×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sticker ut i mängden

2013-10-08, Tidningenvision.se

Vision företräder en bra bit över hundra tusen arbetstagare. Men förbundet har också flera hundra egna företagare i medlemsregistret. Motsägelsefullt? Kanske det, men det finns förklaringar.

Fakta

• Tatueringsstudio
• Begravningsbyrå
• Skönhetsvård
• Bilmekaniker
• Pizzeria
• Författare
• Regissör
• Konstnär
• Musiker
•Trädgårdsdesigner
• Skräddare

 Biljarduthyrare, tatuerare och skräddare är några, dock mycket ovanliga, exempel på medlemmar i Vision som registrerat sig som egna företagare. De allra flesta egenföretagarna i Vision är annars tolkar, som ofta befinner sig i ett maktlöst läge mellan upphandlare och beställare i offentliga verksamheter. De verksamheterna är förbundet ute efter att reglera, enligt Visions organiseringsansvariga, Kjell Svahn.

Lotta Lundmark är en av Visions egenföretagare som har en för förbundet annorlunda verksamhet. Hon säljer garn, via nätet och vid besök hemma hos henne på lagret.
– Här uppe i Hammarstrand, Ragunda, finns det inte så många jobb, och då får man hitta på något som man är intresserad av och som man tror att man kan livnära sig på, säger Lotta Lundmark med ett skratt.

Men hon medger att det inte är några stora summor hon drar in.
– Jag blir inte rik på det precis, men ska inte klaga. Jag ror runt det.

Lotta Lundmark jobbade tidigare som skoladministratör i Skellefteå kommun, men sade upp sig för att flytta till sin man som hade fått jobb i Ragunda, 40 mil därifrån.
– Jag hade gott hopp om att få jobb som administratör i kommunen här, i samband med ett förslag om att slå ihop Ragunda och Bräcke kommuner. Men det blev inte så, och inga nya jobb att söka heller, säger Lotta Lundmark, som låter glad ändå.

– Fördelen med att ha eget företag är att jag kan styra mina arbetstider som jag vill. Men jag saknar den ekonomiska tryggheten och arbetskamraterna man har som anställd. Och jag hoppas fortfarande att ett jobb på kommunen som passar mig dyker upp. Det är därför jag är kvar i Vision.

Bland Visions anställda medlemmar är medicinska sekreterare största yrkesgruppen. Men de finns också bland förbundets medlemmar som är egna företagare. En av dem är Anette Nyblad från Bollnäs. Även hon har en gång i tiden varit anställd. Men det privata företag som hon hade jobbat på i 30 år gick i konkurs för fyra år sedan. Ett alternativ var då att börja pendla till Gävle, där det närmaste stora sjukhuset finns, med en timmes resväg varje morgon och kväll.

– Det var inte något bra alternativ för mig, så jag bestämde mig för att gå en starta-eget-kurs och startade eget som medicinsk sekreterare under samma år som jag blev uppsagd. Jag hann aldrig vara arbetslös.

Det går bra för Anette Nyblad, som skriver åt flera uppdragsgivare.
– Jag kan inte ta emot fler uppdrag, jag har mer än jag egentligen behöver, peppar, peppar. Jag behöver i alla fall inte marknadsföra mig.

Mycket arbete betyder också mer pengar i plånboken.
– Ja, men jag har fortfarande bara två händer, så jag tjänar inte mycket mer nu än jag gjorde som anställd. Särskilt inte om man slår ut lönen per timme, eftersom jag jobbar runt tio timmar per dag och ibland några timmar på helgerna.

Anette Nyblad tycker egentligen att det är bekvämare att vara anställd, vilket dessutom ger fler fackliga förmåner. Men känslan av frihet i eget företag väger tungt. Och Vision kan hon ju vara med i ändå.
– Jag är kvar i facket av solidaritet. Och mitt hjärta finns hos Vision.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb