×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ta av Jantehatten och må bättre

2013-03-05, Tidningenvision.se

Lyssnar du inte på magkänslan, eller är tyst när chefen lastar på dig för mycket? Då kan det vara Jante som tagit greppet om dig. Men det finns sätt att slingra sig ur.

Fakta

Jantelagen myntades av författaren Aksel Sandemose i romanen En flykting korsar sitt spår från 1933.
Jantelagens budskap kan sammanfattas så här: Du ska inte tro att du är någonting och du duger inte.

Varför behöver man inte sätta lock på en burk med krabbor? Jo, för att krabborna själva kommer att trycka ned den som vill ta sig upp. Exemplet kommer från Tomas Gunnarssons bok Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra. Men även många tvåbenta arbetsplatser lider av samma sak – att vi trycker ned varandra.

– Det är så många som håller sig tillbaka, som känner att de inte duger. Jag menar att det här är en folksjukdom. Men vi tänker inte på det, säger Tomas Gunnarsson.

Tomas Gunnarsson kokar i sin bok ned Jantementaliteten till tre grundregler: Du ska inte tro att du är någonting, andras framgång blir din motgång och att ingen får sticka ut. Allt detta frodas på svenska arbetsplatser, menar han.

– Jag har massor av exempel från arbetsplatser där det kommer någon ny som bryter mot normen eller är duktigare än andra, och där man försöker ta ner den personen.

Så hur påverkas vi och våra arbetsplatser av denna anda? Tomas Gunnarsson radar upp konsekvenser. Vi tappar självförtroendet, blir dåliga på att ta emot beröm, döljer våra svagheter, är andra till lags och undviker konflikter. Bara för att ta några exempel.

Nära knutet till Jantelagen finns också avunden. En känsla som fått allt starkare grogrund genom en friare lönesättning och att vi i dag jämför oss med fler människor än tidigare.

Tomas Gunnarsson anser att det är viktigt att erkänna att avunden finns i oss. Han använder sig av begreppet avundsfrisk.

– Att erkänna att vi bär på avund skulle få oss att må bättre, och vi skulle få bättre relationer, säger han.

Så vad kan en arbetsplats som plågas av Jante göra? Det första och viktigaste steget är medvetenhet och att lyfta frågan, kanske på arbetsplatsträffar.

– Det är helt avgörande. Är det så att vi förminskar oss? Man måste också prata om avunden, vilket är oerhört tabubelagt. Jag tycker att vi måste göra avunden rumsren.

När du eller jag som person ska utmana Jante kan det handla om att sätta upp gränser, exempelvis att chefen inte lastar på oss för mycket jobb. Att stötta nyanställda, att träna sig på att ta emot beröm och själv ge komplimanger är annat som kan få Jantes inflytande att minska.

Tomas Gunnarsson brukar själv använda sig av metaforer som stöd för tanken.

– Är du en blomma eller en gås när du får beröm? Låter du berömmet rinna av dig eller suger du åt dig?

Läs även Hallå där! Lyckades ni kväsa Jantelagen?

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb