×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Relationerna är navet i verkstaden

2013-05-28, Tidningenvision.se

Cykelverkstaden i Gottsunda, som fått ungdomar att styra in på rätt väg sedan 1980-talet, går en osäker framtid till mötes. Nu säljs inventarierna och behandlingsassistenten Johan Waldemarsson blir av med sin tjänst.

Fakta

Ålder: 52 år.

Yrke: Behandlings­assistent.

Familj: Gift, tre vuxna barn 23, 21 och 19 år.

Antal cyklar: Tre, en mountainbike, en racer, en freeride, alla av märket Bianchi.

Hjälmar i regnbågens alla färger, slimmade cykelkläder i neongult, en röd sadel med vita prickar, blinkande lampor för kvällsbruk, reflexer, lås, en violett småbarnscykel, en antik cykel som helrenoverats, racercykeldelar, kedjor, verktyg ...

När man kommer in i cykelverkstaden i Gottsunda är det lätt att få för sig att den verksamhet som bedrivs här främst handlar om försäljning och mekanik, men ack vad man kan bedra sig.

När ögonen börjat vänja sig vid mängden av prylar och intryck syns två böjda ryggar över ett cykelnav. Det är Johan Waldemarsson och praoeleven Zain Mikhael som kämpar för att få fast en ny kedja på en inlämnad cykel.

– Bra, du är på rätt väg, säger Johan Waldemarsson när kedjan slutar upp med att trilskas.

Han förklarar senare över en kopp svart kaffe i personalrummet bakom verkstaden vad verksamheten går ut på.

– Det är relationerna som står i centrum här, inte reparationerna, säger han och ställer ner koppen på det lätt fläckiga bordet.

Under årens lopp har över 200 ungdomar kommit till cykelverkstaden. Och trots att de flesta varit pojkar och Johan Waldemarsson har jobbarbyxor på sig och cykelolja på händerna, är det ingen machostil som gäller här.

– Nej, det är det inte. Vi pratar känslor, min främsta uppgift är att arbeta med ungdomarna, att laga cyklar kommer i andra hand, säger han.

Gottsunda Cykelverkstad har funnits sedan 1985 och har drivits som en stiftelse, som Uppsala kommun och Gottsunda församling stått bakom. Svenska kyrkan har nu beslutat sig för att dra sig ur samarbetet, vilket betyder att kyrkan inte längre vill betala den behandlingsassistentlön man tidigare stått för. Sigvard Nilsson, kyrkopolitiker (Fria liberaler i Svenska kyrkan) och ordförande för stiftelsen Gottsunda cykelverkstad, säger att det handlar om att använda pengarna på bästa sätt. Han tror att kyrkan kan nå fler än de 10–12 ungdomar som varje år vistats på cykelverkstaden om man växlar om och satsar på annan verksamhet i stället.

Frågan har då ställts till Uppsala kommun: Kan politikerna tänka sig att skjuta till de pengar som fattas? Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) säger att en cykelverkstad aldrig kan ägas av en kommun, det är ingen kärnverksamhet. Däremot tycker han att skolorna, som skickar många skoltrötta elever dit, borde kunna vara med och delfinansiera verksamheten.

Både kyrkan och kommunen är överens om att det är en bra verksamhet som nu försvinner, men ingen av dem anser sig kunna betala för den.

För kommunanställde Johan Waldemarsson innebär det att han blir av med sin tjänst som han haft på cykelverkstaden sedan 1997. För egen del är han inte orolig, även om han inte vet vad som händer härnäst. Hans tidigare kollega, som är anställd av Svenska kyrkan, har redan fått en ny tjänst hos sin arbetsgivare, något Johan Waldemarsson också hoppas på.

– Det är tråkigt att det blivit så här. Konceptet är så smart utformat. Kunderna som kommer in här blir mina pedagogiska redskap. Jag använder dem för att visa ungdomarna hur man beter sig mot andra människor. Och allt är på riktigt, vi drar in riktiga pengar och lagar cyklar åt befintliga kunder, säger han på väg ut till verkstaden igen där en kund väntar på sin cykel.

Under årens lopp har Johan Waldemarsson också sett många exempel på hur ungdomar som varit struliga i skolan kommit till cykelverkstaden och blivit läraktiga och lugna "som små ljus". Sedan när de fått tid på sig att landa, börja må bra och tycka att de kan någonting, har de kunnat ta in de teoretiska kunskaperna.

Det här är Johan Waldemarsson sista vecka på cykelverkstaden. Inventarierna ska säljas, men än så länge är det oklart vem som kommer att köpa dem. Diskussioner förs om hur verksamheten ska utformas i framtiden.

Hur det än blir kan Johan Waldemarsson se tillbaka på ett yrkesliv där han bidragit till att ungdomar på glid tagit makten över
sina liv.

– Många har kommit härifrån och upplevt att de har ett val i livet, och insett att väljer man inte själv så gör någon annan det åt en.

En av de allra sista kunderna kommer för att hämta sin cykel. Hon får en flaska smörjolja som ett litet tack för att hon lämnat in cykeln här många gånger. Johan Waldemarsson höjer handen till ett "hej då" innan dörren slår igen efter henne.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb