×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Flera sitter fast i pensionsfällan

2014-08-28, Tidningenvision.se

Efter Tidningen Visions artikel om medlemmar som får minimal tjänstepension hörde många läsare av sig och vittnade om samma sak hos sina arbetsgivare. Ulrica Hulling är en av dem som drabbats.

Ulrica Hulling, 61, har jobbat i Stenungsunds kommun sedan 1976. Men eftersom hon blev deltidssjukskriven ett par år före ett nytt pensionsavtal tecknades, 1998, blev hon kvar i det förra, PA-KL, precis som elva andra anställda i kommunen.

– Jag har ingen aning om hur jag ska klara mig då, men försöker hålla de funderingarna ifrån mig för att inte bli knäckt i förväg, säger Ulrica Hulling.

Hon har försökt få sin arbetsgivare att göra en alternativ beräkning av tjänstepensionen i hopp om ett bättre utfall, men fått nobben.

– Vi följer det avtal som träffats centralt, säger Anette Oscarsson, tillförordnad personalchef i Stenungsund.

Att det också står i avtalet att arbetsgivaren har möjlighet att räkna fram tjänstepensionen på ett alternativt sätt spelar ingen roll för Anette Oscarsson.

– För att göra det vill vi ha en rekommendation från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Men det är inget SKL tänker göra. Där hänvisar man till kommunens beslutanderätt.

– Vad ska man säga? Det känns tråkigt. Jag blir både ledsen och besviken. Även på Vision som har gått med på det här pensionsavtalet, säger Ulrica Hulling.

Britta Ljusberg, Visions pensionsombudsman, säger att facken länge har försökt få till en ändring i avtalet med SKL.

– Vi vill se en vilja från arbetsgivarna att exempelvis göra omräkningar eller överflyttningar till nuvarande pensionsavtal för den som har flera år kvar till pensionen.

Men SKL ställer sig kallsinnigt till förslagen. ”Orimligt och dyrt”, skriver Jesper Neuhaus, förhandlare på organisationen i ett mejl från sin semester.

Britta Ljusberg tror dock att det finns en chans för Ulrica Hulling:

– Ge inte upp!

Hon har nämligen gjort lönekarriär sedan hon blev deltidssjukskriven, vilket innebär att hennes slutliga halvtidslön lär bli högre än den heltidslön hon hade innan hon sjukskrevs.

– Det blir ett bättre förhandlingsläge inför hennes pension. Bestämmelsen om möjlighet till omräkning av tjänstepensionen i PA-KL visar på att parterna inte ville att de som gjort stora lönelyft skulle riskera förlora allt, säger Britta Ljusberg.

Kommunalrådet i Stenungsund, Sofia Westergren (M), har inte hört talas om problemet, men säger så här när Tidningen Vision förklarar läget:

– Kommunen borde fixa till avtalet om någon anställd har kommit i kläm. Tjänstepensionen måste vara rimlig. Det är viktigt och vi vill ju vara en bra arbetsgivare.

Hon lovar att prata med kommunchefen om saken.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb