×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Semestervila – inte för den som har lönebidrag

2013-10-11, Tidningenvision.se

Många kommuner använder ett avtal som ger personer med arbetshandikapp sämre villkor. IT-teknikern Mats, som lider av en whiplashskada, hade inte rätt till semester i somras. ”Det är att utnyttja människor”, säger Marie Petersson, Visions ordförande i Karlskrona.

Fakta

  • Lönebidrag. Åtgärd för att underlätta för personer med arbetshandikapp att komma in på vanliga anställningar.
  • HÖK. Kollektivavtal som majoriteten av kommun- och landstingsanställda går på. Innehåller löneavtal och arbetsvillkor.
  • BEA eller Beredskapsavtal. Kollektivavtal för arbetstagare i särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser.

De flesta som arbetar i en kommun har rätt att ta ut semester i förskott. Detta står inskrivet i det kollektivavtal som kallas HÖK.

Men reglerna gäller inte alla. För Mats, som fick en löne­bidragsanställning som IT-tekniker i Karlskrona kommun i våras, kom det som en kalldusch när han insåg att han bara hade rätt till några ynka dagars semester. Mer hade han inte hunnit tjäna in.

– Har man fått en skada är man i behov av en semester. Jobbet är jätteroligt och omväxlande, men nu börjar jag bli sliten. Det känns fult att jag ska behöva jobba ett helt år för att få semester, säger Mats.

Orsaken är att Mats inte har anställts på HÖK-avtalet, utan ett avtal som kallas beredskapsavtal eller BEA. Det innebär att han har sämre villkor än vanliga kommunanställda – han har inte rätt att ingå i den årliga löne­översynen och han saknar i princip uppsägningstid.

Mats har haft olika lönebidragsanställningar sedan han fick en whiplash­skada vid en bilolycka. Nu jobbar han 75 procent och täcker upp för en kollega som är borta på halvtid.

– Vi anser att det inte är korrekt att använda beredskapsavtal på lönebidragsanställningar. Det är att utnyttja människor, de får sämre arbetsvillkor, säger Marie Petersson, ordförande i Visions Karlskronaavdelning.

Hon säger att arbetsgivaren hade missat att informera facket när Mats anställdes.

– Hade vi varit delaktiga hade vi haft chans att sätta stopp. Jag tycker att arbetsgivaren borde erbjuda honom att ändra avtalsform. Vi kommer att ta initiativ till att diskutera detta som en principiell fråga med arbetsgivaren. Jag tycker att de anställda blir lurade och det vill vi inte vara med om fler gånger.

Karlskronas förhandlingschef Mikael Jansson säger att kommunens grundläggande princip är att HÖK-avtalet ska användas vid lönebidragsanställningar i förvaltningarnas verksamhet.

– BEA är till för att används vid arbetsmarknadsåtgärder av mer tillfällig karaktär. Men det kan finnas avvikelser från detta, säger han.

Medlemmen ersätter en person som är borta på halvtid. Går han på fel avtal?

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men grunden är att om man ersätter en person så är det att betrakta som vikariat, och då ska HÖK gälla.

Fotnot: Mats heter egentligen något annat.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb