×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Männen leder ännu löneligan

2013-06-20, Tidningenvision.se

Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner sjunker. Men fortfarande tjänar männen mer än kvinnorna i alla sektorer.

Genomsnittslönen under 2012 inom samtliga sektorer var 29 800 kronor i månaden. Männen tjänade i snitt 13,9 procent mer än kvinnorna. Skillnaden i lön mellan könen som inte kan förklaras av skillnader i yrke, ålder, utbildning och arbetstid var 6,1 procent, visar Medlingsinstitutets årliga lönestatistik.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor blir dock allt mindre jämfört med tidigare år. Den största minskningen från 2011 till 2012 skedde inom landstingssektorn, med en procentenhet.

– Det kan bero på att det har blivit färre kvinnor i kvinnodominerande yrken och att kvinnor faktiskt har fått högre löneökningar, spekulerar Medlingsinstitutets statistikansvarige, John Ekberg.

Samtidigt är det inom landstinget som de största löneskillnaderna finns. Här tjänade männen i snitt 25 procent mer än kvinnorna 2012. En förklaring är att det finns fler kvinnor i lägre betalda yrken. Männen i landstinget hade även högst genomsnittslön, 39 800 kr i månaden, jämfört med övriga sektorer. Lägst snittlön hade kvinnliga arbetare i privat sektor, med 23 500 kronor i månaden.

Lönespridningen, som är ett mått på skillnaden i lön mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst, var i kommuner ungefär densamma som de senaste åren. I landstingen ökar däremot lönespridningen sett till tidigare år.

I år har Medlingsinstitutet även tittat på löner för nyexaminerade kvinnor och män på arbetsmarknaden. Resultatet visar att män fick högre lön på sina första jobb än kvinnor efter examen i 21 av 33 högskole- och universitetsutbildningar. Bland nyexaminerade som har en längre utbildning än yrket kräver är löneskillnaderna mellan män och kvinnor allra störst. Dessutom är andelen överutbildade kvinnor dubbelt så stor som andelen överutbildade män.

Det lönar sig alltså inte för kvinnor att plugga extra?

– Det vill jag inte säga. Vi har inte gjort den analysen, utan det här är bara en pusselbit som visar att det ser ut så här, men vi kan ännu inte förklara varför, säger John Ekberg.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb