×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommunernas finansman

2013-05-28, Tidningenvision.se

Som 12-åring ville Tomas Werngren dra in så många kunder som möjligt till sin deklarationsfirma. Nu är han kommunernas bank-vd och målet är att få alla kommuner och landsting att gå med i Kommuninvest.

Fakta

Kommuninvest är ett svenskt kommunalägt kreditmarknadsbolag som erbjuder kommuner och landsting lån och finansiell rådgivning. Bolaget har ungefär samma roll som Riksgälden har för statliga myndigheter.

Bolaget är kommunsektorns största långivare och har en utlåning på cirka 200 miljarder kronor. Kommuninvest lånar pengar genom att ge ut så kallade obligationer, ett skuldbrev som intygar att innehavaren har lånat ut pengar.

Det krävdes ingen siare för att förutse att Werngrens grabb i värmländska Hagfors skulle jobba med pengar på ett eller annat sätt. Som 12-åring startade han en egen firma och hjälpte ett antal skogsbönder och en omfattande taxirörelse med bokföring och deklaration. Som 15-åring ordnade han sommarjobb på Wermlandsbanken.

– Jo, jag var en riktig nörd, jag var otroligt intresserad av ekonomi. På banken fick jag göra enkla saker som att öppna nya konton. Det var en fantastisk utbildning.

Det blev dock ingen klassisk bankkarriär. På högskolan valde han förvaltningslinjen och drömde om att utveckla offentlig sektor. Han blev rekordung finanschef på statliga SBAB 28 år gammal och ett par år senare värvades han till Kommuninvest som vice vd och blev sedermera högste chef.

– Här fick jag användning av mina år i banken och för mitt intresse för offentlig sektor. Jobbet var som klippt och skuret för mig, konstaterar Tomas Werngren.

Kommuninvest bildades 1986 av nio kommuner och landstinget i Örebro län. Grundtanken var att om kommuner och landsting går ihop blir man en större fisk och får bättre villkor på lånemarknaden.

Första åren var bolaget en angelägenhet för Örebro med kranskommuner, men i början på 1990-talet höjde man blicken. Nu skulle Kommuninvest växa och behövde någon med erfarenhet från kapitalmarknaden. Här kommer killen från Hagfors in i bilden.

Sedan dess har verksamheten växt stadigt och kurvorna för utlåningen pekar prydligt snett uppåt. Numera omfattar samarbetet 276 av landets 310 kommuner och landsting och målet är högt ställt: 2015 ska alla vara med.

– För att växa ytterligare måste vi bli mer kända. Om vi blir det naturliga valet för alla kommuner och landsting får vi större lånevolymer som i sin tur ger bättre villkor.

Tomas Werngren hävdar att ett antal stora infrastrukturprojekt som är på gång i Sverige just nu – han är noga med att inte nämna vilka – kostar många miljarder mer än de borde göra. Just för att man har sjabblat med finansieringen.

– Om vi hade varit mer kända hade vi antagligen varit inblandade i flera av dessa projekt.

Kommuninvest är något av en skvader som arbetar i två vitt skilda kulturer. Å ena sidan i den försiktiga kommunala vardagen, å andra sidan på den lättflyktiga finansmarknaden där värdepapper byter ägare med ljusets hastighet på jakt efter ett klipp.

– Den kommunala sektorn producerar verksamhet och behöver pengar, medan bank­sektorn har en verksamhet för att producera pengar. För oss är det nödvändigt att ha med oss de mer försiktiga kommunala värderingarna när vi jobbar på finansmarknaden.

Att Kommuninvest har högsta möjliga kreditbetyg underlättar naturligtvis arbetet. Men på möten med investerare runt om i världen räcker det inte att komma dragandes med att man företräder en av världens mest kreditvärdiga låntagare.

– Nej, vi måste förklara för investerarna hur det svenska systemet är uppbyggt och att kommunerna inte kan gå i konkurs. Bara genom att vara tålmodiga och pedagogiska kan vi få de stora placerarna att köpa obligationer som är utgivna av Kommuninvest.

Försiktighet är ett ord som Tomas Werngren ofta använder. Det gäller att inte ryckas med av de sockrade löftena som florerar på finansmarknaden.

– Våra ägare vill att vi ska vara försiktiga och hämta billiga och trygga pengar. De vill inte att vi ska vara fiffiga finanstyper.

Kanske är denna kamerala inställning en förklaring till att Kommuninvest sällan har figurerat i mediala skandaler. 2002 anklagade Dagens Nyheter visserligen bolaget för att spekulera med skattebetalarnas pengar i skatteparadis, men det rörde sig om en ren missuppfattning, enligt Tomas Werngren, och kritiken tystnade snabbt.

Två år senare blev det värre. Då tecknade Helsingborgs stad amerikanska så kallade kommunobligationer, som Kommuninvest gav ut, för sammanlagt 63 miljoner kronor. Fyra år och en finanskris senare hade den skånska kommunen förlorat nästan 36 miljoner.

Kommuninvest friades visserligen i domstol, men Tomas Werngren är ändå självkritisk:

– Av den händelsen lärde vi oss att inte använda upplägg där det finns en belåning som gör att placeraren inte riktigt förstår vad det är man köper. Att vi bidrog till att en kommun förlorade pengar är jag den förste att beklaga.

Hur ser då den kommunala ekonomin ut de kommande åren när kommunernas egen bank-vd tittar i kristallkulan? Frågetecknen är många, konstaterar han. Världsekonomin är skakig, antalen varsel har ökat och allt fler kommuner går med underskott.

– Nästa år är det valår, då brukar sektorn få lite extrapengar från regeringen. Om inte arbetslösheten går ned därefter kan det bli tufft för vissa kommuner.

Många föreställer sig att det är små glesbygdskommuner i inlandet med stor utflyttning som drabbas hårdast i ett sådant läge. Men det är inte vad Tomas Werngren ser i sin kula.

– Nej, snarare är det kranskommunerna till de stora tillväxtområdena som ligger illa till, kommuner som till exempel Haninge och Stenungssund. Där är risken att man sätter i gång stora infrastrukturprojekt, överinvesterar och på så sätt bygger upp stora obalanser.

Vad har du för råd till dessa kommuner?

– Att inte låta bostadsbolaget köra sitt race och energibolaget sitt. Kommunen måste vara ett aktiv ägare av sina bolag och hela tiden stämma av att man är på väg åt rätt håll.

Vart är då Tomas Werngren på väg för egen del? Om man räknar in den tidiga karriärstarten hemma i Hagfors har han jobbat i 40 år, de senaste 25 med ansvar för tolvsiffriga belopp.

En dag är det dags att kliva av, konstaterar han. Företag utvecklas och högsta chefen får inte bli ett sänke, men en slapp sofflockstillvaro lär det knappast bli.

– När den dagen kommer hoppas jag att det finns något annat att växla över i eftersom jag gillar att arbeta och ta ansvar.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration: Martin Ander

Lönekarta för 23 yrken

Lönerna för kommunanställda tjänstemän varierar kraftigt över landet. Vi har sammanställt medellönerna för 23 yrken - enhetschefer, administratörer, handläggare, tekniker, socialsekreterare med flera - i en lönekarta. Dra i kartbilden för att flytta den och klicka på valfri kommun för att se snittlöner.  2017-02-20

Fackförbund får ställa krav i upphandling

Malmö stad testar sin nya upphandlingspolicy. I ett samarbete med sju fackförbund ska man se till att de entreprenörer som kommunen anlitar har bra villkor för sina anställda.  2012-11-28

Flexkontor skapar oro i Kungälv

Personalen i Kungälvs kommun kommer snart att bli av med sina personliga arbetsplatser. I stället ska de anställda sitta på olika ställen i ett öppet landskap, i ett så kallat flexkontor.  2012-11-07

Arbetsmiljö ingen del av utbildningen

Sex av tio lärare inom teknik och ekonomi har inte med arbetsmiljö i sin undervisning, visar en ny undersökning.  2012-10-02

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb