×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Flera sitter fast i pensionsfällan

2014-08-28, Tidningenvision.se

Efter Tidningen Visions artikel om medlemmar som får minimal tjänstepension hörde många läsare av sig och vittnade om samma sak hos sina arbetsgivare. Ulrica Hulling är en av dem som drabbats.

Ulrica Hulling, 61, har jobbat i Stenungsunds kommun sedan 1976. Men eftersom hon blev deltidssjukskriven ett par år före ett nytt pensionsavtal tecknades, 1998, blev hon kvar i det förra, PA-KL, precis som elva andra anställda i kommunen.

– Jag har ingen aning om hur jag ska klara mig då, men försöker hålla de funderingarna ifrån mig för att inte bli knäckt i förväg, säger Ulrica Hulling.

Hon har försökt få sin arbetsgivare att göra en alternativ beräkning av tjänstepensionen i hopp om ett bättre utfall, men fått nobben.

– Vi följer det avtal som träffats centralt, säger Anette Oscarsson, tillförordnad personalchef i Stenungsund.

Att det också står i avtalet att arbetsgivaren har möjlighet att räkna fram tjänstepensionen på ett alternativt sätt spelar ingen roll för Anette Oscarsson.

– För att göra det vill vi ha en rekommendation från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Men det är inget SKL tänker göra. Där hänvisar man till kommunens beslutanderätt.

– Vad ska man säga? Det känns tråkigt. Jag blir både ledsen och besviken. Även på Vision som har gått med på det här pensionsavtalet, säger Ulrica Hulling.

Britta Ljusberg, Visions pensionsombudsman, säger att facken länge har försökt få till en ändring i avtalet med SKL.

– Vi vill se en vilja från arbetsgivarna att exempelvis göra omräkningar eller överflyttningar till nuvarande pensionsavtal för den som har flera år kvar till pensionen.

Men SKL ställer sig kallsinnigt till förslagen. ”Orimligt och dyrt”, skriver Jesper Neuhaus, förhandlare på organisationen i ett mejl från sin semester.

Britta Ljusberg tror dock att det finns en chans för Ulrica Hulling:

– Ge inte upp!

Hon har nämligen gjort lönekarriär sedan hon blev deltidssjukskriven, vilket innebär att hennes slutliga halvtidslön lär bli högre än den heltidslön hon hade innan hon sjukskrevs.

– Det blir ett bättre förhandlingsläge inför hennes pension. Bestämmelsen om möjlighet till omräkning av tjänstepensionen i PA-KL visar på att parterna inte ville att de som gjort stora lönelyft skulle riskera förlora allt, säger Britta Ljusberg.

Kommunalrådet i Stenungsund, Sofia Westergren (M), har inte hört talas om problemet, men säger så här när Tidningen Vision förklarar läget:

– Kommunen borde fixa till avtalet om någon anställd har kommit i kläm. Tjänstepensionen måste vara rimlig. Det är viktigt och vi vill ju vara en bra arbetsgivare.

Hon lovar att prata med kommunchefen om saken.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  för 14 dagar sedan

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  för 14 dagar sedan

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  för 14 dagar sedan

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  för 14 dagar sedan

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb