×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Semestervila – inte för den som har lönebidrag

2013-10-11, Tidningenvision.se

Många kommuner använder ett avtal som ger personer med arbetshandikapp sämre villkor. IT-teknikern Mats, som lider av en whiplashskada, hade inte rätt till semester i somras. ”Det är att utnyttja människor”, säger Marie Petersson, Visions ordförande i Karlskrona.

Fakta

  • Lönebidrag. Åtgärd för att underlätta för personer med arbetshandikapp att komma in på vanliga anställningar.
  • HÖK. Kollektivavtal som majoriteten av kommun- och landstingsanställda går på. Innehåller löneavtal och arbetsvillkor.
  • BEA eller Beredskapsavtal. Kollektivavtal för arbetstagare i särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser.

De flesta som arbetar i en kommun har rätt att ta ut semester i förskott. Detta står inskrivet i det kollektivavtal som kallas HÖK.

Men reglerna gäller inte alla. För Mats, som fick en löne­bidragsanställning som IT-tekniker i Karlskrona kommun i våras, kom det som en kalldusch när han insåg att han bara hade rätt till några ynka dagars semester. Mer hade han inte hunnit tjäna in.

– Har man fått en skada är man i behov av en semester. Jobbet är jätteroligt och omväxlande, men nu börjar jag bli sliten. Det känns fult att jag ska behöva jobba ett helt år för att få semester, säger Mats.

Orsaken är att Mats inte har anställts på HÖK-avtalet, utan ett avtal som kallas beredskapsavtal eller BEA. Det innebär att han har sämre villkor än vanliga kommunanställda – han har inte rätt att ingå i den årliga löne­översynen och han saknar i princip uppsägningstid.

Mats har haft olika lönebidragsanställningar sedan han fick en whiplash­skada vid en bilolycka. Nu jobbar han 75 procent och täcker upp för en kollega som är borta på halvtid.

– Vi anser att det inte är korrekt att använda beredskapsavtal på lönebidragsanställningar. Det är att utnyttja människor, de får sämre arbetsvillkor, säger Marie Petersson, ordförande i Visions Karlskronaavdelning.

Hon säger att arbetsgivaren hade missat att informera facket när Mats anställdes.

– Hade vi varit delaktiga hade vi haft chans att sätta stopp. Jag tycker att arbetsgivaren borde erbjuda honom att ändra avtalsform. Vi kommer att ta initiativ till att diskutera detta som en principiell fråga med arbetsgivaren. Jag tycker att de anställda blir lurade och det vill vi inte vara med om fler gånger.

Karlskronas förhandlingschef Mikael Jansson säger att kommunens grundläggande princip är att HÖK-avtalet ska användas vid lönebidragsanställningar i förvaltningarnas verksamhet.

– BEA är till för att används vid arbetsmarknadsåtgärder av mer tillfällig karaktär. Men det kan finnas avvikelser från detta, säger han.

Medlemmen ersätter en person som är borta på halvtid. Går han på fel avtal?

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men grunden är att om man ersätter en person så är det att betrakta som vikariat, och då ska HÖK gälla.

Fotnot: Mats heter egentligen något annat.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb