×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Trevlig helg, läs dina mejl

2013-03-19, Tidningenvision.se

Allt fler anställda är ständigt uppkopplade mot jobbet. Möjligheten att läsa och svara på mejl när man vill underlättar arbetslivet. Men det finns avigsidor.

Pling i mobilen på kvällen. Ännu ett jobbmejl i korgen och nyfiken som man är går det inte att låta bli att titta, det kan ju vara något viktigt.

Känner du igen dig? Allt fler kan i och med de smarta telefonernas intåg jobba utanför arbetsplatsens väggar. I grunden är det positivt: Ökat eget ansvar, mer flexibilitet och kanske även avstressande att snabbt kunna klara av ett ärende och slippa grubbla över det till nästa morgon.

Men den ständiga tillgängligheten innebär också risker, konstaterar Carola Löfstrand, Visions ombudsman med ansvar för arbets­miljöfrågor.

– Det handlar om hälsan. Den som har hög arbetsbelastning kanske väntar med att läsa mejlen tills man kommer hem. Gör man så hela tiden resulterar ju det i att man jobbar mer än heltid och riskerar att få betala det med en sämre hälsa.

Men det går ju snabbt att svara på ett litet mejl?

– Ja, men det tar en viss tid för hjärnan att landa i det man gör. Så även om det går på några minuter tar det mer tid än så från fritiden, säger Carola Löfstrand, som också betonar att det inte bara handlar om hälsan för stunden.

Att vara starkt motiverad i sitt jobb är förstås i grunden väldigt positivt, men hälsan mår bäst av att man också odlar andra intressen.

– För att kunna utveckla våra egna personligheter behöver vi ett utrymme i vår fritid och social samvaro. Det är också en friskfaktor som gör att man bättre hanterar perioder i livet när man inte jobbar, till exempel vid arbetslöshet eller efter pensioneringen.

Bör man ha en policy för gränslöst arbete på arbetsplatsen?

– Ja. Det ska vara tydligt vilka förväntningar vi har på varandra. Annars kan det skapa stress hos vissa och irritation mellan kolleger. Det kan också handla om förväntningar från utomstående. Om en klient, brukare eller kund blir irriterad över att man inte svarar på ett mejl på en klämdag är det bra om det finns en policy att luta sig mot.

Den positiva sidan är friheten och möjligheterna som öppnas av att kunna styra mer över sitt eget jobb. Tekniken kan bland annat underlätta för dem som tidigare varit tvungna att jobba deltid.

– Till exempel för småbarnsföräldrar som kan hämta sina barn tidigare och istället göra en del jobb hemma.

– Tekniken skapar jättebra möjligheter, men vi får komma ihåg att det är stödfunktioner, och se upp så att vi inte blir slavar under dem, säger Carola Löfstrand.

Läs även: Mobila möjligheter på miljöförvaltningen

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb