×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

De sätter färg på jobbet

2014-04-22, Tidningenvision.se

Konstföreningar på jobbet blir allt färre. Men i Södertälje håller man fanan högt. Konstklubben ordnar föreläsningar, ateljébesök, värvar aktivt medlemmar och har gjort konstlotteriet till ett riktigt event.

Fakta

1. Pejla med kollegerna om det finns fler intresserade, kalla till medlemsmöte.
2. Information om stadgar och liknande finns att ladda ner från Sveriges Konstföreningars webbplats.
3. Försök involvera arbetsgivaren. Kanske får ni ekonomiskt stöd och/eller möjlighet att avsätta en del tid för arbetet med föreningen.

Avgörandet sker varje år en kväll i december. I tre veckor har konstverken varit utställda i Södertälje stadshus entréhall, vinnarna (var tionde medlem) har sedan tidigare lottats fram under överinseende av kommunens lotterimyndighet, och nu ska rangordningen – i vilken ordning de får välja – fastställas genom att namnen dras ur en urna.

– Många tycker att konstlotteriet är en höjdpunkt. Så det gäller naturligtvis för oss att köpa in den konst medlemmarna vill ha, säger Monika Thorn, vice ordförande i SKAIS konstklubb, ansvarig för konstlotteriet och också en av dem som köper in konsten.

– Och jag tycker att vi brukar träffa rätt. Vi lägger nästan alla våra pengar på konst, köper mycket original, framför allt från lokala konstnärer, och ramar in allting så att den som vinner kan hänga upp den direkt.

Konstklubben, som är öppen för Södertäljes kommun- och bolagsanställda, har 325 medlemmar och har förutom lotteriet en livaktig programverksamhet. Men på många andra arbetsplatser har konstföreningarna tynat bort. För 20 år sedan fanns 1 439 konstföreningar på arbetsplatser i landet (föreningar anslutna till riksorganisationen Sveriges Konstföreningar). Nu finns det bara 428 kvar.

– En orsak är att arbetsmarknaden förändrats, att företag försvunnit eller slagits samman till större enheter. Ett exempel är Posten som förr hade konstföreningar på flera håll i landet. Det har man inte längre. En annan orsak är att det ges mindre tid för anställda att arbeta med konstföreningar. Resurserna minskas både vad gäller tid och ekonomiskt stöd, säger Mathias Jansson, informatör på Sveriges Konstföreningar, som tycker att arbetsgivare borde uppskatta konstföreningarnas verksamhet mer.

– Det är lite motstridigt att många samtidigt framhåller värdet av att främja nya idéer och innovationer som ett medel för att öka konkurrenskraften. Man ser inte kopplingen mellan kreativitet och kultur.

Hur kan den negativa trenden brytas?
– Genom att man lyfter betydelsen av konstföreningar, att de tillför ett mervärde för arbetsmiljön.

I Södertälje betalar medlemmarna 30 kronor per månad. Därutöver får konstklubben ett mindre bidrag från arbetsgivaren och styrelsen får avsätta lite tid för möten, åtta–nio per år. Konstinköpen sker på fritiden, liksom förstås de evenemang som arrangeras.

I höstas ordnades en föreläsningsserie om olika konstepoker, det görs besök i lokala konstnärers ateljéer och guidade visningar, nu närmast väntar en tur till Tändstickspalatset i Stockholm. Och senare i vår är det dags för vårsalongen, konstklubbens årliga arrangemang där anställda i kommunen och Telgekoncernen ställer ut sina egna verk. Utställningen inleds som sig bör med vernissage och mingel.

– Syftet med klubben är att väcka, underhålla och utveckla intresset för konst. Konst ska vara lättillgängligt, säger Monika Thor.

Men klubben växer inte av sig själv, och även om den har flera decennier på nacken ser man till att förnya sig. Sedan ett par år har klubben en egen Facebooksida där man bland annat visar upp en del konstinköp. Man har också sett till att få en ingång på intranätet.

– Och vi i styrelsen försöker vara ambassadörer. Vi försöker informera om klubben vid nyanställningar och nu ska vi också ha en värvningskampanj där vi lottar ut vinster både till de nya medlemmarna och till dem som värvar, säger Monika Thorn.

Fotnot: Förkortningen SKAIS står för Södertälje kommuns allmänna idrottssällskap. Det lite udda namnet för en konstklubb hänger ihop med att den bildades vid en tid när kommunen hade mängder av olika föreningar för anställda. Nu står konstklubben på egna ben, men namnet har bestått.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

41 procent av de som svarat på undersökningen jobbar regelbundet eller sporadiskt på distans. Foto: Jann Lipka

Hallå, släpp ut oss!

Allt fler jobbar på distans och ännu fler vill göra det. Positivt att kunna jobba ostört, tycker många. Men risken finns att prestationskraven går överstyr och att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut.  2018-05-31

Medicinska sekreteraren Agneta Nordqvist sitter hemma i Boden och jobbar, 30 mil från sin arbetsgivare, en privat vårdcentral i Kiruna. Foto: Tomas Bergman

Arbetsro i sitt eget bo

Tidsbesparande och praktiskt. Möt Agneta Nordqvist, Rickard Blank och Josef Szabo, tre ­tjänstemän som med teknikens hjälp hittat möjligheter att jobba utanför kontoret.  2018-05-28

Den grävande journalisten Ljudmila Savtjuk fick jobb på en trollfabrik i Sankt Petersburg. Jobbet var att smutskasta USA och länder i Europa. Foto: Rickard Kilström

Varnar för valrysare

Myndigheter varnar för att främmande makt kan ­försöka påverka höstens val. Valsamordnare har höjt beredskapen och drillats i säkerhetstänk. Men vi ­börjar berättelsen om desinformation och propagandaattacker på andra sidan Östersjön.  2018-05-30

Eleonora Neij (till höger) överväger att byta jobb efter 22 år som tandsköterska eftersom lönen inte räcker sedan hon mist sin man. Nina Rosell (till vänster), fackligt ombud. Foto: Marlin Johansson

Protester mot låga löner

Totalt har drygt 410 anställda inom Folktandvården i Region Jönköpings län skrivit på tandsköterskornas upprop för högre löner. Uppropet har skickats till folktandvårdens ledning och till politikerna i regionen.  2018-05-28

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb