×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ta av Jantehatten och må bättre

2013-03-05, Tidningenvision.se

Lyssnar du inte på magkänslan, eller är tyst när chefen lastar på dig för mycket? Då kan det vara Jante som tagit greppet om dig. Men det finns sätt att slingra sig ur.

Fakta

Jantelagen myntades av författaren Aksel Sandemose i romanen En flykting korsar sitt spår från 1933.
Jantelagens budskap kan sammanfattas så här: Du ska inte tro att du är någonting och du duger inte.

Varför behöver man inte sätta lock på en burk med krabbor? Jo, för att krabborna själva kommer att trycka ned den som vill ta sig upp. Exemplet kommer från Tomas Gunnarssons bok Att överlista Jante – om konsten att lyfta sig själv och andra. Men även många tvåbenta arbetsplatser lider av samma sak – att vi trycker ned varandra.

– Det är så många som håller sig tillbaka, som känner att de inte duger. Jag menar att det här är en folksjukdom. Men vi tänker inte på det, säger Tomas Gunnarsson.

Tomas Gunnarsson kokar i sin bok ned Jantementaliteten till tre grundregler: Du ska inte tro att du är någonting, andras framgång blir din motgång och att ingen får sticka ut. Allt detta frodas på svenska arbetsplatser, menar han.

– Jag har massor av exempel från arbetsplatser där det kommer någon ny som bryter mot normen eller är duktigare än andra, och där man försöker ta ner den personen.

Så hur påverkas vi och våra arbetsplatser av denna anda? Tomas Gunnarsson radar upp konsekvenser. Vi tappar självförtroendet, blir dåliga på att ta emot beröm, döljer våra svagheter, är andra till lags och undviker konflikter. Bara för att ta några exempel.

Nära knutet till Jantelagen finns också avunden. En känsla som fått allt starkare grogrund genom en friare lönesättning och att vi i dag jämför oss med fler människor än tidigare.

Tomas Gunnarsson anser att det är viktigt att erkänna att avunden finns i oss. Han använder sig av begreppet avundsfrisk.

– Att erkänna att vi bär på avund skulle få oss att må bättre, och vi skulle få bättre relationer, säger han.

Så vad kan en arbetsplats som plågas av Jante göra? Det första och viktigaste steget är medvetenhet och att lyfta frågan, kanske på arbetsplatsträffar.

– Det är helt avgörande. Är det så att vi förminskar oss? Man måste också prata om avunden, vilket är oerhört tabubelagt. Jag tycker att vi måste göra avunden rumsren.

När du eller jag som person ska utmana Jante kan det handla om att sätta upp gränser, exempelvis att chefen inte lastar på oss för mycket jobb. Att stötta nyanställda, att träna sig på att ta emot beröm och själv ge komplimanger är annat som kan få Jantes inflytande att minska.

Tomas Gunnarsson brukar själv använda sig av metaforer som stöd för tanken.

– Är du en blomma eller en gås när du får beröm? Låter du berömmet rinna av dig eller suger du åt dig?

Läs även Hallå där! Lyckades ni kväsa Jantelagen?

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb