×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Männen leder ännu löneligan

2013-06-20, Tidningenvision.se

Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner sjunker. Men fortfarande tjänar männen mer än kvinnorna i alla sektorer.

Genomsnittslönen under 2012 inom samtliga sektorer var 29 800 kronor i månaden. Männen tjänade i snitt 13,9 procent mer än kvinnorna. Skillnaden i lön mellan könen som inte kan förklaras av skillnader i yrke, ålder, utbildning och arbetstid var 6,1 procent, visar Medlingsinstitutets årliga lönestatistik.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor blir dock allt mindre jämfört med tidigare år. Den största minskningen från 2011 till 2012 skedde inom landstingssektorn, med en procentenhet.

– Det kan bero på att det har blivit färre kvinnor i kvinnodominerande yrken och att kvinnor faktiskt har fått högre löneökningar, spekulerar Medlingsinstitutets statistikansvarige, John Ekberg.

Samtidigt är det inom landstinget som de största löneskillnaderna finns. Här tjänade männen i snitt 25 procent mer än kvinnorna 2012. En förklaring är att det finns fler kvinnor i lägre betalda yrken. Männen i landstinget hade även högst genomsnittslön, 39 800 kr i månaden, jämfört med övriga sektorer. Lägst snittlön hade kvinnliga arbetare i privat sektor, med 23 500 kronor i månaden.

Lönespridningen, som är ett mått på skillnaden i lön mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst, var i kommuner ungefär densamma som de senaste åren. I landstingen ökar däremot lönespridningen sett till tidigare år.

I år har Medlingsinstitutet även tittat på löner för nyexaminerade kvinnor och män på arbetsmarknaden. Resultatet visar att män fick högre lön på sina första jobb än kvinnor efter examen i 21 av 33 högskole- och universitetsutbildningar. Bland nyexaminerade som har en längre utbildning än yrket kräver är löneskillnaderna mellan män och kvinnor allra störst. Dessutom är andelen överutbildade kvinnor dubbelt så stor som andelen överutbildade män.

Det lönar sig alltså inte för kvinnor att plugga extra?

– Det vill jag inte säga. Vi har inte gjort den analysen, utan det här är bara en pusselbit som visar att det ser ut så här, men vi kan ännu inte förklara varför, säger John Ekberg.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb