×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hon fick hjälp till nytt yrke

2013-09-12, Tidningenvision.se

Benita Åberg tvingades sluta efter 30 år i Tranås kommun. Men med fackets hjälp är framtiden ändå ljus. Nu ser hon fram emot en ny bana i yrkeslivet.

Fakta

Förhandling
Innan någon sägs upp måste arbetsgivaren förhandla med facket.

Turordning
Huvudregeln är att den som är sist anställd blir uppsagd först.

Saklig grund
Arbetsgivaren måste ha saklig grund för uppsägningar, antingen arbetsbrist (till exempel neddragningar) eller personliga skäl (till exempel att någon misskött sitt arbete). Däremot är verksamhetsövergång – till exempel när en kommunalt driven verksamhet läggs ut på entreprenad – inte sakligt skäl för att säga upp anställda.

Omplacering
Om en uppsägning på grund av övertalighet ska ha saklig grund måste arbetsgivaren ha prövat omplacering, alltså undersökt vilka andra lediga arbeten som finns.

Företrädesrätt
Om arbetsgivaren vill nyanställa inom nio månader har den som blivit uppsagd och har tillräckliga kvalifikationer för den lediga tjänsten rätt att bli tillfrågad.

Omställningsavtal
I de kollektivavtal Vision tecknat ingår omställnings- eller trygghetsavtal. Det innebär att den som blir uppsagd kan få ekonomiskt stöd under arbetslöshet och aktiv hjälp att hitta ett nytt jobb.

Inkomstförsäkring
Alla medlemmar i Vision har inkomstförsäkringen: Den som blir arbetslös och får a-kassa kan få 80 procent av lönen även för inkomster över taket i a-kassan.

Kärriärcoachning
Visions karriärcoacher ger personlig hjälp med CV-granskning och karriärråd­givning.

Källa: vision.se

I vintras blev det klart att Tranås kommun skulle lägga ut driften av färdtjänsten på entreprenad. Därmed försvann också Benita Åbergs tjänst.

Och utsikterna såg inte goda ut. Visst fanns möjligheten till omplacering – med 30 års tjänstgöring i kommunen stod hon långt ned på turordningslistan – men det var bara ett fåtal tjänster på kommunledningskontoret som kunde blir aktuella, och inget hon tyckte passade.

– Jag tackade nej. På färdtjänsten har jag jobbat med att hjälpa de gamla och göra deras tillvaro bra. Jag trivs att jobba med och umgås med äldre, det ville jag fortsätta med, säger hon.

Men risken fanns att hon skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Och läget blev knappast bättre av att Benita Åberg sedan några år gått ur a-kassan, trosviss om att inte bli arbetslös efter så långt arbetsliv. Utan rätt till a-kassa skulle hon alltså inte ha någon inkomst vid arbetslöshet, och inte heller kunna få inkomstkompensation från vare sig Visions inkomstförsäkring eller via omställningsavtalet.

Visions avdelningsordförande Li Ohlson tipsade Benita Åberg om att ta kontakt med karriärcoachen Kerstin Green vid Visions Linköpingcenter.

– Det blev ju som en chock när beskedet kom att man inte hade något jobb längre, så jag visste ju inte riktigt vad jag skulle göra. På karriärcoachningen fick jag frågan om jag kunde tänka mig att studera, säger Benita Åberg.

En utbildning till undersköterska lockade och Li Ohlson började diskutera med arbetsgivaren för att hitta en bra lösning. För ytterligare ett krux återstod: Som 56-åring är inte Benita Åberg berättigad till studielån.

Uppgörelsen blev att Benita Åberg får behålla sin anställning i drygt ett år tills utbildningen är färdig, och vara tjänstledig med lön under tiden.

– Därmed blir hon också berättigad till a-kassa om det skulle bli så att hon inte får jobb när utbildningen är klar. Hon har dubbel trygghet, säger Li Ohlson som tycker att arbetsgivaren visat lyhördhet.

– Sedan tror jag också att cheferna fick en tankeställare när turordningen och andra tjänster diskuterades och de insåg att deras personal kunde petas ut, säger hon.

Benita Åberg ser fram emot sin nya karriär där hon kan fortsätta arbeta med det hon helst vill, att ta hand om äldre.
– Det ska bli riktigt kul att plugga. Och det är 70 procent praktik på kursen, vilket passar mig bra. Och vad jag förstår är det inte några problem att få jobb sen.

Läs även Coachen ger hjälp till nystart

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Liselott Frejd administratör på administrativa avdelningen på kommunstyrelseförvaltningen i Vimmerby kommun. Foto: Niklas Lindstedt

Kan rykten och fake news påverka valet?

Fem frågor till Liselott Frejd administratör på administrativa avdelningen på kommunstyrelseförvaltningen i Vimmerby kommun.  2018-02-21

Foto: Mostphotos

Du har väl gjort din GDPR-hemläxa?

Nu är GDPR på allas läppar. Eller ­borde i varje fall vara det. Alla administratörer som hanterar personuppgifter behöver skaffa kunskap om nya dataskyddsförordningen.  2018-02-21

Skolbussarna i Sunne kör ett 50-tal turer varje dag. Foto: Lasse Nilsson

Basar över barnens buss

Att komma till skolan om man bor ute på landet kan vara både farligt och tidskrävande. Skol­skjutsadministratören Elisabeth Röhr ser till att 700 barn i Sunne får en säker resa.  2018-02-21

På den första nätverksträffen i höstas samlades omkring 200 administratörer. Foto: Ingrid Andersson

Nytt nätverk för administratörer

I höstas startade administratörerna inom Vision i Stockholmsområdet ett nytt yrkesnätverk. Över 200 personer anmälde sig. Snart är det dags för en ny träff.  2018-02-21

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb