×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tryggheten största problemet för assistenterna

2013-11-14, Tidningenvision.se

Personliga assistenter som jobbar i privata företag har sämre villkor än kommunanställda. Största problemet är bristande anställningstrygghet. För administratörerna är dock villkoren ungefär desamma oavsett arbetsgivare.

Det finns flera kollektivavtal i assistansbranschen. De största arbetsgivarorganisationerna är Vård-företagarna (privata företag), KFO (kooperativa företag och egna arbetsgivare) samt SKL (kommunerna). Det finns också många små nystartade företag som saknar kollektivavtal.

I Visions avtal för medlemmarna som i huvudsak är administratörer, är skillnaderna små. Ersättningarna för obekväm arbetstid, beredskap och jour är något sämre i de privata företagen.

– Och vi vet att vissa, framför allt de som jobbar med vikarieanskaffning i privata företag, har en mycket stor arbetsbörda. De måste alltid ställa upp, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

I KOMMUNALS AVTAL för de personliga assistenterna är skillnaderna större. Privata företag har sämst ersättningar för jour och beredskap medan de kooperativa har sämre ob-tillägg.

– Kommunalt anställda har bäst villkor, de har samma avtal som andra anställda i kommunen, säger Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal.

Vilket är det största problemet?

– Det absolut viktigaste är anställningstryggheten i de privata och kooperativa företagen. Assistenterna har anställningsformen visstid så länge uppdraget varar med en ­uppsägningstid på 14 dagar. Vi vill att de ska ha samma villkor som alla andra på arbetsmarknaden.

Assistenterna i kommunerna har tillsvidareanställningar och sex månaders uppsägningstid. De har också större chans att bli omplacerade till andra jobb i kommunen om tjänsten försvinner.

– Lagen skyddar brukarna och ger dem rätt att bestämma över sin assistans men det får ju inte ske på bekostnad av att assistenter får sämre villkor, säger Margaretha Johansson.

Personliga assistenter ska egentligen vara med i Kommunal men det finns omkring 1 500 som är med i Vision.

– Vi kan inte påverka villkoren eftersom det är Kommunal som förhandlar med arbetsgivarna. Men i helt individuella sammanhang fall kan vi hjälp dem i alla fall, säger Kjell Svahn.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb