×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Krav på högre löner blir trainee-program

2013-10-24, Tidningenvision.se

Trots att tandsköterskor lämnar folktandvården i Dalarna på grund av de låga lönerna finns inga planer på att skjuta till några extra pengar. Arbetsgivaren vill i stället lösa rekryteringsproblemen genom att starta ett trainee-program.

Fakta

Ingångslönen för tandsköterskor i Dalarna är 18 000 kronor.

Medianlönen är 22 700 kronor, 250 kronor lägre än snittet i landet.

Tanken är att det sex månader långa trainee-programmet för tandsköterskor ska dra i gång till årsskiftet. Minst tio platser ska det bli och de som går det ska få en tidsbegränsad anställning och en lön som ligger under de utbildade tandsköterskornas. 

– Det är svårt att rekrytera tandsköterskor i dag. Samtidigt vet vi att det finns många unga arbetslösa som inte bestämt sig för vad de vill bli och dem vill vi locka att söka sig till yrket, säger tandvårdschef Conny Konradsson.

En förutsättning är dock att den nya tandsköterskeutbildningen i Falun, som folktandvårdsledningen hoppas på, får klartecken av starta efter årsskiftet.

Camilla Eklund, ledamot i Visions tandvårdssektion i Dalarna, berättar att det finns kliniker där bristen på tandsköterskor är ett stort bekymmer. När tjänster står vakanta får den ordinarie personalen jobba så hårt att en del blivit sjuka. Därför tycker hon att trainee-programmet är en bra idé, men framhåller samtidigt att det krävs mer för att lösa situationen.

– Problemet är att folk slutar eller låter bli att söka utannonserade tjänster på grund av de låga
lönerna. De går till andra yrken eller till privata kliniker, säger Camilla Eklund.

Men att höja lönerna på grund av bristen på tandsköterskor är inte aktuellt enligt Conny Konradsson.

– Om det vore så enkelt. Vi jobbar i ett landsting som har ekonomiska bekymmer och vi får tyvärr inte höja taxorna för att öka intäkterna, säger han.

Vad tycker du om löneläget för nyutexaminerade tandsköterskor i Dalarna?

– Vi har inget att skämmas över när det gäller ingångslönen. Det är inga höga löner, men det är heller inga extremt avancerade arbetsuppgifter under eget ansvar de utför.

Men tandsköterskorna har ju tagit på sig allt fler krävande arbetsuppgifter på senare år. Håller du inte med om det?

– Jo, men det är inget legitimationsyrke. Arbetsuppgifterna utförs på delegation, säger Conny Konradsson.

 

 

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb