×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Sandra Sjöblom och Gabriella Wall testar cirkelträningen. Foto: Marlin Johansson.

    Sandra Sjöblom och Gabriella Wall testar cirkelträningen. Foto: Marlin Johansson.

I Vimmerby fixar facket friskvården

2014-12-01

När Vimmerby kommun skrotade friskvården tog Vision saken i egna händer. Massage och gymträning är plåster på såren tills kommunen ger efter för de anställdas och fackets krav.

Problemet: Vimmerby kommun skrotade friskvården

Möjligheten att ägna en arbetstimme i veckan åt träning eller att få en del av gymkortet betalt av arbetsgivaren är inte en självklarhet. I Vimmerby hade alla kommunanställda sådana förmåner tillsammans med en heltidsanställd hälsoutvecklare som manade medarbetarna till hälsofrämjande aktiviteter. Men sedan 2010 finns ingenting av det kvar i Vimmerby.

– Det finns en utbredd uppgivenhet bland våra medlemmar som arbetar inom kommunen – känslan är att arbetsgivaren inte satsar på dem, säger Mikael Korán, avdelningsordförande för Vision i Vimmerby. 

Men varken protesterna från de anställda eller facket, som drivit frågan sedan friskvården försvann, har rönt någon framgång – fyra år senare finns fortfarande ingen friskvård i kommunens regi.

– Vimmerby var efter alla satsningar en kommun som låg i topp när det gällde hälsorelaterade siffror. På senare år har såväl långtidssjukskrivningar som sjuktalen ökat – trots detta har inte arbetsgivaren omprövat sitt beslut, säger Petra Karlsson, kassör i Vimmerbys Visionavdelning.

Så gjorde vi: Vision tar saken i egna händer

Facket som tröttnat på kommunens undanflykter tog initiativ till en egen friskvårdssatsning 2012. Sedan dess erbjuder de sina medlemmar subventionerad massage som dessutom är extra förmånlig för nya medlemmar.

– Senast skickade vi ut inbjudan till massagen sent en eftermiddag och morgonen därefter var de åtta platserna fulltecknade. Det var nog något slags rekord. Vi funderar på att utöka till­fällena till två gånger i månaden, säger Petra Karlsson.

Sedan några veckor tillbaka har friskvårdssatsningen utökats med rabatterat träningskort på det lokala gymmet. I gemensam trupp har intresserade medlemmar testat på cirkelträning med hjälp av en instruktör. Nämndsekreteraren och Visionmedlemmen Mia Gustafsson har prövat på bägge alternativen.

– Jag har ett stillasittande kontorsarbete så för mig passar de här friskvårdsaktiviteterna utmärkt. Samtidigt är det viktigt att Vision fortsätter driva frågan så att alla, inte bara medlemmar, får tillgång till friskvård. Dessutom
är exempelvis ett friskvårdsbidrag från arbetsgivaren lättare att anpassa efter den enskildes behov, säger Mia Gustafsson.

Så blev det: Satsningen blev rekryterande för facket 

– Vår satsning på friskvård för anställda har gett fler medlemmar till Vision – snacka om att slå två flugor i en smäll. Dessutom har vi fått besök av Visionmedlemmar från andra kommuner som vill utnyttja erbjudandet om subventionerad massage, säger Mikael Korán.

Att sätta upp information om Visions friskvårdsrelaterade aktiviteter på
arbetsplatsen fungerar också som en ständig påminnelse till arbetsgivaren om att frågan lever, menar Petra Karlsson.

– Det här är en liten bit på väg. Jag tror att det är symboliskt viktigt att visa att vi tycker att friskvård spelar roll – ska man vara en attraktiv arbetsgivare måste man satsa på medarbetarna. Dessutom visar vi hur facket lokalt kan agera tills arbetsgivaren tar ansvar för arbetsmiljön, säger Petra Karlsson.

För än har Vision inte nått vägs ände. Vid varje ny budgetförhandling lyfter man frågan om friskvården. Kommunen erkänner att det är ovanligt att inte erbjuda någon friskvård alls men anser att de inte har råd att införa det igen.

Tre förhandlingstips från Mikael Korán

  • Utgå från medlemsviljan så kan opinionen på gräsrotsnivå bli ett starkt stöd.
  • Var noga förberedd och vässa argumenten inför själva förhandlingen.
  • Bemöt alltid din medpart med respekt – även om denne inte gör det.

Ellen Larsson

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb