×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tre som hittat vägen

2013-08-27, Tidningenvision.se

Den som har en halvtimme till jobbet pendlar bort sex arbetsveckor per år. En hel semester. Dessutom är pendlare mer stressade och skiljer sig oftare, enligt forskarna. Men för Maricha, Örjan och Jenny överväger fördelarna.

Fakta

Carola Löfstrand, Visions arbetsmiljöexpert, kommenterar:

+ Timeout. Pendlingen kan vara positiv på så sätt att man får ställtid, en stund för sig själv mellan ett stressigt jobb och ett hektiskt
privatliv. Det är ett tillfälle att reflektera över jobbet och sitt privatliv.

– Gratisjobb. Att jobba på tåget eller bussen är helt okej, förutsatt att det räknas som arbetstid. Prata med chefen om du kanske kan utnyttja din flex till att sluta tidigare och till exempel läsa handlingar på vägen hem. Förutsätt inte att chefen säger nej, fråga om du kan räkna restid som arbetstid.

Flera forskarrapporter pekar på pendlingens baksidor. Långa sträckor till jobbet kan vara farligt för hälsan. En studie har visat att de som pendlade mer än en timme i vardera riktningen, med bil eller kollektivtrafik, löpte 30–50 procent större risk att drabbas av sömnsvårigheter och stress än de som kunde gå eller cykla till jobbet. Dessutom är risken att separera större för långpendlare.

Trots att pendling slukar tid så pendlar var tredje anställd i Sverige till jobb i en annan kommun. Vissa reser långt för att de är tvungna, det finns inga jobb på orten där de bor. För andra handlar det om att ta ett steg uppåt i karriären.

Vi har träffat tre Visionmedlemmar som pendlar av vitt skilda orsaker. Socionomen Maricha Asplund vill ha en tydlig skiljelinje mellan jobb och privatliv. Jenny Eliasson, utställningsproducent, hittade sitt drömhus i en vattenkvarn tio mil från jobbet. Och systemförvaltaren Örjan Svensson ville ha en nystart i sitt yrkesliv och började veckopendla mellan nya jobbet i Trosa och familjen i Sveg.

 

"JAG VILL HA MITT PRIVATLIV IFRED"

Till en början var det slumpen som gjorde att Maricha Asplund började pendla. Som nyexaminerad socionom tog hon jobben som bjöds och valde att bo kvar i Vaggeryd. Nu har hon bilpendlat i två decennier till arbeten i olika småländska kommuner. För tillfället jobbar hon i Värnamo kommun som socialsekreterare i ungdomsgruppen där hon gör utredningar.

– Jag tycker att det är skönt med lite avstånd. Om jag hade bott och jobbat i Vaggeryd hade jag haft klienterna inpå knuten. Mina barn är nio och tolv, jag hade kunnat få ärenden som berörde deras skolkamrater.

Hon har funderat på att söka jobb närmare bostaden men det har alltid landat i att hon föredrar distans. Dessutom har Maricha Asplund lärt sig att uppskatta pendlingsstunden.

– Då kan jag koppla bort arbetet och koppla på hemmalivet efter en arbetsdag. Första delen av resan hem handlar om jobbet, andra delen drömmer jag och fantiserar. Om jag vann pengar, vad skulle jag göra då?

Det händer att hon åker tåg, då tar resan 40 minuter från dörr till dörr.

– När man åker kollektivt blir det mycket ofrivilliga ljud, kanske måste man prata med någon för att vara trevlig. Jag tycker om att vara själv under pendlingsstunden. Nackdelen är att det är dyrt att pendla med bil. Bensinen kostar runt 2 000 kronor i månaden.

Har du bett din arbetsgivare att få räkna restid som arbetstid?

–Jag har tagit upp det med arbetsgivaren för länge sedan, men fått nej. Jag har vänner som har sin restid som arbetstid, men de arbetar i privat sektor och där är det nog vanligare. Fick jag räkna delar av resan som arbetstid skulle jag självklart åka kollektivt.

 

LÄS ÄVEN OM:

Veckopendlaren Örjan Svensson: Jag längtar i båda riktningarna

Långpendlaren Jenny Eliasson: Jag kan meditera i flera timmar

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb