×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Avtal ska ge bra start för nya socialsekreterare

2013-03-05, Tidningenvision.se

Vision i Borås har tecknat ett avtal om mentorskap i socialtjänsten. Alla nyanställda socialsekreterare ska ha en utbildad mentor i tre till sex månader.

Sedan drygt ett år har Borås stad en ny introduktion i socialtjänsten. Alla nyanställda socialsekreterare får en mentor, en erfaren socialsekretare som under upp till sex månader ger handledning och stöd. På hel- eller halvtid – beroende på antalet nyanställda – ger mentorn bland annat introduktion i datasystemen, ordnar studiebesök hos socialstjänstens samarbetspartners, och ger feedback på klientsamtal och utredningar.

Nu har Vision och SSR tecknat ett kollektivavtal som reglerar villkoren för mentorskapet. I avtalet slås fast att alla nyanställda ska delta, oavsett om de är nyutexaminerade eller erfarna. Mentorena ska gå en 7,5 poängs mentorsutbildning, och får därefter ett påslag på lönen med 500 kronor i månaden. Under uppdragstiden får de ett arvode på 1 000 kronor per månad.

– Det här är bara positivt. Mentorsprogrammet är ett bra sätt för nyanställda att komma in snabbare och lära sig fortare. Och för mentorerna kan det också ses som en form av karriär, en utveckling i yrket. De får en kunskap utöver att vara socialsekreterare, säger Tuula Visala Karlsson, Visions avdelningsordförande i Borås.

Kåre Öhrstig, som är verksamhetsutvecklare inom socialtjänsten, konstaterar att man nu kvalitetssäkrar vad mentorskapet innebär.

– Begreppet har tidigare använts lite slarvigt. Nu slår vi fast att man som mentor ska gå utbildningen, vad mentorskapet innebär och att alla nyanställda ska ha en mentor i tre till sex månader, säger han.

Syftet är att minska personalomsättningen och att ge nyanställda en bra start. Borås har över 100 socialsekreterare och biståndshandläggare, och ständig nyrekrytering tar mycket tid och kraft.

– Vi har haft problem inom alla grenar där vi har myndighetsutövning. Personalomsättningen är alldeles för hög, säger Kåre Öhrstig, och framhåller ytterligare en förändring som ska förbättra läget. Kommunen har kommit överens med socionomutbildningarna i Jönköping och Göteborg att varje termin ta emot åtta praktikanter. I höst startar man ett praktikcentrum av samma modell som fanns i kommunen på 1990-talet.

– Erfarenheterna är goda. Vi får socionomer som är bättre förberedda för yrkeslivet, samt att vi knyter bättre kontaker med högskolorna. Vi kommer att anställa en samordnare som enbart arbetar med praktikanterna, säger Kåre Öhrstig.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb