×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Peppa dig själv inför lönesamtalet

2014-02-17, Tidningenvision.se

Bygg upp ditt självförtroende, tappa inte sugen och läs på! Det är Visions förhandlingschefs bästa tips inför årets viktigaste prat – lönesamtalet.

Fakta

• Ta reda på vilka lönekriterier och vilken lönepolicy som gäller på din arbetsplats.
• Vad kom du och chefen överens om på förra lönesamtalet? Vad bestämdes under ditt utvecklingssamtal (om du haft ett sådant)? Hur har du utvecklats och vad har du gjort under året?
• Kolla upp lönestatistiken (finns på vision.se och tidningenvision.se eller ring Visions Direkt 0771-44 00 00.)
• Diskutera löner med dina kolleger. Förbered er tillsammans.
• Fundera på om du vill begära att få någon annan förmån, till exempel kortare arbetstid eller extra lediga dagar. Kontakta Vision för att ta reda på vad som gäller
i ditt avtalsområde.
• Skriv ner dina bästa argument i punktform och ta med dem till lönesamtalet.
Källa: Vision

Läs mer! vision.se/Din-utveckling/Lon1/Lonesamtal/

Härligt! Äntligen dags för lönesamtal. Det är attityden som du ska gå in med till chefen när det är dags för årets kanske viktigaste samtal. Det rådet ger Mona Tapper, förhandlingschef på Vision, och ombudsman med många års erfarenhet av löneavtalsförhandlingar.

– Ett sätt att få kraft är att tänka att samtalet är något att se fram emot, att få möjlighet att sitta ner tillsammans med chefen och prata om sitt jobb och hur allt funkar. Men det underlättar om man har en någorlunda god relation till chefen. Det är också viktigt att komma ihåg att det är upp till bägge parter att se till att samtalet blir bra, säger hon.

Att förbereda sig noga kan vara en god hjälp på vägen att hitta fram till den känslan (läs hur man gör i rutan bredvid). Grundbulten i lönesamtalet är att man ska få betalt för den förbättring man gjort sedan förra året, så a och o är att kolla upp vad man kom överens om då och lyfta fram hur man lyckats med det.

– Kom gärna med konkreta exempel på vad du gjort under året. Men det är inte bara du som ska ha förberett dig, din chef har också ett stort ansvar att komma med exempel på hur du presterat under året, säger Mona Tapper.

Ett annat tips är att välja ut en eller två saker som känns extra viktiga som du verkligen vill få fram.

– Fundera på vilka saker du tycker är mest väsentliga och fokusera på att få personen på andra sidan bordet att greppa dem, råder Mona Tapper.

Ett sätt att känna sig peppad inför lönesamtalet är att rannsaka minnet och fundera på vad du fått beröm för under det gångna året.

– Det är bra att lägga fram hur omgivningen reagerat på saker du gjort än att bara säga att ”det och det som jag gjort var bra”, även om det inte är fel att göra det heller. Klura på om det är något du gjort som sticker ut, något som inte alla andra gjort, säger Mona Tapper.

Om det ändå är så att det känns trist, jobbigt eller nervöst att ha lönesamtal finns det bara en sak att göra.

– Be om hjälp! Antingen av en kollega du har förtroende för, Visionsombudet eller ring Vision Direkt. Man kan behöva hjälp att prata kring vad lönekriterierna betyder för just mig och inte minst att bygga upp sitt eget ”pepp”.   

Det gäller att förbereda sig inför alla slags scenarion, det kan hända att chefen riktar kritik mot dig under lönesamtalet. Om det blir så tycker Mona Tapper att en bra strategi är att vara lyhörd, ställa många frågor och be om konkreta exempel kring de påståenden som chefen kommer med.

– Om du till exempel får höra att du inte tar tillräckligt med initiativ, be chefen förklara när han eller hon vill att du ska göra det och hur. Det kan också vara så att du behöver mer stöd för att kunna göra det. Då är lönesamtalet ett bra tillfälle att tala om vad du behöver.

Men om chefen skulle säga att ”du är jätteduktig, men tyvärr finns det inga pengar”, tycker Mona Tapper att man ska säga ifrån på skarpen.
– Säg att du har den största respekt för det ekonomiska läget, men att det inte går att lösa det i ett enskilt lönesamtal. Och tappa inte sugen, fortsätt upprepa det, även om du får mothugg!

Sedan är det dags att kontakta Vision, anser Mona Tapper. Att säga att det inte finns pengar är inget tillräckligt argument. Kontakta också Vision om du upptäcker att den du har lönesamtal med egentligen inte har mandat att sätta lön, eller om alla på arbetsplatsen får samma löneökning.

– Det är väldigt osannolikt att alla medarbetare presterat exakt likadant. Den arbetsplatsen finns inte, säger Mona Tapper.

Löneavtalet för kommun-, landstings- och anställda i Pactaföretag ska i år ge minst 2,2 procents löneökning för hela kollektivet, det finns alltså ingen garanti för hur mycket varje individ ska få.

Hur mycket påökt kommer Visions medlemmar att få tror du?
– Våra medlemmar gör ett fantastiskt jobb. När man börjar använda avtalet som det är tänkt kommer det att ge resultat och medlemmarna få en bra löneutveckling, men några procentsiffror vill jag inte sia om, säger Mona Tapper.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb