulle avgöra vem som testas och chefen skulle gå in med den utvalda i ett enskilt rum på arbetsplatsen där företagshälsovården tar ett utandningsprov. Testet skulle vara frivilligt och den utvalda skulle kunna vägra att följa med in i rummet.

Landstinget ser testet som en viktig arbetsmiljöfråga, att kunna hjälpa anställda som har missbruksproblem i ett tidigt skede.

Men redan innan testerna kom i gång började Datainspektionen, DI, utreda utförandet av alkoholtesterna. DI har inte tagit ställning till om arbetsgivaren arbetsrättsligt har rätt att göra själva testet. Men däremot konstaterar man att landstinget inte har rätt att samla in resultatet från testerna.

–Det är stora restriktioner för hur man får samla in sådana här uppgifter. Man får inte göra det så slentrianmässigt som vi uppfattar att landstinget hade för avsikt att göra, säger Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen.

För att få samla in så känsliga uppgifter om en anställd måste man koppla det till varje enskild individ och enskilt ärende, att en person har ett så allvarligt missbruk som arbetsgivaren är skyldig att rehabilitera.

Landstinget har också motiverat alkoholtesterna med att de skulle vara viktiga för patientsäkerheten. Men inte heller det skälet godtar DI.

–Vi ser inget stöd i personuppgiftslagen för att man av patientsäkerhetsskäl skulle få samla in sådana här känsliga uppgifter. Det finns för vissa typer av personalkategorier som jobbar på kärnkraftverk eller som lokförare. Där är det ju väldigt tydligt kopplat till liv och hälsa, säger Oskar Öhrström.

­­Landstingsdirektören Svante Lönnbark tycker det är tråkigt att Datainspektionen säger nej till landstingets hantering av alkoholtesterna.

–Vi tycker att det är beklagligt att Datainspektionen inte har prioriterat säkerheten för våra patienter i det här beslutet på samma sätt som man till exempel gör inom flyget. Vi är ju överens med de fackliga organisationerna om att det är en bra åtgärd.

Tror du att ni kommer att kunna införa alkoholtesterna efter det här beslutet?

–Jag vill inte ha någon uppfattning om det i dag. Vi får läsa igenom beslutet och ta ställning till vad vi ska göra framöver.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Madeleine Idh och Sofie Zachrisson. Foto: Privat

Vad gör ni på Instagram?

Fem frågor till Sofie Zachrisson och Madelene Idh vårdadministratör Psykiatriska kliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö.  2019-02-27

Titlar till tusen

Läkarsekreterare, medicinsk sekreterare, vårdadministratör eller medicinsk vårdadministratör. Vilken är den bästa titeln för den som arbetar med vårdnära administration?  2019-02-27

Medicinska ­sekreteraren Alexandra ­Leoson visar runt på När­hälsans lokaler i Mellerud för ­kolleger från andra vårdcentraler i Dalsland. Foto: Jerry Lövberg

Nätverkar sig starkare

Hur jobbar andra medicinska sekreterare? Och hur har de det? Ett nätverk kan ge svar och vara ett sätt att stärka varandra i yrket. I Dalsland har ett gäng sekreterare startat ett helt nytt.  2019-02-27

Maya Friberg hoppas att digitalisering innebär att yrkes­kunskaper tas till 
vara på ett bättre sätt. Foto: André De Loisted

Skåne först ut på banan

Region Skåne blir först ut med en helt sammanhållen journalföring i samband med att plattformen Skånes digitala vårdsystem, SDV, införs. Den medicinska sekreteraren Maya Friberg ska vara med och utveckla systemet.  2019-02-27

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb