×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så vill TCO förbättra sjukförsäkringen

2013-03-19, Tidningenvision.se

Mjuka upp den bortre tids­­gräns­en, tydliggör arbetsgivarnas ansvar och höj ersättningstaket. Så lyder tre förslag från TCO för att förbättra sjukförsäkringen.

Under senare år har sjukförsäkringen genomgått stora förändringar. Sedan en bortre tidsgräns i den så kallade rehabiliteringskedjan infördes har cirka 70 000 långvarigt sjuka blivit av med sin ersättning därför att deras ersättningstid har tagit slut. Oavsett hur de mår hänvisas de till Arbetsförmedlingen.

Om tidigare sjukförsäkring var för mjuk, har dagens modell blivit alltför hård, tycker Åsa Forsell, välfärdsutredare på TCO.

– Rehab

asa-liten.jpg
Mapp: 
Öppna inte i colorbox: 
Tillåt
iliteringskedjan måste omprövas. Det finns fördelar med en bortre tidsgräns, men 180 dagar är för kort tid. Då prövas man mot hela arbetsmarknaden men det är för snabbt för att den enskilde ska hinna bli frisk.

Åsa Forsell anser också att rehabiliteringskedjan har ett alltför stort fokus på individens ansvar. Hon och TCO vill att ansvaret även ska vila på dem som är skyldiga att bistå den sjuke.

– Det måste tydliggöras vilka skyldigheter arbetsgivarna har och det borde finnas ett ekonomiskt incitament för dem som tar sitt ansvar. På något sätt måste man också kontrollera att arbetsgivarna verkligen gör det.

Hon ställer sig också frågande till sjukförsäkringens legitimitet, om den verkligen ger människor den grundtrygghet som är syftet med försäkringen. Regelverket för studenter och egenföretagare är krångligt, konstaterar hon, och många av dem som är långvarigt sjuka har ett för dåligt skydd.

Dessutom anser Åsa Forsell att taket i sjukförsäkringen måste höjas för att de flesta arbetstagare inte ska förlora för mycket pengar när de är sjuka.

– I dag är gränsen så låg att många med vanliga tjänstemannalöner inte får 80 procent av lönen i sjukpenning.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb