×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

I gläntan får alla barn upptäcka läsglädje

2013-12-10, Tidningenvision.se

Mönsterås kommun lägger 30 miljoner på ett nytt, miljövänligt bibliotek mitt i stan. En strategisk satsning för tillväxten, menar kommunalrådet. Ett lyft för arbetsmiljön, tycker de anställda.

Fakta

Titel: Barnbibliotekarie.
Arbetsgivare: Mönsterås kommun.
Lön: 30 800 kr/mån.
Ålder: 55 år.
Familj: Man, två barn 18 och 20 år.
Bor: Villa i Timmernabben en mil söder om Mönsterås tätort.
Fritid: Sjunger i kör, ”fast det senaste halvåret har jag inte riktigt hunnit”, motionerar till husbehov och läser mycket. ”Men jag har dåligt samvete för att jag inte hinner läsa allt jag skulle vilja”.

Lugnet bryts plötsligt av barnskratt, glada kommentarer och allmänt sorl. En strid ström av höstlovslediga lågstadiebarn väller ut ur Skogsdungen, ett stort samlingsrum i Mönsterås nybyggda bibliotek.

Det har just varit filmvisning med anledning av att Emil i Lönneberga fyller 50 i år. Mönsterås ligger bara en timmes resa sydost om Astrid Lindgrens Värld och här firar man sin Emil.

Mitt i barnaskaran står barnbibliotekarie Kristina Åkesson och delar ut ballonger, samtidigt som hon tackar för i dag och hälsar välkommen åter.
– Åh så kul, det här hade vi aldrig kunnat göra i det gamla biblioteket, säger hon när det sista av de drygt 50 barnen fått på sig ytterkläder och rusat ut till nya äventyr.

Hon tillägger lite skämtsamt att åratal av tjat äntligen har betalat sig. Själv har hon jobbat med bibliotekstjänster i kommunen i 26 år och frågan om verksamhetens trångboddhet har varit ett ständigt diskussionsämne.

Invigningen av det nya biblioteket i början av året förrättades av miljöminister Lena Ek. Att det blev en miljöminister som klippte bandet, i stället för en kulturdito, beror inte bara på att Lena Ek är från trakten och partikamrat med kommunalrådet Roland Åkesson (C). Det nya biblioteket kan också skryta med att vara ett miljömässigt föredöme.

Det är ett lågenergihus, byggt enligt moderna, ekologiska principer med solpaneler, sedumtak och miljövänliga material. Notan? 30 miljoner kronor.
– Vi ser satsningen som en del i att utveckla kommunen och som en strategisk fråga för att stärka tillväxten, säger Roland Åkesson.

Kristina Åkesson (inte släkt med kommunalrådet) och hennes åtta kolleger har nu omkring 1 100 kvadratmeter, mot cirka 500 tidigare, att arbeta med.
Lokalerna är också mer ändamålsenliga och innehåller massor med teknik och moderna hjälpmedel av alla de slag.

Medan vi pratar höjer och sänker Kristina Åkesson lånedisken för att visa hur man kan möta barn på en nivå och vuxna på en annan och hur rullstolar ska kunna köras nära.

Hennes huvuduppgift är läsfrämjande arbete riktat till kommunens unga. Exempelvis träffar hon alla skolbarn i ettan, trean, femman och sjuan tre gånger per termin. Hon går också på föräldramöten och pratar läsning, och har sagostunder för barn.  

Fast det visar sig snart att hon egentligen är inblandad i det mesta som sker på biblioteket. Det blir så när man jobbat länge och dessutom varit chef.
– Ja, jag var chef här i två år, men det  var i en rätt olämplig period insåg jag snart. Ett av våra barn gick på mellanstadiet, det andra på lågstadiet och tiden ville inte riktigt räcka till. Jag trivdes inte så bra med administrationen heller utan längtade tillbaka till att möta låntagarna.

Så när vi kliver in och sätter oss en stund i Gläntan lyser Kristina Åkesson upp lite extra. Det är här hon brukar läsa sagor för barn.
– Se här, perfekt till Bockarna Bruse, säger hon och tänder belysningen under den slingrande bänk vi sitter på.  

Gläntan, som är designad av en lokal konstnär, Bengt Johansson, ger många möjligheter att skapa stämning som passar till den saga som berättas. Just den här dagen strejkar stjärnhimlen men det ska förhoppningsvis rättas till inom kort. Strax utanför Gläntan har en annan sorts stämning skapats för de lite större skolbarnen.

– Vi frågade ungdomsrådet, som består av elever från högstadiet och gymnasiet, om var de skulle vilja vara i biblioteket. Och de ville, enkelt uttryckt, se men inte synas så vi skapade de här platserna, säger hon och pekar.

Ungdomarnas önskemål konkretiserades till ett högt bord med uttag för laptops långt in i
lokalen. Där sitter besökarna i rad på höga stolar, som på ett modernt kafé. Platserna ger bra uppsikt över entrén och lånedisken men de som sitter där syns inte själva särskilt mycket.

– En av ungdomarna sa när hon kom in i biblioteket första gången att det ”ser ut som i en storstad”. Det får vi ta som en riktig komplimang, säger Kristina Åkesson med ett leende.

I personalens fikarum, i ett hörn av byggnaden lagom avskiljt från själva biblioteket, ryms nu alla anställda på en och samma gång om det skulle behövas. Motsvarande rum i det gamla biblioteket hade plats för två.

Och för första gången har Mönsterås bibliotek också ett riktigt tidningsrum. Där finns en kaffeautomat och en utställning om ”O´ store Gud”, sången som skrivits av bygdens son Carl Boberg. På en världskarta visas sångens spridning runt klotet och på en display kan man spela upp olika versioner av den och låta sig ”duschas”. Musiken strömmar då ned från taket vid en särskild lyssningsplats.

Sammanfattningsvis är Mönsterås nya bibliotek en plats full av möjligheter och en rejäl förbättring av de anställdas arbetsmiljö.
– Vi är förstås jätteglada över vår nya arbetsplats, men vi får se upp så att det här inte blir ett hus för ”de där på bibblan”. Jag vill att det ska vara allas bibliotek. Det finns väldigt goda förutsättningar för det, säger Kristina Åkesson.

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb