×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Forskare: fackförsäkring blir broms för a-kassan

2013-10-03, Tidningenvision.se

Omkring 90 procent av TCO- och Sacoförbunden erbjuder sina medlemmar tilläggsförsäkringar om man blir arbetslös. Men försäkringarna från facken leder till att regeringen inte höjer a-kassan, anser forskaren Jonas Kolsrud.

Fakta

– Ersättningen är upp till 80 procent av din tidigare inkomst på löner upp till 100 000 kronor i månaden.

– Försäkringen ger ersättning upp till 160 dagar. Genom en frivillig tilläggsförsäkring kan du förlänga tiden med 100 dagar.

– Ersättningen gäller även när du säger upp dig själv. Ersättningen betalas då ut efter a-kassans avstängningsperiod.

– Ersättningen gäller om du varit medlem och försäkrad i Vision i tolv månader innan du blev arbetslös.

– Tjänar du mer än 18 700 kronor i månaden och är med i a-kassan betalar du automatiskt för inkomstförsäkringen, genom en förhöjd medlemsavgift.

Källa: Vision

Taket i a-kassan har inte höjts sedan 2001. I dag är det bara de som tjänar max 18 700 kronor i månaden som får ut 80 procent av sin lön vid arbetslöshet. Tjänar man exempelvis 30 000 kronor får man inkomsten halverad vid arbetslöshet.

Urholkningen av a-kassan har gjort att alltfler fack, främst inom TCO och Saco, har börjat erbjuda tilläggsförsäkringar för att medlemmarna ska få ut 80 procent av sin lönvid arbetslöshet även om man tjänar mer än 18 700. Vision införde sin inkomstförsäkring 2005.

Nationalekonomen Jonas Kolsrud har i sin avhandling vid Uppsala universitet tittat på vilken roll fackens tilläggsförsäkringar har för den allmänna a-kassan.

– Försäkringarna gör att regeringen inte ser någon anledning att höja a-kassan, konstaterar han.

Den utvecklingen drabbar främst de yrkesgrupper där facken inte erbjuder någon tilläggsförsäkring, exempelvis LO-förbund som Byggnads och Metall.

Jonas Kolsrud riktar dock ingen kritik mot de förbund som infört försäkringar.

– Nej, det är snarare ett symptom på att a-kassan är så låg.

I sin avhandling slår Jonas Kolsrud också fast att de dubbla försäkringarna (a-kassa och inkomstförsäkring från facket) gör att människor är bättre försäkrade än vad regeringen önskar sig. Konsekvensen, enligt regeringen, blir då att människor stannar kvar i arbetslöshet längre än de skulle gjort med en lägre ersättning.

Mats Essemyr, utredare i arbetsmarknadsfrågor på TCO, delar inte den uppfattningen. Han har gjort en jämförande studie av arbetslösa som haft inkomstförsäkring, och arbetslösa som inte haft det. Det finns ingen skillnad i hur länge man går arbetslös, säger han.

Han kan inte heller se att fackförbunden, genom inkomstförsäkringarna, har någon skuld i att a-kassan inte höjs.

­– Även om vi skulle avskaffa inkomstförsäkringarna skulle regeringen inte höja a-kassan, säger Mats Essemyr.

­

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb