×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

"Tveksamt om det har gett större löneökningar"

2013-02-20, Tidningenvision.se

Driftteknikern Björn Lind har haft sifferlöst avtal under de tio åren han jobbat på Tekniska Verken i Linköping. Företaget gör stora vinster men han är tveksam till om avtalet har gett honom högre lön.

Tekniska Verken är ett av landets största kommunala bolag. Efter tio år i företaget tjänar Björn Lind 26 700 kronor i månaden. Tanken är att sifferlösa avtal ska ge mer i goda tider. Men det känner Björn Lind inte riktigt igen sig i.

– Det har ingen betydelse, det har jag ju lärt mig genom åren. Vi gör ju en vinst på en halv miljard varje år och då tycker man ju att vi kunde få en femhundring extra. Men ledningen säger att vi måste investera eller spara, säger han.

Björn Lind tycker att lönesättningen är toppstyrd och inte särskilt individuell. Företaget avsätter pengar till löneökningarna i budgeten och sneglar på löneläget hos konkurrenterna. Snittet på löneökningarna som betalas ut brukar, enligt honom, hamna mycket nära det företagsledningen bestämde från början.

– Det största problemet är att det är svårt att påverka lönen eftersom jag inte får löneförhandla med min närmaste chef. Han får ett papper på hur stora löneökningar vi ska få och kan inte göra så mycket. Går vi inte med på budet får han gå till sin chef och försöka äska mer pengar men det brukar ta lång tid.

Tycker du det är bättre med sifferlöst avtal än ett avtal med siffror?

– De påstår ju att sifferlöst skulle ge mer men det är ju svårt att veta, jag tror inte vi har förlorat på det i alla fall, säger Björn Lind.

Bo Karlsson är Visions ordförande på Tekniska verken. Han känner till bekymret med att skiftledarna inte har några pengar att fördela i löneöversynen och säger att fack och arbetsgivare jobbar för att det ska fungera bättre.

– När det går dåligt på arbetsmarknaden ligger vi ganska bra till lönemässigt men sedan kanske vi inte hänger med när det toppar, vi har en mer jämn nivå eftersom vi är så stora. Nu när det ser sämre ut på arbetsmarknaden har företaget avsatt 3 procent till löneökningar och det är ju inte dåligt.

Vad tycker du om sifferlösa avtal?

– Det är kluvet. Vi har under mina fyra år fått bättre utfall än där man har sifferavtal, som kommuner och landsting. Men jag hör också om bolag som har bekymmer att få det sifferlösa att fungera och där löneökningarna blir låga, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb