×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Swicky bjuder på en go’ kväll i busken

2013-08-13, Tidningenvision.se

Den dog när teven gjorde entré i de svenska hemmen. Men Swicky väckte liv i folkparken Flunsan, och nyligen prisades han av Göteborgs stad för allt han gjort för dess invånare.

Fakta

Yrke: Folkparkschef för Flunsåsparken och föreningsansvarig i stadsdelen Lundby i Göteborg.
Lön: 30 250 kr/mån.
Ålder: 66 år. ”Jag jobbar så länge jag får. Det finns inget roligare än att göra människor glada.”
Familj: Fru, fosterson och en katt.
Bor: I en stuga i Budskär, Kungsbacka.
Fritidsintresse: Trädgården hemma. Vi odlar så mycket vi kan.
Drömartist i Flunsåsparken: ”Jag har redan nått mitt mål att få hit Tommy Körberg. Men det är klart att det skulle vara kul om Håkan Hellström ville komma, men det kostar ju en miljon, så det kan jag nog glömma.
Drömarrange­mang: En barn­cancergala.
Kändis i släkten: Storebror Leif Krantz (avliden), regisserade de populära ungdomsserierna Pojken med guldbyxorna och Kråkguldet.
 

Sträckan mellan backstage och entré i Flunsåsparken på Hisingen är knappast längre än 100 meter. Men att gå den med folkparkschefen Swicky tar närmare halvtimmen. Inte för att han drar benen efter sig, utan för att han är tjenis med var och varannan besökare.

– Ja, alla här vet vem den där lille vispen från Hisingen är, bekräftar han själv på sin breda göteborgska. 

– Har man jobbat med folkparken i 31 år och inom kommunen i 50, så är man lite av en lokalkändis, fortsätter Swicky.

Swicky, ja. Han heter så. Få känner i alla fall till något annat, och det är kanske bara folkbokföringen som kallar honom Sven-Erik Krantz.

– Alla med dubbelnamn fick smeknamn när jag var barn. Mitt kom sig av att jag ofta mekade med min storebrors moppe av märket Wicky. En dag hade någon skrivit dit ett S framför, och det blev mitt namn.

Och det var alltså redan som ung som Swicky började jobba för Göteborgs kommun. Staden hade inte tillräckligt med fritidsgårdar, så 16-åriga Swicky och hans kompisar fick en lokal av kommunen och blev arvoderade för att hålla den öppen. Senare anställdes han som fritidsledare och hade samma tjänst i många år.

Han är fortfarande anställd av kommunen, men nu alltså som chef för Flunsan, som folkparken kallas, och föreningsansvarig i Lundby stadsdelsförvaltning, där han hjälper föreningar att genomföra arrangemang för att de ska få möjlighet att tjäna lite extra pengar. Tillsammans med föreningar jobbar han också för att få barn och unga att aktiveras. Men på sommaren går den mesta av tiden åt till att ordna tillställningar i Flunsan.

Folkparken etablerades på 1950-talet genom Göteborgs arbetareinstitut. Då fanns där visserligen bara parkbänkar, men vid evenemang kom institutet med sin scenvagn och vecklade ut både scen och loger för artister som uppträdde.

Men tio år senare hade tv-apparaterna tagit plats i de flesta svenska hem och människorna tillbringade allt mer tid i sofforna. Folkparken föll snart i glömska, och frodiga buskar och träd gömde den ordentligt.

– Jag gick i Lundby gymnasium här intill och visste inte ens om att platsen fanns, berättar Swicky.

Men ett par årtionden senare, på tidigt 1980-tal, upptäckte några ungdomar från gymnasiet den naturinbäddade parken. Swicky jobbade då som fritidsledare, och hjälpte dem att ordna en rockkonsert där. Samtidigt såg han att parken hade potential för något mer.

– Folk behövde en plats att mötas på och komma bort från tv:n.

Med hjälp av kommunala pengar lät han rusta upp Flunsan med ett riktigt scengolv och en riktig loge. Och ett par år senare var det premiär för allsång och konsert med kända gästartister i den återuppståndna folkparken, med Swicky som arrangör och artistbokare.

Det blev succé, och Swicky har fortsatt med konceptet varje sommartisdag sedan dess. Att det blev just tisdagskvällar var ingen slump.

– På 1980-talet var tisdagar den dag då det varken var sport eller serier på tv, och då var det lättare att locka hit folk, berättar Swicky.

Trots att tv har ökat sitt utbud kraftigt sedan dess fortsätter publiken att komma. En gissning är att det beror på folkparkschefens ”sjukt stora kontaktnät med artister”. Dessutom kostar det ingenting att komma in. Enligt Swicky är Flunsan Sveriges enda folkpark med fri entré.

– Jag bestämde redan från början att det skulle vara gratis för att alla ska ha möjlighet att komma hit. Det är viktigt att kunna möta även dem som inte har det så gott ställt, särskilt i dag när allt annat är så dyrt.
Swicky är också stolt över att parken ”lätt som en plätt” kan ta emot publik med permobil.

– Det kommer ett gäng hit nästan varje tisdag, och det värmer i hjärtat.

Själv har Swicky bara missat ett enda tillfälle sedan starten för 31 år sedan. Det var den 4 juni i år som han i stället befann sig i stadshuset. Han skulle ta emot Göteborgs stads förtjänsttecken.

– Det var otroligt hedrande, det största man kan få i Göteborg. Bara stora personer har fått den här utmärkelsen tidigare. Jag är ju bara en liten råtta, säger Swicky, som ändå kan ta åt sig av juryns val.

– Förtjänsttecknet är en bekräftelse på att jag har gjort något för min stad som har betytt något för dess invånare. Och om folkparken betydde mycket för 30 år sedan, betyder den ännu mer nu när alla sitter vid datorn hela tiden.

Just den här kvällen har ungefär 1 500 personer tagit sig till Flunsan i den lilla skogsdungen, bland flervåningshusen ute på Hisingen i Göteborg. Nästan fullsatt. Som vanligt. På programmet står allsång och konsert med artisten Jan Johansen.

– Kvällen är ljummen och vi har ingen konkurrens från någon allsvensk fotbollsmatch. Nu ska vi ge publiken allt. Det blir en go’ kväll i en buske, och det kan inte bli mycket bättre. 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Trots en extra satsning på medicinska sekreterare i Landstinget i Kalmar län tycker Elisabeth Ingesson att lönepåslagen är otillräckliga. Bland annat för att snittlönerna ligger lägre än undersköterskornas. Foto: Sara Winsnes

Så mycket ökade lönerna i år

Löneökningar på över 2,7 procent för många av Visions medlemmar. Det blev resultatet av den lokala lönerundan 2018. I kommunerna gick det ungefär som i fjol. Men i landsting och regioner syns en positiv tendens.  2018-10-26

Hampus Savolainen och Maria Sten-Lundgren jobbar i Högsby kommun där Visions medlemmar fått en löneökning på i snitt 4,0 procent. Foto: Mattias Johansson

Högst höjning i Högsby

Hur mycket Visions medlemmar i kommunerna fått i lönepåslag varierar kraftigt över landet. Småländska Högsby toppar löneligan bland de kartlagda kommunerna med i snitt 4,0 procents löneökning medan norrbottniska Överkalix ligger lägst med 1,8 procent.  2018-10-26

Illustration: Marie Åhfeldt

Är du den nya kraften?

Varför engagera sig fackligt när man har så mycket annat att stå i? För att du lär dig mycket och kan förbättra villkoren och arbetsmiljön för dina kolleger, lyder svaret från Vision-ombuden själva.  2018-10-26

Tack vare att Maud Tibblin och Lena Hillberg uppmärk­sammade Vision 
på att ersättningen för helgarbetet 
verkade vara orimligt låg får 
nu drygt 20 tand­skötskor dela på 
1,3 miljoner kronor. Foto: Johan Wahlgren

De fick för lite lön i tio år

Tandsköterskor på Folktandvården i Uppsala län får mellan 1 300 och 100 000 kronor retroaktivt.  2018-10-22

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb