×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Färre söker rättshjälp för skador på jobbet

2013-02-19, Tidningenvision.se

Under förra året fick nästan 1  400 personer hjälp från LO-TCO Rättsskydd. Men antalet ärenden minskar och allt färre arbetsskadade söker hjälp för att få ut ersättning man har rätt till.

LO-TCO Rättsskydd är fackförbundens gemensamma juridikbyrå dit fackmedlemmar kan vända sig för att få rättshjälp. Det kan handla om arbetsskador, sänkt sjukpenning, indragna socialförsäkringsförmåner eller felaktiga uppsägningar.

Förra året fick totalt 1 391 personer hjälp, det är något färre än året innan. Sammanlagt fick medlemmarna ut ersättningar på 243 miljoner kronor. 30 ärenden gällde Visions medlemmar.

En oroande tendens är att antalet inkommande ärenden minskar, särskilt när det gäller försäkringsärenden som arbetsskador och indragna socialförsäkringsförmåner.

– Det har blivit ett tuffare klimat på arbetsplatserna. Det är färre fast anställda. Är man vikarie eller bemanningsanställd är man inte så benägen att anmäla en skada, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.  

Under 2012 kom 674 försäkrings­ärenden in. Det kan jämföras med 2010 och 2009 då rättsskyddet fick in 1 057 respektive 885 ärenden. För tio år rörde 70 procent av alla ärenden arbetsskador. I dag är andelen nere i 30 procent. Enligt Claes Jansson är en orsak att många tror att det är väldigt svårt att få en skada godkänd, att det inte är någon idé att anmäla.

– Det finns ju skador som borde anmälas där det inte skulle ha varit några problem att få igenom dem.Det finns en stor okunskap hos såväl arbetstagare som arbetsgivare och fackförbund, säger Claes Jansson.

Fritidsledaren Carina Dall i Marie­fred skadade benet för åtta år sedan när hon sparkade fotboll på jobbet.

– Det knakade till och blodcirkulationen stannade upp. Det var på håret att jag fick amputera benet, säger hon.

Carina Dall hade drabbats av kompartmentsyndrom. Hon kom tillbaka på halvtid men blir aldrig helt återställd. Hon har svåra nervsmärtor och har dessutom fått  följdsjukdomar som diabetes och högt blodtryck. Hon måste ständigt äta dyr medicin mot smärtan.

Att få livränta från Försäkrings­kassan var inga problem. Men det var desto svårare att få skadan godkänd som arbetsskada av försäkringsbolaget AFA. Förra året fick Carina Dall till slut rätt med hjälp av LO-TCO Rättsskydd. Hon fick ut omkring 250 000 kronor i ersättning från försäkringsbolaget.

– De har varit enastående. Jag förstår att det inte är många som orkar ta den här fajten men har man rätt hjälp så går det, säger hon.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Marie Åhfeldt

Kolla kommunernas löner

Var är snittlönen för IT-tekniker, enhetschefer och skoladministratörer högst? Tidningen Vision har sammanställt en lönekarta med medellönerna i samtliga kommuner i 23 yrken. Dra och klicka i kartbilden för att se snittlönerna i din kommun, eller välj yrkestabell under kartan.  2019-04-12

Sju skäl att gå till jobbet

Att pollinera, ordna rent dricksvatten eller ta emot 1 300 besök i månaden. Arbetsglädje kan till och med vara en begravning. Möt sju personer som drivs av att göra nytta för oss andra.  2019-04-11

Mats Erkers vill börja planera för sin pension, men har svårt att få veta hur hög tjänstepensionen blir. ”Då det handlar om en framförhandlad löneförmån så är det ju ganska allvarligt att jag inte får besked”, säger han. Foto: Rickard Kilström

Svårt planera för pension

Anställda i kommuner och regioner kan ha svårt att få veta hur stor deras tjänstepension kommer att bli. Orsaken är att uppgifterna som ligger till grund för den pensionsprognos som var och en kan göra på webbplatsen minpension.se inte alltid är fullständiga.  2019-04-09

”Det här gör att vi känner oss mer motiverade och uppskattade”, säger den medicinska vårdadministratören Inger Lindblad. Foto: Alexander Von Sydow

Tillägg ska locka folk

De medicinska vårdadministratörerna på akutkliniken på universitetssjukhuset i Örebro har två tuffa somrar bakom sig. Orsaken är brist på vikarier.  2019-04-09

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb