×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

De sätter färg på jobbet

2014-04-22, Tidningenvision.se

Konstföreningar på jobbet blir allt färre. Men i Södertälje håller man fanan högt. Konstklubben ordnar föreläsningar, ateljébesök, värvar aktivt medlemmar och har gjort konstlotteriet till ett riktigt event.

Fakta

1. Pejla med kollegerna om det finns fler intresserade, kalla till medlemsmöte.
2. Information om stadgar och liknande finns att ladda ner från Sveriges Konstföreningars webbplats.
3. Försök involvera arbetsgivaren. Kanske får ni ekonomiskt stöd och/eller möjlighet att avsätta en del tid för arbetet med föreningen.

Avgörandet sker varje år en kväll i december. I tre veckor har konstverken varit utställda i Södertälje stadshus entréhall, vinnarna (var tionde medlem) har sedan tidigare lottats fram under överinseende av kommunens lotterimyndighet, och nu ska rangordningen – i vilken ordning de får välja – fastställas genom att namnen dras ur en urna.

– Många tycker att konstlotteriet är en höjdpunkt. Så det gäller naturligtvis för oss att köpa in den konst medlemmarna vill ha, säger Monika Thorn, vice ordförande i SKAIS konstklubb, ansvarig för konstlotteriet och också en av dem som köper in konsten.

– Och jag tycker att vi brukar träffa rätt. Vi lägger nästan alla våra pengar på konst, köper mycket original, framför allt från lokala konstnärer, och ramar in allting så att den som vinner kan hänga upp den direkt.

Konstklubben, som är öppen för Södertäljes kommun- och bolagsanställda, har 325 medlemmar och har förutom lotteriet en livaktig programverksamhet. Men på många andra arbetsplatser har konstföreningarna tynat bort. För 20 år sedan fanns 1 439 konstföreningar på arbetsplatser i landet (föreningar anslutna till riksorganisationen Sveriges Konstföreningar). Nu finns det bara 428 kvar.

– En orsak är att arbetsmarknaden förändrats, att företag försvunnit eller slagits samman till större enheter. Ett exempel är Posten som förr hade konstföreningar på flera håll i landet. Det har man inte längre. En annan orsak är att det ges mindre tid för anställda att arbeta med konstföreningar. Resurserna minskas både vad gäller tid och ekonomiskt stöd, säger Mathias Jansson, informatör på Sveriges Konstföreningar, som tycker att arbetsgivare borde uppskatta konstföreningarnas verksamhet mer.

– Det är lite motstridigt att många samtidigt framhåller värdet av att främja nya idéer och innovationer som ett medel för att öka konkurrenskraften. Man ser inte kopplingen mellan kreativitet och kultur.

Hur kan den negativa trenden brytas?
– Genom att man lyfter betydelsen av konstföreningar, att de tillför ett mervärde för arbetsmiljön.

I Södertälje betalar medlemmarna 30 kronor per månad. Därutöver får konstklubben ett mindre bidrag från arbetsgivaren och styrelsen får avsätta lite tid för möten, åtta–nio per år. Konstinköpen sker på fritiden, liksom förstås de evenemang som arrangeras.

I höstas ordnades en föreläsningsserie om olika konstepoker, det görs besök i lokala konstnärers ateljéer och guidade visningar, nu närmast väntar en tur till Tändstickspalatset i Stockholm. Och senare i vår är det dags för vårsalongen, konstklubbens årliga arrangemang där anställda i kommunen och Telgekoncernen ställer ut sina egna verk. Utställningen inleds som sig bör med vernissage och mingel.

– Syftet med klubben är att väcka, underhålla och utveckla intresset för konst. Konst ska vara lättillgängligt, säger Monika Thor.

Men klubben växer inte av sig själv, och även om den har flera decennier på nacken ser man till att förnya sig. Sedan ett par år har klubben en egen Facebooksida där man bland annat visar upp en del konstinköp. Man har också sett till att få en ingång på intranätet.

– Och vi i styrelsen försöker vara ambassadörer. Vi försöker informera om klubben vid nyanställningar och nu ska vi också ha en värvningskampanj där vi lottar ut vinster både till de nya medlemmarna och till dem som värvar, säger Monika Thorn.

Fotnot: Förkortningen SKAIS står för Södertälje kommuns allmänna idrottssällskap. Det lite udda namnet för en konstklubb hänger ihop med att den bildades vid en tid när kommunen hade mängder av olika föreningar för anställda. Nu står konstklubben på egna ben, men namnet har bestått.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Bra kolleger och nya, ­spännande arbetssätt gjorde att Madeleine 
Palm (till vänster) sa ja till ytterligare ett år. Här med arbetskamraten Anki Ljung Foto: Rickard Kilström

Det här får 65+ att vilja stanna

När ska du gå i pension? De flesta vill sluta jobba vid 65 år eller tidigare. Men Tidningen Visions undersökning visar också att många av dem skulle överväga att arbeta vidare om de fick bättre villkor.  2018-08-16

Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu Foto: Rickard Kilström

Streta på eller göra sorti?

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.  2018-08-15

Johanna Björck har nytta av sina erfarenheter som döv: ”Jag har utvecklat en förmåga att läsa av folk. Som inspektör kan jag inte bara vara paragrafryttare, jag måste ha empati också.”  Foto: Rickard Kilström

”Intelligensen sitter inte i öronen”

Redan som tonåring visste Johanna Björck att hon ville bli miljöinspektör. Men många avrådde henne. Hur skulle en döv klara jobbet? Utmärkt har det visat sig. Men det har funnits hinder på vägen.  2018-08-13

Foto: Mostphotos

Grön journal för miljö och personal

Det finns miljöcertifieringar inom många olika områden. Men inom vårddokumentation har det saknats. Tills nu.  2018-08-15

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb