Till vardags kvalitetsstrateg på kommunledningsförvaltningen, på fritiden poet: Per Drysén är en av de anställda som nappade på möjligheten att delta i Visions skrivarverkstad.
– Jag har länge skrivit, både poesi och längre berättelser. Jag skriver helt enkelt de texter som funnits i huvudet på mig. Men det har varit för byrålådan, jag har aldrig vågat visa det för någon, säger han.
Berättarkraft heter kulturprojektet som sjösattes i samband med att Vision utsåg Olofström till Årets kulturkommun 2013. Tanken är att utmärkelsen Årets kulturkommun inte bara ska vara ett fint pris som delas ut under högtidliga former, att bli kulturkommun ska också komma de anställda till del. Och vilken konstform man väljer i projektet bestämmer de själva. I fjol när Bollnäs var kulturkommun startades Visionskören, i år blev det skrivarverkstad.
– Olofström har en berättartradition. Sven Edvin Salje och Harry Martinson kommer härifrån, vi har ganska mycket författare och ska också enligt kulturplanen vara ett nav för skrivande i regionen. Så vi kände att vi ville jobba mer med det, säger kulturchefen Elisabeth Jonsson, som också själv deltog i Berättarkraft.
Uppstarten var en inspirationsdag i våras, sedan har gruppen haft tre träffar på arbetstid under handledning av författaren Niklas Törnlund. Både poesi och prosa har stått på schemat: Hemläxor, utvärdering och diskussion om varandras texter.
– Min roll var framför allt att inspirera till skrivande och påminna om vilken fantastisk resurs vi alla har i språket. Dessutom att ge respons på det de skrev. Det vill säga få dem att upptäcka kvaliteterna i sina texterna, men också det som kan förstärkas och förbättras, säger Niklas Törnlund, och understryker att den viktigaste delen var att läsa och prata om varandras texter.
Just den delen, att visa upp sitt eget skrivande för andra, var lite pinsamt, tycker Elisabeth Jonsson. Men samtidigt väldigt givande, inte bara när det gäller kvaliteten på de egna texterna.
– Själv är jag ingen stor stjärna som poet. Men man lärde känna de andra som deltog på ett annat sätt. I och med att man pratade om varandras texter såg man nya sidor hos varandra, säger hon.
För Per Drysén blev skrivarverkstaden en kick för det egna skapandet. Många bra handfasta tips, och ett lyft för självförtroendet som författare.
– När det gäller poesin lärde jag mig att inte vara övertydlig, inte skriva läsaren på näsan, utan låta honom eller henne känna själv. Och när vi skrev berättelsen fick jag tips om att disponera de olika styckena bättre, som att blanda dialog och miljövbeskrivningar så att det blir lättare för läsaren. Det har jag tagit till mig, säger Per Drysén, som nu öppnat byrålådan, skickat in texter till Blekinge skrivarklubb och blivit antagen som medlem.
– Det skulle jag inte ha vågat tidigare. Skrivarverkstaden har lett till att jag blivit öppnare med att jag skriver. Det är jätteroligt.