×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tryggheten största problemet för assistenterna

2013-11-14, Tidningenvision.se

Personliga assistenter som jobbar i privata företag har sämre villkor än kommunanställda. Största problemet är bristande anställningstrygghet. För administratörerna är dock villkoren ungefär desamma oavsett arbetsgivare.

Det finns flera kollektivavtal i assistansbranschen. De största arbetsgivarorganisationerna är Vård-företagarna (privata företag), KFO (kooperativa företag och egna arbetsgivare) samt SKL (kommunerna). Det finns också många små nystartade företag som saknar kollektivavtal.

I Visions avtal för medlemmarna som i huvudsak är administratörer, är skillnaderna små. Ersättningarna för obekväm arbetstid, beredskap och jour är något sämre i de privata företagen.

– Och vi vet att vissa, framför allt de som jobbar med vikarieanskaffning i privata företag, har en mycket stor arbetsbörda. De måste alltid ställa upp, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

I KOMMUNALS AVTAL för de personliga assistenterna är skillnaderna större. Privata företag har sämst ersättningar för jour och beredskap medan de kooperativa har sämre ob-tillägg.

– Kommunalt anställda har bäst villkor, de har samma avtal som andra anställda i kommunen, säger Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal.

Vilket är det största problemet?

– Det absolut viktigaste är anställningstryggheten i de privata och kooperativa företagen. Assistenterna har anställningsformen visstid så länge uppdraget varar med en ­uppsägningstid på 14 dagar. Vi vill att de ska ha samma villkor som alla andra på arbetsmarknaden.

Assistenterna i kommunerna har tillsvidareanställningar och sex månaders uppsägningstid. De har också större chans att bli omplacerade till andra jobb i kommunen om tjänsten försvinner.

– Lagen skyddar brukarna och ger dem rätt att bestämma över sin assistans men det får ju inte ske på bekostnad av att assistenter får sämre villkor, säger Margaretha Johansson.

Personliga assistenter ska egentligen vara med i Kommunal men det finns omkring 1 500 som är med i Vision.

– Vi kan inte påverka villkoren eftersom det är Kommunal som förhandlar med arbetsgivarna. Men i helt individuella sammanhang fall kan vi hjälp dem i alla fall, säger Kjell Svahn.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Att ha en arbetsgivare som är flexibel och förstående gör det möjligt för trebarnspappan Ernesto Garzón att arbeta heltid. Foto: Rickard Kilström

Hämta, lämna, hinna, orka...

Tre av fyra tycker att det är stressigt att få ihop kraven på jobbet med att vara förälder. De flesta får ingen avlastning vid vab och för många som gått ner på deltid är det bara lönen som krympt, inte mängden arbete. Det visar Tidningen Visions undersökning.  2019-08-19

Nicole Areskoug har en arbetsgivare som är mycket positiv till att anställa småbarnsföräldrar. Här är hon och dottern på en pick-nick tillsammans med brukare och kolleger. Foto: André de Loisted

Nu funkar heltid för Nicole

Nicole Areskoug kan oftast anpassa sina arbetstider efter dotterns sovtider och bestämmer själv om hon ska jobba hemifrån eller vara på kontoret. Det är några av de saker som bolaget God assistans syd infört för att bli föräldravänliga.  2019-08-19

Under åren på hög­stadiet i hemstaden Kalmar började Lena Hallengren se orätt­visorna i samhället. Därför engagerade 
hon sig politiskt. Foto: Marc Femenia

Hon vill laga skyddsnäten

Socialminister Lena Hallengren (S) står inför stora utmaningar. I glappen mellan välfärdssystemen faller både unga som mår dåligt och psykiskt sjuka ner och bristen på resurser gör att anställda flyr socialtjänsten eller bränns ut.  2019-08-19

Foto: Privat.

Hur flyttar man en kyrka?

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.  2019-08-19

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb