×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Spindeln i nätet för kulturhuvudstaden

2014-02-25, Tidningenvision.se

Anders Magnusson var som klippt och skuren för jobbet. Men arbetet som webbredaktör för kulturhuvudstadsåret i Umeå visade sig snabbt innehålla mer än vad som beskrevs i platsannonsen. Här gäller det att vara beredd på allt.

Fakta

Ålder: 36 år.
Yrke: Webbredaktör på Umeå2014.
Lön: 29 000 kr/mån.
Bor: Hyreslägenhet i Umeå
Familj: Fru, två småbarn och en tonåring.
Fritid: Just nu bara familjen. Fotograferar gärna i naturen, nuförtiden mest med barn i förgrunden.
Karriär: Media & kommunikationsvetenskap på universitetet plus journalistisk påbyggnad. Jobbat flera år som frilansande teknikskribent.

Återhämtning. Helgens invigning av kulturhuvudstadsåret är avklarad och Umeå2014-kontoret i rådhuset är tyst och stilla. Flera av de cirka 20 arbetsplatserna står tomma, i entrén är det lite huller om buller, och besökaren får kryssa sig fram i lokalen mellan kartonger och ställ med broschyrer och program, affischer på golvet, volontär­västar, räddningslinor, snöskovlar och allt möjligt.

Webbteamet är dock fulltaligt. Tre personer som hanterar webbsidan, nyhetsbrev, ut- och inflödet i de sociala medierna med mera.

Anders Magnusson har varit ledig ett par dagar efter tolvtimmarspass på både fredagen och lördagen. 55 000 personer kom för att se Burning Show på Umeälven nedanför rådhuset.

– Det var oerhört intensivt. Vi hade gjort ett schema för nyhetspublicering och annat, men det föll förstås snabbt för akuta grejer: folk kommer in och frågar om allt möjligt, någon har svimmat och behöver hjälp, en grupp barn behöver guidas till rätt ställe. Alla på kontoret fick hjälpas åt.

Nu är det vardag och Anders Magnusson dyker ner i mejlkorgen.
– Har en del efterarbete att göra. Bland annat anlitade vi ett bolag som har filmat det som hände på stan i helgen. Det ska bli en tio minuter lång film. Och det är jag som är dokumentärkoordinator.

Vadå koordinator? Du är ju webbredaktör?
– Jo, jag anställdes som det. Och jag minns när jag läste jobbannonsen att jag hade alla kunskaper som efterfrågades: bildredigering, översätta texter till engelska, vana att jobba med webben. Det fanns inte en grej där jag behövde tänja på verkligheten.

– Men vi är en liten organisation och det har blivit väldigt mycket annat också. Till exempel fick jag redan efter en månad ansvaret för webbutveckling. Det är en utmaning.

Anders Magnusson är liksom kollegerna på kontoret projektanställd i Umeå2014, började jobba i mars i fjol och blir kvar under hela kulturhuvudstadsåret, fram till januari 2015.

Att få en stabil inkomst var skönt, konstaterar han. Särskilt när man har familj och under flera år varit frilansande journalist med hemmet som arbetsplats.   

– Fast det är lätt att bli uppslukad av det här jobbet, det finns ju hela tiden nya saker att ta tag i. Jag har småbarn hemma och är nog en av de få som ändå är duktig på att hålla arbetstiderna.

Ett nyckelord, nästan som ett mantra, som går igen i all kommunikation kring Umeås kulturhuvudstadsår är ”medskapande”. Redan i ansökan lyfte man fram vikten av att alla ska kunna vara med och skapa och påverka innehållet. Och medskapande präglar också det som produceras på webben. Dels rent praktiskt, att de som arrangerar själva ska lägga in sina evenemang i programkalendern på webbplatsen.

I dagsläget har 170 externa användare inloggning till kalendern. En av Anders Magnussons uppgifter är att instruera och hjälpa dem med tekniken och bildbehandling med mera. Dels sker medskapandet på webben genom att privatpersoner hela tiden bidrar med material att publicera.

– Det kommer in personer som fotograferat och vill dela med sig av sina bilder och låter oss publicera dem. Det lyfter vårt arbete och man blir glad när folk förstått tanken med medskapande. Eftersom vi är så få är vi också beroende av att få in material från andra.

Annars följer skapandet av alla mindre programpunkter en ganska tydlig mall: någon har en idé till ett arrangemang och ansöker om pengar från kulturskjutsen (max 20 014 kronor).

När beslutet fattats – fyra projekt i månaden – skapar webbredaktionen ett kalender­evenemang, ger dem en inloggning och instruktioner och skickar ut pressmeddelanden, nyhetsbrev, löpande nyheter om
evenemanget på facebook, twitter och i andra kanaler.

– I början var det inte så konkret. Någon ville arrangera en festival men visste inte när och så vidare. Nu är det tydligare, allt ska ju genomföras i år. Och det är spännande hur många häftiga och olika projekt det är.

Men det har blåst en del kring kulturhuvudstadsåret också. Ända sedan ansökan gick igenom har det debatterats om kulturhuvudstadsmiljonerna kunde använts till annat. Och överhuvudtaget om stadens förvandling med nya köpgallerior och ekonomin kring bygget av Kulturväven, det stora kulturhuset som uppförs vid älven dit bland annat biblioteket ska flytta.  

Och om programmets innehåll. På Umeå2014:s sociala medier både risas och rosas det flitigt. Just dagarna efter invigningen är det fullt av ílskna kommentarer på Facebook från helgens publik som hade svårt att se något av vad som utspelade sig på Umeälvens is.

I organisationens digitala strategi slås fast att alla inlägg ska besvaras. Inte så enkelt i verkligheten.
– Strategin är bra att luta sig mot. Men det är svårt. En del vill kritisera och hur man än svarar hittar de något nytt att klaga på.

– Sen får vi i webbteamet också hantera mycket kritik för sådant vi inte rår över, politik och ekonomi, varför man satsar på kulturhuvudstadsåret, varför det byggs hotell och gallerior. Men vi tar upp kommentarerna och diskuterar vem som lämpligast ska svara, om det är vår konstnärlige ledare eller någon annan.

Nu har startskottet gått. Förberedelsetiden är över och kulturhuvudstadsåret ska rulla på riktigt. Organisationen görs om.

– Många har jobbat med invigningen som mål. Den har varit som ett stort självgående monster som bara rullat på. Nu får arbetsfördelningen stuvas om en del, säger Anders Magnusson som får vara beredd på att lägga ytterligare nya uppgifter på sin lista innan projektjobbet är till ända om ett år.

Om det nu inte blir en fortsättning i kommunens tjänst.
– Hoppas de inser vilken kompetens vi har i och med att vi arbetar så brett. Det kommer de att ha nytta av.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb