×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kontorslandskap stressar hjärnan

2013-03-11, Tidningenvision.se

Öppna kontorslandskap och flexkontor gör oss ineffektiva, anser forskare. Orsaken är att ingen hänsyn tagits till vad den mänskliga hjärnan behöver för att prestera på topp.

De ständiga avbrott som anställda utan eget rum utsätts för leder till att mycket av hjärnans kapacitet går åt till att stänga ute distraktioner.

– Pannloben, som är den smartaste delen av hjärnan, får koncentrera sig på att stänga ute oljuden istället för att fatta kloka beslut och tänka ut kreativa lösningar, säger hjärnforskaren och konsulten Katarina Gospic, som skrivit boken Välj rätt ! en guide till bra beslut, som handlar  om hur hjärnan beter sig när vi fattar beslut.

Att exempelvis sitta i kontorslandskap eller i ett flexkontor gör att vi presterar sämre, förutsatt att man har ett jobb som kräver koncentration.

– Den som sitter tillsammans med andra blir ofta avbruten och då går en stor del av tiden åt till att starta om, förklarar Katarina Gospic.

Om man vill underlätta för hjärnan att fungera optimalt är det framför allt två saker man ska satsa på:

– Trygghet och tystnad. Goda sociala relationer på jobbet, en chef som lyssnar, vänliga arbetskamrater. Och att få vara i fred och att sitta avskilt när man behöver koncentrera sig på en viktig arbetsuppgift, säger Katarina Gospic.

Ytterligare något som får hjärnan att jubla är att själv kunna styra tillvaron. Ett argument som ofta används till förmån för flexkontor, eftersom tanken är att medarbetarna ska kunna välja om de vill sitta avskilt eller tillsammans med kollegerna.

– Jag håller med dem som argumenterar så, men bara under förutsättning att det alltid finns ett tyst rum att sitta i och att alla tysta rum är lika bra, alla arbetsplatser lika bra och att man tycker om alla kolleger lika mycket. Och så är det ju sällan, säger Katarina Gospic.

Att ha en fast plats ger oftare möjligheter att påverka. Om man störs av att sitta nära kaffemaskinen kan man sätta upp en ljuddämpande skärm, om kollegan smackar när han eller hon äter äpple eller pratar för högt kan man säga till lite fint. Det är också ett mänskligt behov att söka sig till det som är tryggt och invant. Därför sätter vi oss gärna på samma platser, runt till exempel ett köksbord, trots att det egentligen inte finns några, förklarar Katarina Gospic.

– Det handlar om grundläggande behov som människor har utifrån ett neurovetenskapligt perspektiv. Tar man bort det som ger trygghet kan det skapa mycket stress, säger hon.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka

Sanningens pris

Den som slår larm om missförhållanden och korruption på jobbet hyllas ofta som modig ­sanningssägare och garant för det öppna ­samhället. Men det personliga priset för ­visselblåsaren kan bli högt. Möt Håkan och Karin.  2018-11-30

Foto: Mostphotos

Är du välkommen till nya jobbet?

En genomtänkt introduktion på nya jobbet är viktig både för anställda och arbetsgivare. Den som är ny får en snabb och trygg start och chefen får en medarbetare som jobbar effektivt från början. Men Tidningen ­Visions undersökning visar att det ­brister på många håll.  2018-11-30

Dialog är bättre än stängda dörrar. Så lyder Anette Anderssons strategi som samordnare mot våldsbejakande extremism i Ludvika kommun. Foto: Claes Söderberg

Hon för dialog med nazisterna

Hon har både kallats folkförrädare och anklagats för att normalisera rasism. Anette Andersson är samordnaren som ska försvara det öppna samhället i kommunen som beskrivs som ett nazistfäste.  2018-11-29

Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.  2018-11-26

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb