×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Relationerna är navet i verkstaden

2013-05-28, Tidningenvision.se

Cykelverkstaden i Gottsunda, som fått ungdomar att styra in på rätt väg sedan 1980-talet, går en osäker framtid till mötes. Nu säljs inventarierna och behandlingsassistenten Johan Waldemarsson blir av med sin tjänst.

Fakta

Ålder: 52 år.

Yrke: Behandlings­assistent.

Familj: Gift, tre vuxna barn 23, 21 och 19 år.

Antal cyklar: Tre, en mountainbike, en racer, en freeride, alla av märket Bianchi.

Hjälmar i regnbågens alla färger, slimmade cykelkläder i neongult, en röd sadel med vita prickar, blinkande lampor för kvällsbruk, reflexer, lås, en violett småbarnscykel, en antik cykel som helrenoverats, racercykeldelar, kedjor, verktyg ...

När man kommer in i cykelverkstaden i Gottsunda är det lätt att få för sig att den verksamhet som bedrivs här främst handlar om försäljning och mekanik, men ack vad man kan bedra sig.

När ögonen börjat vänja sig vid mängden av prylar och intryck syns två böjda ryggar över ett cykelnav. Det är Johan Waldemarsson och praoeleven Zain Mikhael som kämpar för att få fast en ny kedja på en inlämnad cykel.

– Bra, du är på rätt väg, säger Johan Waldemarsson när kedjan slutar upp med att trilskas.

Han förklarar senare över en kopp svart kaffe i personalrummet bakom verkstaden vad verksamheten går ut på.

– Det är relationerna som står i centrum här, inte reparationerna, säger han och ställer ner koppen på det lätt fläckiga bordet.

Under årens lopp har över 200 ungdomar kommit till cykelverkstaden. Och trots att de flesta varit pojkar och Johan Waldemarsson har jobbarbyxor på sig och cykelolja på händerna, är det ingen machostil som gäller här.

– Nej, det är det inte. Vi pratar känslor, min främsta uppgift är att arbeta med ungdomarna, att laga cyklar kommer i andra hand, säger han.

Gottsunda Cykelverkstad har funnits sedan 1985 och har drivits som en stiftelse, som Uppsala kommun och Gottsunda församling stått bakom. Svenska kyrkan har nu beslutat sig för att dra sig ur samarbetet, vilket betyder att kyrkan inte längre vill betala den behandlingsassistentlön man tidigare stått för. Sigvard Nilsson, kyrkopolitiker (Fria liberaler i Svenska kyrkan) och ordförande för stiftelsen Gottsunda cykelverkstad, säger att det handlar om att använda pengarna på bästa sätt. Han tror att kyrkan kan nå fler än de 10–12 ungdomar som varje år vistats på cykelverkstaden om man växlar om och satsar på annan verksamhet i stället.

Frågan har då ställts till Uppsala kommun: Kan politikerna tänka sig att skjuta till de pengar som fattas? Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) säger att en cykelverkstad aldrig kan ägas av en kommun, det är ingen kärnverksamhet. Däremot tycker han att skolorna, som skickar många skoltrötta elever dit, borde kunna vara med och delfinansiera verksamheten.

Både kyrkan och kommunen är överens om att det är en bra verksamhet som nu försvinner, men ingen av dem anser sig kunna betala för den.

För kommunanställde Johan Waldemarsson innebär det att han blir av med sin tjänst som han haft på cykelverkstaden sedan 1997. För egen del är han inte orolig, även om han inte vet vad som händer härnäst. Hans tidigare kollega, som är anställd av Svenska kyrkan, har redan fått en ny tjänst hos sin arbetsgivare, något Johan Waldemarsson också hoppas på.

– Det är tråkigt att det blivit så här. Konceptet är så smart utformat. Kunderna som kommer in här blir mina pedagogiska redskap. Jag använder dem för att visa ungdomarna hur man beter sig mot andra människor. Och allt är på riktigt, vi drar in riktiga pengar och lagar cyklar åt befintliga kunder, säger han på väg ut till verkstaden igen där en kund väntar på sin cykel.

Under årens lopp har Johan Waldemarsson också sett många exempel på hur ungdomar som varit struliga i skolan kommit till cykelverkstaden och blivit läraktiga och lugna "som små ljus". Sedan när de fått tid på sig att landa, börja må bra och tycka att de kan någonting, har de kunnat ta in de teoretiska kunskaperna.

Det här är Johan Waldemarsson sista vecka på cykelverkstaden. Inventarierna ska säljas, men än så länge är det oklart vem som kommer att köpa dem. Diskussioner förs om hur verksamheten ska utformas i framtiden.

Hur det än blir kan Johan Waldemarsson se tillbaka på ett yrkesliv där han bidragit till att ungdomar på glid tagit makten över
sina liv.

– Många har kommit härifrån och upplevt att de har ett val i livet, och insett att väljer man inte själv så gör någon annan det åt en.

En av de allra sista kunderna kommer för att hämta sin cykel. Hon får en flaska smörjolja som ett litet tack för att hon lämnat in cykeln här många gånger. Johan Waldemarsson höjer handen till ett "hej då" innan dörren slår igen efter henne.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb