×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tog steget från soffan till gymmet

2013-10-22, Tidningenvision.se

För hälsoutvecklaren Behrokh Honarmand sträcker sig en god hälsa bortom kost och motion. Det handlar snarare om att sluta jämföra sig och bli nöjd med sig själv. En mentalitet hon vill sprida till fler.

Fakta

Ålder: 52 år.
Yrke: Hälsoutvecklare.
Arbetsplats: Sandvikens kommun.  
Lön: 27 450 kronor i månaden.
Bor: Lägenhet i Sandviken.
Familj: Två söner.
Fritid: President i den lokala Rotaryklubben, engagerad i Folkpartiet, styrelseledamot för Vision i Sandviken och i Visions råd för integration och etnisk mångfald (RIM). Utöver det tränar hon och går på kulturevenemang.

Det är fredag förmiddag och Behrokh Honarmand är på gymmet. Men det är inte vilket gym som helst utan gymmet på Sandvikens stadshus som hon i egenskap av kommunens hälsoutvecklare basar över. Hon visar hur en gigantisk färgglad rockring, med en mängd magneter utplacerade på insidan, fungerar.

– Den är svårmanövrerad men bra för höfterna och magen när man väl fått in tekniken, säger hon medan hon elegant svänger rockringen runt midjan.

Även om träning är en viktig del när man arbetar med hälsa så spenderar inte Behrokh Honarmand all sin arbetstid i gymmet för att peppa och instruera de som tränar där. Som hälsoutvecklare ansvarar hon nämligen för runt 2 800 kommunanställda - långt fler än de som tränar här. Det låter svårt.

– När jag började här för cirka tio år sedan var tjänsten som hälsoutvecklare helt ny. Det fanns inget att ta efter eller någon att rådfråga. Men jag började med att införa hälsoinspiratörer. I dag finns det 70 sådana och målet är att det ska finnas minst en på varje arbetsplats.

Ett par gånger om året utbildar Behrokh Honarmand hälsoinspiratörerna som ska vara en länk mellan personalen, henne själv och cheferna. Vissa veckor spenderar hon merparten av tiden vid skrivbordet, andra är hon fullt sysselsatt med att föreläsa, anordna workshops och större event för kommunens anställda.

– Det är omväxlingen som gör att jag älskar mitt jobb! Att få lära ut, peppa, samtala, instruera är lika kul som att planera föreläsningsdagar och dra ut riktlinjer för kommunen som helhet. Att vara med och påverka något så viktigt som människors välmående är fantastiskt roligt.

Av bokhyllan på hennes kontor att döma är intresset för hälsa, träning och välmående stort. Men böcker om de senaste trenderna inom kost, som LCHF och 5:2-dieten, lyser med sin frånvaro för varken dieter eller träningstrender har något med hälsa att göra menar Behrokh Honarmand.

– Alldeles för många jagar kalorier och sätter upp orimliga krav på att träna dagligen. Det är inte hälsosamt i längden utan skapar bara ett dåligt samvete och känslan av att vara misslyckad.

Behrokh Honarmand ogillar när hälsa börjar handla om prestation. Den attityden vill hon arbeta med att förändra. Hon vill få människor att välja bort de strikta kostråden till förmån för en inre balans.
– Att fler kommuner känner sig manade att jobba hälsofrämjande är något positivt men det handlar inte bara om friskvård, motion och kost. Vi måste bli bättre på att jobba med tankar. Det viktigaste på lång sikt är att människor blir nöjda med sig själva.  

Om fler trivdes med sig själva och det de gör skulle mycket av det andra lösa sig automatiskt tror Behrokh Honarmand, som i sitt arbete möter både de som tränar för lite och för mycket. Och gemensamt för många är att de är missnöjda med sig själva och sin tillvaro.

Hon kan själv känna igen sig i det. I dag lever hon kanske vad många skulle kalla ett hälsosamt liv men så har det inte alltid varit.
– Jag rörde mig inte alls innan 35. Fick jag en fråga om jag ville ut och promenera suckade jag bara tungt. Sedan tvingade jag mig själv att gå på pensionärsgympa när jag fått barn men jag blev så deppig över att alla var duktigare än mig trots att de var dubbelt så gamla, att jag slutade igen.

Vändningen kom när hon började hälsopedagogutbildningen på Gävle Högskola 1995. Att det blev just den utbildningen var egentligen en slump. En högskoleutbildning ville hon ha, så mycket var säkert, och tanken slog henne: hälsopedagog, det blir en verklig utmaning för mig.

– Jag gled in på ett bananskal men sög upp allt vi fick lära oss som en liten svamp. Det var som att en helt ny värld öppnade sig. Ibland funderade jag på att hoppa av för det var tufft många gånger, men jag växte in i rollen som hälsopedagog under åren på utbildningen. Hela min tillvaro förändrades och jag fick en ny syn på livet.

Den långt ifrån spikraka vägen har gett henne perspektiv. I dag kan hon ärligt säga att hon är nöjd med sig själv och det hon gör. Och hon har slutat att jämföra sig med andra.

– Man har ett val varje morgon när man vaknar. Det handlar om hur man ska förhålla sig till sig själv och sina medmänniskor. Går man alltid till jobbet med en klump i magen måste man göra något för att förändra sin situation.  Så snarare än att ge kost- och motionsråd vill jag sprida den mentaliteten.

– Jag brukar säga: ni kan inte säga nej till mig för jag var sämre än er vad gäller både kost, motion och meningsfulla fritidsaktiviteter. Kan jag kan alla!

Mobilen plingar till. Det är Appen Smyg­träning som gör sig påmind. Behrokh Honarmand lyfter upp armarna över huvudet och lutar dem åt än det ena, än det andra hållet för att demonstrera den övning som poppat upp på skärmen.

– Många har stillasittande arbeten i dag då är ett sådant här hjälpmedel toppen. Om alla gjorde sådana här övningar regelbundet skulle vi råda bot på många av de problem som kontorsanställda dras med, som stela axlar och ömma ryggar. Krångligare än så behöver det inte vara att ta steget mot ett hälsosammare liv.

Ellen Larsson

ellen.larsson@vision.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb