Så gick det efter anmälan till Arbetsmiljöverket…
2013-10-23, Tidningenvision.se
… för de överbelastade omsorgscheferna i Piteå som hade 70 underställda
DÅ: Fyra chefer över personliga assistenter slog larm om sin arbetssituation och Vision gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket. Cheferna ansvarade tillsammans för 240 medarbetare på 60 arbetsplatser och höll på att gå sönder. ”Jag hinner bara det absolut mest grundläggande. Tiden räcker inte till för uppföljningar, utvecklingsfrågor och till att lyssna in mina medarbetare”, sade chefen Sara Andersson till Tidningen Vision.
NU: ”Piteå hotades med vite på 100 000 kronor. Jag tyckte det var en löjligt liten summa, men det blev fart på kommunen”, säger Sara Andersson. ”Hittills har det resulterat i att man anställt två nya chefer och en administratör. Dessutom har man äskat pengar för ytterligare en tjänst 2014. I dag har vi 40–45 anställda per chef och det minskar till 30–35 om vi anställer en chef till. Vi har fått en bättre arbetsmiljö och jag gör ett bättre jobb”.
… för personalen i det mögliga kommunhuset i Ödeshög
DÅ: Visions skyddsombud May Mjärdner tappade till slut tålamodet och klampade in med sin 6 6a-anmälan till politikerna under ett budgetmöte. Med sig hade hon en lokaltidningsreporter. ”Mögel hade konstaterats i kommunhuset två år tidigare och det var en tidsfråga innan någon anställd blev sjuk. Inget hände, vi hade kommit till vägs ände och därför gjorde jag en anmälan.”
NU: ”Anmälan fungerade klockrent. Politikerna kom äntligen till skott när facket satte ner foten. Det enda som biter när det väl gäller är att se till att Arbetsmiljöverket kommer farande, då blir de rädda”, säger May Mjärdner. I dag finns ett helt nytt kommunhus i Ödeshög. ”Det murriga mögelhuset är borta och vi har ljusa fina kontor. Det känns verkligen att jag har gjort något vettigt av mitt uppdrag som skyddsombud.”
… för de anställda på försörjningsenheten i Gällivare som utan förvarning togs ifrån behörigheten till datasystemet
DÅ: En morgon när de anställda kom till jobbet hade de inte längre behörighet till datasystemet som användes för att betala ut försörjningsstöd. ”Det skedde utan förvarning. Orsaken var att arbetsgivaren ansåg att systemet hade missbrukats och ändrade behörigheten. Vi fick plötsligt göra alla utbetalningar manuellt och springa med papper till ekonomiavdelningen”, säger skyddsombudet Lisbeth Sjöström. Det blev kaos och enormt mycket extraarbete för de nio anställda, därför gjordes en 6 6 a-anmälan.
NU: ”Vi var utan behörighet ett år. Vi upplevde att arbetsgivaren lät det vara så, eftersom man planerade att införa ett nytt datasystem. Sedan i våras är det nya datasystemet, där vi har behörighet, infört. Efter anmälan till Arbetsmiljöverket fick vi bland annat en extraresurs i ett halvår, men hon kom tyvärr inte när läget var som mest akut utan först senare, när det hade lugnat sig lite och vi redan hade hittat nya
arbetssätt för att överleva.”