×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler ska få skuldsanering

2013-10-11, Tidningenvision.se

Förenklade regler ska göra att fler kan söka skuldsanering, föreslås i en statlig utredning. Bra, tycker budget- och skuldrådgivarna.

Ungefär 50 000 personer har idag så stora skulder att de uppfyller kraven, men får av olika anledningar ändå inte skuldsanering. Det konstateras i utredningen Ut ur skuldfällan som föreslår en rad förändringar i lagen för att öka möjligheterna för skuldsatta att få hjälp och bli skuldfria.

 

  • Det ska bli enklare att ansöka. Den skuldsatte ska inte behöva ha full koll på alla sina skulder och borgenärer innan en ansökan kan lämnas in.
  • En betalningsförmedling inrättas hos kronofogden. På så sätt slipper den skuldsatte att varje månad betala direkt till alla borgenärer.
  • Bedömningen av vem som har rätt till skuldsanering ska ta mer hänsyn till individen.
  • Inbetalningarna för att bli kvitt skulderna ska påbörjas tidigare, redan under handläggningen.
  • Den skuldsatte får två betalningsfria månader per år för att öka möjligheterna att fullfölja skuldsaneringen.

 

Marie Magnusson, budget- och skuldrådgivare i Lunds kommun och sekreterare i yrkesföreningen BUS,  tycker att utredningens förslag överlag är bra.

– Att man vill införa två betalningsfria månader per år är jättepositivt. Det kan leda till färre omprövningar. Vi vet att det är tufft att klara sig på marginalerna, säger hon och lyfter också fram förslaget om en betalningsförmedling.

– Skuldsaneringen ska vara en ekonomisk rehabilitering. Och det blir det inte när man som enskild ska administrera 20-30 inbetalningar varje månad. Det skapar stress och oro att missa betalningar, säger Marie Magnusson.

I utredningen betonas också budget- och skuldrådgivarnas roll. ”Samtliga kommuner måste se till att det finns en professionell rådgivningsverksamhet” skriver utredningen och konstaterar att alla kommuner inte ens erbjuder budget- och skuldrådgivning och att många andra har en mycket begränsad verksamhet.

– Det är bra att man ställer krav på kommunerna men jag tycker att man kunde ha varit lite tuffare. Jag vet att många budget- och skuldrådgivare är ensamma i sin roll och dessutom jobbar deltid. Då är det svårt att erbjuda professionell rådgivning.

Men med de nya reglerna måste också inriktningen på budget- och skuldrådgivarnas jobb förändras. Väntetiden för den som behöver skuldsanering är för lång. Så istället för att som idag ägna mycket tid åt att reda ut den skuldsattas ekonomiska situation, bör inriktningen vara att så snabbt som möjligt få in en ansökan. Budget- och skuldrådgivarna bör inte heller ägna så mycket tid åt att hitta alternativ till skuldsanering, eller för den delen göra egna bedömningar av när den skuldsatte är redo att lämna in en ansökan. Budget- och skuldrådgivarna ska istället ge mer stöd och hjälp under de år skuldaneringen pågår, tycker utredningen.

– Det är positivt. Men skuldsanering passar inte alla, och ska det vara en professionell rådgivning måste vi undersöka olika möjligheter och vad hushållen vill. Så vi kanske måste fortsätta jobba så där det inte är solklart att skuldsanering är det bästa, säger Marie Magnusson.

Enligt förslaget ska ändringarna ska gälla från 2015.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb