×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sömnskolan lär dig sova gott

2013-05-28, Tidningenvision.se

Tankar på jobbet gör att många förgäves får vänta på John Blund. Men det finns effektiv hjälp att få. I Landstinget Östergötland har 29 anställda gått i skola för att få hjälp med sina sömnproblem.

Fakta

1. Bara sova, mysa eller ha sex i sängen. Läs i en fåtölj.

2. Stäng av mobilen. Skaffa en väckarklocka som du ställer under sängen, för att slippa ligga och stirra på den.

3.Ha mörkt, tyst och svalt i rummet (14–18 grader). Skaffa ett varmt täckte om du tycker att det blir för kallt.

4.Gå och lägg dig och stig upp på samma tid alla dagar i veckan.

5.Drick inget kaffe eller svart te efter klockan 15, om du ska sova på natten.

6.Motionera inte för sent på kvällen, det är bättre att motionera tidigt på dagen.

7.Glöm det där med att alla ska sova 8 timmar. Sömnbehovet för vuxna varierar mellan 6 och 9 timmar per dygn. Sov inte för mycket, att sova 10–12 timmar varje natt är inte bra och kan vara ett tecken på stress.

8.Testa att göra en kroppsskanning (avslappningsövning där man går igenom alla kroppsdelar) eller en kortare avslappningsövning (ta tio djupa, långsamma andetag) innan du somnar.

9.Skriv sömndagbok. Anteckna kort hur du sov på natten, vad du gjort under dagen, vad du ätit och druckit och om du motionerat på dagen eller kvällen.

10.Ha ett block bredvid sängen där du kan skriva upp sådant du kommer på och vill komma ihåg.

11.Om du vaknar, stig upp ur sängen och sätt dig på en stol och ha tråkigt. Undvik att tända lampan (om det går utan att du snubblar). Gå sedan och lägg dig igen när du känner dig trött.

Det är mörkt och svart ute och alla sover. Utom du. Väckarklockans självlysande siffror stirrar på dig i mörkret, 02: 39. Tankarna på jobbet mal och mal. 04:13. "Nu måste jag verkligen sova…"

Nästan var fjärde anställd har svårt att sova på grund av tankar på jobbet, visar siffror från Arbetsmiljöverket. Att ha svårt att sova under längre tid är skadligt för hälsan och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, utbrändhet, depression och typ 2 diabetes. Fakta som knappast underlättar för den som ligger där i sängen och försöker övertala sig själv att sova. Men det finns bot.

I Landstinget Östergötland får anställda med sömnsvårigheter hjälp av hälsopedagoger, som utformat en sömnskola bestående av fem träffar à två timmar utspridda över tio veckor. 29 anställda mellan 30 och 60 år från olika yrkesgrupper, sjuksköterskor, läkare och medicinska sekreterare, har deltagit. Många har haft problem under lång tid, men ändå blivit hjälpta, berättar hälsopedagogen Linda Karlsson.

– De flesta som deltagit har haft problem med sömnen i tio till tjugo år. Ofta är det här något man inte pratar om av rädsla för vad andra ska tycka och då är det också svårt att få hjälp, säger hon.

Men många som gått sömnskolan upplever att de blivit hjälpta, särskilt av vetskapen om att de inte är ensamma om problemen.

– Det är så kul att se förändringen de går igenom, från utmattade och uppgivna till pigga och glada, då de inser att det går att förändra, säger Linda Karlsson.

I över 30 år sov den medicinska sekreteraren Marie Kylling-Persson dåligt och kollapsade framför tv:n efter jobbet. Sex till sju gånger varje natt vaknade hon. Vände på kuddarna, gick upp och kissade och sedan tillbaka till sängen. När hon kom hem från jobbet på kvällen var hon så trött att hon somnade framför tv:n till lokalnyheterna vid 18-tiden. Så såg det ut under många år, men i kombination med en krävande chefstjänst som innebar att hon basade över tio medicinska sekreterare, tog det stopp.

– Jag höll på att bli utbränd. Tappade ord och grät för allting, minns hon.

Men hon vågade berätta för arbetskamraterna hur hon mådde och fick stöd av dem. Sedan bestämde hon sig för att söka hjälp.

– Jag hade noll att förlora. Jag hade ont i hjärttrakten och läkaren sa att jag inte skulle leva till pensionen om jag fortsatte i samma spår. Han bad mig fundera över om chefskapet var värt det priset, berättar Marie Kylling-Persson.

Tre veckor senare hade hon bytt jobb inom landstinget. I dag jobbar Marie Kylling-Persson med IT-support för vårdpersonal och administratörer och trivs bra med det. Hon började också på sömnskolan och fick hjälp att tackla sömnproblemen som hon haft under så lång tid. En av de viktigaste lärdomarna var att hålla sig vaken på kvällen.

– Jag ser till att hålla i gång även om jag är trött. Jag går ut och går med grannens hund eller städar, säger hon.

En annan viktig lärdom var att alla har olika sömnbehov, vilket var en lugnande insikt. För Marie Kylling-Persson räcker det med 6 till 7 timmars sömn.

– Jag vaknar fortfarande fyra till fem gånger varje natt, men det stressar mig inte längre. Jag vet att jag inte behöver sova så mycket. Jag är pigg och alert och mår jättebra!

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Lina Junelind Gårdstam, medicinsk sekreterare Appen KRY med kontor i Stockholm Foto: Lotta Ekstedt

Hur är det att jobba i en app?

Lina Junelind Gårdstam, medicinsk sekreterare Appen KRY med kontor i Stockholm.  2018-02-21

”Den här utbildningen öppnar många dörrar. Man får en bred grund”, säger läraren och doktoranden Josefin Sabo, som själv har gått vårdadministrativa programmet. Foto: Erik Abel

De pluggar på unikt program

Söktrycket är stort på landets enda universitets­utbildning till vårdadministratör. Där fokuserar man mer på teori och mindre på fingersättning än på en vanlig YH-utbildning. Och den som vill satsa på en akademisk karriär har möjlighet att göra det.  2018-02-21

Foto: Mostphotos

Tummen upp för e-journal

De öppna e-journalerna har mottagits positivt, både enligt en ny nationell ­rapport och en enkät från Stockholms läns sjukvårdsområde. Även Visions ledning gör tummen upp.  2018-02-21

Else-Marie Banner och Margareta Hellman hoppas att en plan för likvärdig utbildning till medicinsk sekreterare oavsett studieort ska kunna höja yrkets status och därmed lönerna. Foto: Mats Samuelsson

Lika utbildning på gång

Nätverk driver på för likvärdig utbildning för medicinska sekreterare i hela landet.  2018-02-21

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb