×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Högre lön och färre läkardiktat

2013-12-11, Tidningenvision.se

Hon tar blodprover, lägger om sår och spolar öron. Men några läkardiktat skriver inte längre Hege Nordheim, medicinsk sekreterare i Norge. Snittlönen för yrket är nästan 13000 kronor högre än i Sverige.

Hege Nordheim jobbar som helsesekreterare, den norska motsvarigheten till medicinsk sekreterare, på en privat vårdcentral i Arendal på norska sydostkusten.
När hon ska berätta vad hon gör säger hon först ingenting om journalskrivning och administration. I stället räknar hon upp blodprovs­tagning, omläggning av sår, spolning av öron och liknande.
– Vi har det i vår utbildning, säger hon.

Sedan nämner hon uppgifter som att skanna dokument, skicka inbetalningskort, skriva kallelser till patienter och annat pappersarbete.
– Helsesekreteraren är vårdcentralens ansikte utåt så vi måste ge god och professionell service.

Men fortfarande nämner hon inget om journaler, så frågan måste ställas.
– Jo, vi journalför det vi själva gör, exempelvis om vi ger patienter råd per telefon. Sådant måste förstås dokumenteras. Men vi tar inte diktat från läkarna, det har vi slutat med på vårdcentralerna. Läkarna skriver sina journaler, och de skriver och skickar remisser också.

Vad är det bästa med jobbet?
– Patientkontakten. På en sådan här mottagning möter man människor i olika faser i livet med olika problem. Vi kan ha kontakt med fyra generationer från en och samma familj. Och om de exempelvis är kroniker så blir vi viktiga personer i deras liv. Det känns väldigt bra att kunna vara ett stöd för dem.

Det råder inga tvivel om att Hege Nordheim trivs med sitt jobb och är stolt över det hon gör. Men med yrkets allmänna status är det lite si och så.
– Det är väl inte så många unga som har det här jobbet som förstahandsval, säger hon.

Den som vill bli helsesekreterare i Norge i dag går en treårig gymnasieutbildning, men det pågår en diskussion om att göra den eftergymnasial. Det skulle vara ett sätt att höja statusen på yrket.
– Det skulle också innebära att de som söker utbildningen är äldre när de väljer inriktning. Det tror jag är bra, säger Hege Nordheim.

Lönen är bra med svenska mått mätt. En nyutexaminerad helsesekreterare får ungefär 27 000 svenska kronor i begynnelselön. Efter tio år är lönen uppe i cirka 32 500 svenska kronor och genomsnittslönen i yrket är över 35 000 svenska kronor.

Detta gäller i offentlig sektor. I privat finns ofta ett förhandlingsutrymme för den enskilda medarbetaren så där är lönen i regel lite högre.

Hege Nordheim vill inte säga sin lön, men hon är nöjd, konstaterar hon. Arbetstiderna är heller inget att klaga på, hon har kontorstid.
– Men de som jobbar på sjukhus har en fördel gentemot oss på vårdcentralerna. De har större möjlighet att göra karriär. Med en större organisation finns exempelvis möjlighet att söka chefsjobb.

Artiklar

Madeleine Idh och Sofie Zachrisson. Foto: Privat

Vad gör ni på Instagram?

Fem frågor till Sofie Zachrisson och Madelene Idh vårdadministratör Psykiatriska kliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö.  2019-02-27

Titlar till tusen

Läkarsekreterare, medicinsk sekreterare, vårdadministratör eller medicinsk vårdadministratör. Vilken är den bästa titeln för den som arbetar med vårdnära administration?  2019-02-27

Medicinska ­sekreteraren Alexandra ­Leoson visar runt på När­hälsans lokaler i Mellerud för ­kolleger från andra vårdcentraler i Dalsland. Foto: Jerry Lövberg

Nätverkar sig starkare

Hur jobbar andra medicinska sekreterare? Och hur har de det? Ett nätverk kan ge svar och vara ett sätt att stärka varandra i yrket. I Dalsland har ett gäng sekreterare startat ett helt nytt.  2019-02-27

Maya Friberg hoppas att digitalisering innebär att yrkes­kunskaper tas till 
vara på ett bättre sätt. Foto: André De Loisted

Skåne först ut på banan

Region Skåne blir först ut med en helt sammanhållen journalföring i samband med att plattformen Skånes digitala vårdsystem, SDV, införs. Den medicinska sekreteraren Maya Friberg ska vara med och utveckla systemet.  2019-02-27

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb