×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Krav på längre provanställningar

2014-02-12, Tidningenvision.se

Moderaterna vill att arbets­givare ska kunna testa nyanställda i upp till ett år. Facken varnar för att provanställda kan utnyttjas.

Fakta

• Arbetsgivare kan enligt lagen provanställa en person i max sex månader för att testa om han eller hon passar för jobbet. Provanställningen kan sägas upp när som helst utan att arbetsgivaren behöver motivera varför. Om arbetstagaren inte får något besked innan prövotiden är slut övergår provanställningen till en tillsvidareanställning.

I dag är det max sex månaders provanställning som gäller. Inom den tiden måste arbetsgivaren bestämma sig om anställningen ska avbrytas eller om den ska övergå i ett fast jobb.

Men nu tycker Moderaterna att det är dags för en ändring: Tidsgränsen för provanställning
ska vara dubbelt så lång, tolv månader.

– Vi vill sänka trösklarna för unga och utlandsfödda som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Med längre provanställningar tror vi att det blir lättare för arbetsgivare att bilda sig en uppfattning och anställa fler, säger Jessica Polfjärd (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Kristdemokraterna har länge drivit samma krav, och även Centerpartiet och Folkpartiet vill tillåta längre provanställningar för unga.

Men från övriga riksdagspartier är det kalla handen. Varken Sverigedemokraterna, Social­demo­kraterna, Miljö­­partiet eller Vänster­partiet vill ha någon förändring av nuvarande regler. Så i dagsläget finns alltså inte någon riksdagsmajoritet för att driva igenom kravet på längre tidsgränser.

Från fackligt håll ser man flera risker med långa provanställningar. En väsentlig skillnad mellan provanställningar och andra former av visstidsanställningar är att den provanställde när som helst och utan motivering kan bli uppsagd.

Ettåriga provanställningar kan bli ett sätt för oseriösa arbetsgivare att skaffa sig personal som fogar sig i dålig arbetsmiljö av rädsla för att inte få fortsatt anställning.

– Förlängd provanställning är både dåligt och onödigt. Det leder inte till att fler anställs, och den arbetsgivare som vill pröva en ny anställd kan redan i dag göra det, säger Samuel Engblom, chefsjurist på TCO, som också befarar att tolv månaders provanställningar kommer att försämra rörligheten, att färre vågar byta jobb.

– Det skulle påverka arbetsmarknaden för dem som redan har jobb och vill pröva en ny anställning. I dag kan man kanske få tjänstledigt för att pröva något annat i sex månader, men arbetsgivarna kommer inte vara lika tillmötesgående om det handlar om ett helt år, säger han.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb