×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här växer självkänslan

2013-09-12, Tidningenvision.se

De har gått på bidrag i många år. Upplevt hur självkänslan vissnat. Men nu har vändningen kommit för Susanne, Evonne och flera av de andra på Jordhammars växthus.

Fakta

• Ett socialt företag är en näringsverksamhet där medarbetarna till större delen har en funktionsnedsättning, har varit långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna. De har anställning med lönebidrag eller trygghetsanställning. Företagen återinvesterar vinsterna i egna eller liknande verksamheter.

• Det fanns i januari 2013 totalt 300 sociala företag i Sverige. De är ofta verksamma i tjänstesektorn och vanligen anordnar de även arbetsträningsplatser för Socialtjänstens och Försäkringskassans kunder.

Lyckorus. Så beskriver Susanne Möller känslan av att för första gången på evigheter öppna ett kuvert och läsa ordet ”lön”.

– Det kändes så stort! Att kunna betala mina skulder och ändå ha pengar över. Jag har kunnat spara – det har jag aldrig kunnat förut, säger Susanne Möller, som just har kommit in i lunchrummet efter ett arbetspass i handelsträdgårdens lilla butik.

Det var i mars, efter att ha varit deltagare i EU-projektet Jordhammars växtkraft ett år, som hon skrev på det hett efterlängtade kontraktet på en lönebidragsanställning.
Innan hade hon varit arbetslös och haft försörjningsstöd till och från i nio år, ända sedan hennes dotter föddes och det blev omöjligt att fortsätta skiftjobbet på Volvo och de nattliga städjobben.

– Jag såg aldrig något slut för försörjningsstödet. Jag fick bara sporadiska jobb.
En oansenlig liten broschyr på Arbets­förmedlingen förändrade hennes liv. Den handlade om Jordhammar, en handelsträdgård några kilometer utanför Stenungsund där man bedriver så kallad grön arbetsträning.

– Jag var skeptisk i början. Folk sa: ”det är bara knasbollar där ute på Jordhammar, halta och lytta”. Men när jag kom hit på besök så märkte jag att det inte stämde.
susanne möller bestämde sig för att ge stället en chans. Bland spirande tomatplantor och slingrande gurkor har Rick Mulder, projektledare på Jordhammars växtkraft, sett många människor långsamt återerövra makten över sina liv.

Sedan projektet, som bland annat drivs med pengar från Europeiska socialfonden och Stenungsunds kommun, startade för tre år sedan så har sammanlagt 150 långtidsarbetslösa personer deltagit. Vissa har varit sjukskrivna eller haft missbruksproblem medan andra har haft en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning.

– En gemensam faktor har varit låg självkänsla. När jag gick in i projektet tänkte jag: ”kan vi ändra tio liv så är det värt det”. Men det har gått bra för betydligt fler. 41 procent har arbete i dag, säger Rick Mulder.

– Och 15 personer har tillsammans startat ett socialt företag och anställt sig själva. De säljer både blommor och grönsaker men också arbetsträningsplatser. Tänk att bli företagsledare efter att ha varit borta i tio år från arbetsmarknaden. Det är ett jättesteg.

Egenmakt och meningsfullhet är Jord­hammars­projektets två viktigaste ledord. Personerna bestämmer arbetstider och arbetsuppgifter själva. Ingen har blivit remitterad eller tvingad dit av någon myndighet.
– De har sökt sig hit helt frivilligt. Om du får bestämma själv vilket jobb du ska göra och när du ska utföra det, då gör du snabbare framsteg, säger Rick Mulder.

Han är väldigt kritisk till den färska lagändringen som innebär att socialtjänsten kan kräva motprestationer av personer för att de ska få försörjningsstöd.
– Det fungerar inte att sätta kniven mot strupen på människor och villkora socialbidrag. Då hamnar fokus mer på att tillfredsställa bidragshandläggaren i stället för att ge individen kraft att utvecklas.

På Jordhammar får deltagarna själva kläcka idéer och sedan genomföra dem. Intill ett av växthusen ligger en köksträdgård som dignar av skördeklara kronärtskockor, brytbönor och fänkål. Tidigare var det bara en plätt jord som var helt invaderad av rävsvansar, ett slags ogräs.

– En deltagare rensade i ur och skur för att hon ville förverkliga sin idé, berättar Rick Mulder.

Runt om de tre växthusen pågår olika projekt. Det byggs, grävs, odlas och rensas. I den lummiga trädgårdens ena hörn finns Lugna rummet. Här är det tänkt att alla sinnen ska beröras, ett vindspel plingar och havet av blommor doftar sött.

På egensnickrade trädgårdsmöbler sitter Lena Karlsson, som har en anställning med lönebidrag, Evonne Nilsson, som arbetstränar, och Annika Sörensen som arbetar som socionom och är utbildad inom så kallad grön rehab. De har tillsammans jobbat fram Lugna rummet.

– Tanken är att Jordhammar i framtiden ska kunna ta emot fler personer med utmattningssyndrom, säger Rick Mulder.

Arbetsmarknadsprojekt brukar ibland beskyllas för att vara vuxendagis. På frågan om vad som skiljer Jordhammar från utskällda Fas 3-förvaringsplatser svarar Rick Mulder:
– Det som man gör här på dagarna ska leda till något, antingen att man gör nytta för samhället eller att man får en anställning. Personerna utbildas inom olika användbara områden. Det handlar inte om förvaring när man tillför kunskap.
Under vinterhalvåret ges kurser i allt från att starta socialt företag till snickeri och pilflätning.

– Människor har lämnat sina avtryck. Här finns solklara bevis på att vi inte är i förvaringsbranschen, säger han och pekar på det nyrenoverade växthuset.

När socialfondsprojektet snart tar slut har Rick Mulder som uppgift att hjälpa fler personer att sparka i gång sociala företag. Ytterligare några företag är på väg att födas. Tre personer har specialiserat sig på att byta trasiga Iphone-glas. Och en annan grupp ska jobba med att restaurera och sälja vidare avlagda kommunala datorer.

Susanne Möller är just nu så kallad provmedlem i det sociala företaget som driver handelsträdgården.
– Att vara här har stärkt mitt själv­förtroende, jag vågar ta tag i saker. I början tänkte jag: kan jag verkligen tillföra något? Men det känner jag att jag har gjort. Jag ska aldrig mer gå tillbaka till socialbidrag, säger hon.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb