×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ständigt i skuggan av ärkebiskopen

2013-09-12, Tidningenvision.se

I morgonsoffor, paneldebatter eller vid fikabordet på Kyrkokansliet – oavsett var ärkebiskopen befinner sig är pressekreteraren Ewa Almqvist på armlängds avstånd.

Fakta

Ålder: 51 år.
Gör: Pressekreterare åt ärkebiskopen Anders Wejryd.
Lön: 38 400 kr/mån.
Bor: Lägenhet i Uppsala.
Familj: Gift och två vuxna döttrar.
Fritidsintresse: Gillar att laga mat, gärna etiopisk eftersom jag växte upp där som missionärsbarn.
Senast lästa bok: Innan floden kommer av Helena Thorfinn.

Det är måndag morgon och dags för en ny arbetsvecka på ärkebiskopens kansli i Uppsala. Den innersta kretsen kring ärkebiskopen Anders Wejryd har samlats vid fikahörnan. Stämningen är varm och uppsluppen och först när småpratet om helgen är avklarat kommer kalendrarna och paddorna fram på bordet.

Här gäller det att tråckla ihop dagen och veckan och pressekreteraren Ewa Almqvist har en rad frågor att stämma av med sin chef. Vet du om att intervjun med Affärsvärlden är flyttad till halv två? Har du läst och godkänt intervjun jag gjorde med dig till Bokmässan? Ska du svara på Stefan Edmans debattartikel i Kyrkans Tidning?
– Klockan tre ska du träffa det där amerikanska tv-teamet i Domkyrkan. Du ska gå runt och berätta om din relation till kyrkan. Det är walk and talk, som de brukar göra i Vita huset.

Det var inte helt oväntat att Ewa Almqvist skulle hamna inom Svenska kyrkan. Pappa var präst i Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, och mamma sjuksköterska och redan när hon var nio månader flyttade familjen till Etiopien där föräldrarna arbetade som missionärer. Bortsett från något år i Sverige tillbringade hon de första 15 åren av sitt liv i en mycket annorlunda kultur.
– Etiopien finns starkt i mitt hjärta. Att växa upp där har vidgat mina vyer och väckt mitt intresse för internationella frågor.

Väl hemma i Sverige engagerade sig Ewa Almqvist i EFS och jobbade på sommargårdar och gick på bibelskola. Efter medialinjen på Strömbäcks folkhögskola lade hon vantarna på drömjobbet – reporter på EFS tidning Budbäraren.Därefter har hon varit pressansvarig för Svenska kyrkan i utlandet, Svenska kyrkans mission och för Lutherhjälpen, pressekreterare åt KG Hammar och åt Anders Wejryd sedan han valdes 2006. Hela tiden har gudstron varit en viktig del i hennes yrkesliv.
– Mitt arbete handlar om tron på gud och vad vi kan göra för att sprida den vidare. Utan en sådan laddning skulle mitt jobb inte kännas så spännande. Här är arbetskamraterna inte bara arbetskamrater, många är goda vänner, som en andra familj som verkligen bryr sig om varandra.

Förmiddagens lönesamtal har ställts in och i stället går telefonen varm. Ewa Almqvist ringer Kyrkans Tidnings debattredaktör och förklarar att ett svar från ärkebiskopen antagligen kommer senare i veckan, och en kollega i Göteborg för att få klarhet i hur det går med det pressmeddelande om Bokmässan som ska skickas ut nästa dag.
– Min roll är inte bara att boka intervjuer med ärkebiskopen och skriva pressmeddelanden. Det handlar också om att tänka strategiskt. Är det klokt att ställa upp i den tidningen just nu och vilka frågor ska han lyfta fram?

Men inte ens en erfaren pressekreterare kan styra exakt vilka historier journalisterna ska berätta. Med jämna mellanrum kommer de svarta rubrikerna som kan handla om allt från kistkrossning och olyckor med välta gravstenar till präster som skattefuskar och sexövergrepp.

Som kyrkans högste ledare är det ofta Anders Wejryd som får stå till svars när det blåser. Rådet han får från sin sidekick är att ta tjuren vid hornen och aldrig gömma sig bakom ”inga kommentarer”.
– Har man gjort fel ska man erkänna det, men lika viktigt är att tala om vad man gör för att det inte ska hända igen. Men Anders är väldigt klok och trygg och vet hur han ska agera.

Oj, redan dags för lunch. Ewa Almqvist äter en snabb räksallad i Kyrkokansliets lunchrestaurang. Hon hinner också till resebyrån för att boka en privat resa till Rom och sedan en snabb kopp kaffe i saluhallen vid Fyrisån.
Tillbaka på jobbet plockar hon med sig block och penna och går in till chefens rum. Anders Wejryd ska intervjuas av tidningen Affärsvärlden om hur hans skrivbord och arbetsrum ser ut. Medan ärkebiskopen berättar om kaffekoppen, tavlan på väggen och högen med böcker på arbetsbordet, antecknar pressekreteraren allt som sägs.
– Det känns skönt att ha dubbelkoll på vad han faktiskt säger. Ibland lägger journalisterna fel ord i hans mun, till exempel ”mamma” och ”pappa”, i stället för ”mor” och ”far”. Så skulle Anders aldrig uttrycka sig, men det är sällan som det blir helgalet.

Hösten blir en hektisk period, både för Svenska kyrkan och för Ewa Almqvist. Nu i mitten på september är det kyrkoval, vilket för hennes del betyder att pressmeddelanden ska skrivas, medieplaner skapas, journalistseminarium arrangeras och kyrkans talespersoner medietränas.

Sedan fortsätter det med Bokmässan i Göteborg där Svenska kyrkan är största samarbetspartner. I oktober ska en ny ärkebiskop väljas efter Anders Wejryd som går i pension. Trots att valet i allra högsta grad berör Ewa Almqvists arbete, vill hon inte peka ut en favoritkandidat.
– Nej, jag är med och arrangerar valet så jag tänker bort personfrågan, även om den påverkar mig. Den nya ärkebiskopen ärver mig, om det inte är så att han eller hon vill att jag ska bytas ut, säger hon utan att se alltför orolig ut.

Klockan tre skyndar tandemparet – ärkebiskopen och hans pressekreterare – till Domkyrkan strax intill. Ett amerikanskt tv-team ska göra en serie om Sverige och nu ska Anders Wejryd berätta om Nathan Söderbloms grav och Mariafiguren i vax.

Ewa Almqvist håller sig rutinerat i bakgrunden. Lyssnar, antecknar och tar bilder utan att snubbla på kablar eller komma med på filmen.
Vid klockan fyra är det kulturmingel vid ärkebiskopsgården inför utställningen Människan och kyrkokonsten under tusen år. Ewa Almqvist visar gästerna tillrätta, tittar på ett bildspel och hinner med ett smakprov av buffén innan hon går hem vid halv sex.

Arbetsdagen är slut, men inte nödvändigtvis dagens arbete. En pressekreterare vet aldrig säkert när en journalist ska ringa och kräva snabba svar på svåra frågor.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb