×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så får du ut mest av lönesamtalet

2013-02-19, Tidningenvision.se

Bävar du inför det kommande lönesamtalet? Lugn, vi har tipsen som förhoppningsvis ger dig lite mer i plånboken.

Fakta

1. Var förberedd
Läs igenom löneavtal, lönepolicy och lönekriterier. Om du och din chef har läst samma material har ni samma utgångspunkt. Skriv ner vad du åstadkommit under året och vad du vill säga under samtalet. Det är lätt att komma av sig och glömma bort dina argument annars. Prova att se det ur arbetsgivarens perspektiv, om du var chef hur skulle du tänka då?

2. Ha inte för höga förväntningar
Var medveten om att den årliga löne­revisionen oftast inte kan ge en ordentlig skjuts uppåt på lönestegen. Att hoppas på en löneförhöjning på 10–15 procent är sällan realistiskt. Oftast är det snarare så att de flesta lägger sig kring siffrorna i avtalet. Har du gjort ett okej jobb får du kanske till exempel 2,6 procent. Är chefen nöjd får du lite mer och tvärtom. I lönekartläggningar eller en arbetsvärdering är det större chans att du kan få ett rejält lyft.

3. Snacka med facket
Det lokala facket brukar ordna seminarier innan lönesamtalen drar i gång. Du kan också ringa Vision Direkt om du vill ha lönecoachning.

4. Ha konkreta argument
Var konkret och ge exempel på hur du utvecklats under året. Till exempel "jag har gått den här utbildningen och det gör att jag kan ta mer ansvar när det gäller det här".

5. Träna
Vet du med dig att du har svårt för lönesamtal så kan du prova att träna med en kompis eller kollega. Ha ett låtsaslönesamtal innan, där ni går igenom allt som kan komma upp.

6. Ha en reservplan
Om arbetsgivaren har en tajt budget och använder det som argument kan du föreslå alternativ som till exempel en extra semesterdag.

Avtalsrörelsen är i full gång och snart är det dags för lönesamtal. Många arbetsgivare väntar tills både de centrala och lokala avtalen är klara med risk för att den nya lönen försenas.

– Man kan absolut ha lönesamtal innan avtalet är klart. Samtalet handlar om vad man presterat under året och hur man lever upp till verksamhetens mål och lönekriterierna. Man ska inte prata pengar på det sättet, säger Lotta Thagesson, karriärcoach på Vision.

Ett bra lönesamtal ställer krav på både chefen och medarbetaren. Det ska vara en dialog och inte ett tillfälle där chefen recenserar den anställdas arbetsinsats medan den andra lyssnar eller tvärt om.

Lotta Thagesson säger att det också är viktigt att det inte blir en hård förhandling.

– Det ska vara ett samtal om din prestation men också vad den kan vara värd i pengar.

Vision får ofta höra från medlemmar att arbetsgivaren är nöjd med arbetsinsatsen på lönesamtalet. Men när de får veta vilken lön de får blir många missnöjda.

– Då tycker jag att man ska be att få veta hur man ligger till lönemässigt på arbetsplatsen, om man ligger i toppen, botten eller mittemellan. Många tror att de har lägst lön på jobbet men det behöver inte alls vara så. Sen kan du fråga vad du behöver göra för att få bättre lön nästa år, säger hon.

Det är inte heller helt ovanligt i stora yrkesgrupper att nyanställda får högre lön än den som jobbat länge. De äldre får dessutom ofta lära upp sina yngre kollegor.

– Jag kan förstå att det känns kränkande men se det som en möjlighet i stället för att gnälla. Fundera på hur det kan vara positivt för dig och för yrkeskåren och argumentera för din erfarenhet, säger Lotta Thagesson.

Artiklar

Fick du bara korvören i löneförhöjning? Illustration: Marie Åhfeldt

Här är regionerna som betalar bäst

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.  2019-03-03

Allt fler och mer avancerade arbetsuppgifter medför stort ansvar 
för telefonisten Marita Irani, som menar att lönen inte har hängt med. Foto: Marlin Johansson

Proffs på bemötande får lägst lön

Receptionister och telefonister är den grupp som har lägst lön av alla i Tidningen Visions kartläggning. Dessutom har löneutvecklingen varit låg, trots att yrket blivit mer avancerat.  2019-03-02

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-03-01

Nathalie Nylén drömmer om att vara helt självförsörjande om tio år. I dag har hon får, grisar, höns och odlar rotfrukter och grönsaker. Foto: Sören Andersson

Lämnar stadens hets

En våg sveper över landet i klimatångestens spår: många väljer bort övertidstimmar och konsumtionshets för att satsa på ett lugnare liv med självhus­hållning på landet. Möt två före detta kommun­anställda som helt ställt om sina liv.  2019-03-01

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb