×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tillsammans gör de en musikal

2013-06-11, Tidningenvision.se

Det roligaste är när alla kan vara med – från sexåringar till nittioplussare. Lars Widéll har skrivit 20 musikaler som satts upp i olika församlingar. Den senaste heter Tillsammans.

Fakta

Ålder: 57 år.

Bor: Synnerby utanför Skara.

Yrke: Musikkonsulent och pastor.

Lön: 27 000 kronor i månaden.

Intressen: Familjen, nu med första barn­barnet, musik, fiske i Smögen och ishockey.

Favoritmusikal, egen: Musikalerna Händer och Tillsammans.

Favoritmusikal, andras: Kristina från Duvemåla.

Det är lördag och musikalrepetition pågår i Missionskyrkan i Trollhättan. Men det är tyst i den stora ljusa lokalen. Kören sitter med ögonen slutna och händerna knäppta i bänkraderna längst fram. Efter någon minut bryter Lars Widéll tystnaden.

– Tack Gud för att du är med oss under repetitionen och för att alla är lika viktiga. Amen, säger han och körmedlemmarna framför honom öppnar ögonen. När andakten är slut börjar den viktiga uppsjungningen.

Lars Widéll är pastor och musikkonsulent i Missionskyrkan, eller Equmeniakyrkan, som det numera heter. Hans arbete går ut på att åka runt i församlingarna i Västra Götaland och sätta upp musikaler och leda olika storband, jazzmusiker och barnkörer.

– Sitt inte med benen i kors, tänk på tjuren Ferdinand. Andas, slappna av, känn flödet, säger han och dirigerar med mjuka rörelser.

Nänänänänänänä, sjunger kören som består av församlingsmedlemmar i olika åldrar. Den äldsta är över nittio år. I ett rum bredvid tränar barnkören inför samma musikal. Och det är det som driver Lars Widéll – tanken att alla ska ha en plats. Därför heter hans senaste musikal just Tillsammans.

– Var någon annanstans i samhället ser man 90-åringar och sexåringar göra något ihop? Musiken förenar. Det är också viktigt att upplägget på mina musikaler är enkelt så att man kan sätta upp dem oavsett vad församlingen har för resurser och antalet körmedlemmar och musiker man han tillgång till, säger han.

Det tar ungefär sex månader för Lars Widéll att skriva en musikal. Både arbetstid och fritid går åt, men det gör inget tycker han, eftersom han ändå har svårt att skilja på det. Först brukar han försöka komma på ett tema, till exempel fred, miljöförstöring eller rasism.

– Ibland kommer texterna först och ibland melodierna. Jag brukar utgå från tre akter för att få en ram. När jag sedan har ändrat, ändrat och ändrat är det dags att arrangera stämmor och instrument.

När allt är klart skickar han materialet till sin producent på skivbolaget Tomsing, som ger ut kristna musikaler. Tillsammans med producenten spelar de sedan in en skiva. Ibland är det bara Lars Widéll vid ett piano och ibland tar de hjälp av musiker och körer. Skivan släpps tillsammans med ett nothäfte och manus som församlingarna kan ta hjälp av när de ska sätta upp musikalen. Musikalpaketen gör att Lars Widéll egentligen inte behöver vara med själv för att sätta upp föreställningen. De lever sitt eget liv runt om i landet.

– Jag brukar googla ibland och se att församlingar satt upp olika musikaler, men i 95 procent av fallen är jag i alla fall med vid premiären. Det svåraste är att veta på förhand när man sitter framför datorn hur det ska fungera på scen. Det vet man inte förrän vid premiären, säger han.

Sin första musikal skrev Lars Widéll för över 30 år sedan när han jobbade mycket med ungdomar. Han gillar tanken med musikaler, eftersom de sammanför sång, dans och musik med det talade ordet. Musikalerna kan vara ett komplement till gudstjänster, tycker han. Han ser det också som ett bra sätt att informera om olika ämnen och vissa uppsättningar, till exempel har temat rasism använts i skolor.

– Om du bara står rätt upp och ner och håller ett föredrag är det knappt någon som lyssnar. Men en musikal talar till alla sinnen och kan vara underhållande, även om det handlar om ett allvarligt ämne.

Han tycker att han har världens roligaste jobb genom att han kan kombinera sina fritidsintressen med sitt yrke.

– Jag älskar människor. Och det är kul att få komma ut i så enormt olika miljöer, på vissa ställen finns stora körer och folk som spelar många olika instrument, på andra har man små resurser men en jättefin gemenskap. Det är fantastiskt roligt att kunna kombinera teologi med musik.

Missionskyrkan i Trollhättan är en av församlingar som satt upp flest av Lars Widélls kompositioner. Det är nu dagen innan premiären som ska ske på söndagen. Om repetitionerna inne i kyrksalen handlar om att andas lugnt, olika stämmor och perfekt artikulation handlar barnens övningar i rummet bredvid om att få alla att koncentrera sig på samma sak samtidigt.

En liten kille spatserar fram och tillbaka över stolarna som står utställda på golvet. Några tjejer busar med varandra. Elin Frick som leder den lilla barnaskaran har fullt sjå. Till slut lyckas de rada upp sig på led för att till musiken sätta löv med värdeord på ett hemsnickrat träkors.

När det är dags för Lars Widéll att sammanfoga musikanter, vuxenkör och barnkör för en gemensam repetition utbryter ett mindre kaos. Men han håller sig lugn och tycker att det bästa med att repa på en helg är att man har tid att ta det lugnt och ha det mysigt.

Efter mycket om och men fyller rösterna ända upp till taket och Lars Widéll dirigerar med inlevelse, sticker emellan ett och annat beröm och springer runt bland körsångarna för att få dem att sjunga ut.

Det låter riktigt bra och framförandet får hela kyrkan att gunga under föreställningen dagen efter, berättar Lars Widéll efter söndagens konsert.

Artiklar

Foto: Jann Lipka

Sanningens pris

Den som slår larm om missförhållanden och korruption på jobbet hyllas ofta som modig ­sanningssägare och garant för det öppna ­samhället. Men det personliga priset för ­visselblåsaren kan bli högt. Möt Håkan och Karin.  för 12 dagar sedan

Foto: Mostphotos

Är du välkommen till nya jobbet?

En genomtänkt introduktion på nya jobbet är viktig både för anställda och arbetsgivare. Den som är ny får en snabb och trygg start och chefen får en medarbetare som jobbar effektivt från början. Men Tidningen ­Visions undersökning visar att det ­brister på många håll.  för 12 dagar sedan

Dialog är bättre än stängda dörrar. Så lyder Anette Anderssons strategi som samordnare mot våldsbejakande extremism i Ludvika kommun. Foto: Claes Söderberg

Hon för dialog med nazisterna

Hon har både kallats folkförrädare och anklagats för att normalisera rasism. Anette Andersson är samordnaren som ska försvara det öppna samhället i kommunen som beskrivs som ett nazistfäste.  för 13 dagar sedan

Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.  2018-11-26

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb