×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

På hembesök hos en viktig kund

2013-08-27, Tidningenvision.se

En livskris fick Conny Sundström att omvärdera sitt yrkesliv. Han lämnade en välavlönad tjänst på ett dataföretag för att i stället börja jobba med personlig assistans. ”Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.”

Fakta

Ålder: 54 år.
Lön: 28 000 kronor i månaden.
Yrke: Kundansvarig på Assistansbolaget.
Bor: Lägenhet i Örebro.
Familj: Fru och fem vuxna barn, sex barnbarn.
Fritidsintressen: Idrott. Åker längdskidor på vintern och cyklar på sommaren.

Fem mil kvar till Finspång och Conny Sundström sneglar en aning stressad på klockan. Mötet hemma hos Gun Märit Ottenstig tillsammans med hennes personliga assistenter är bokat till klockan tolv. Han är noga med att aldrig komma för sent, men nu ser det ut att bli på håret.

Väl inne i samhället blir det ändå ett snabbt stopp utanför en livsmedelsaffär. Conny Sundström hastar ut i ösregnet, och är strax tillbaka till bilen med en blombukett i handen.

– Jag brukar inte alltid ha blommor med mig. Bara när jag känner att jag vill.

Conny Sundström har sin bas på kontoret i Örebro, men är på resande fot tre dagar i veckan för regelbundna träffar med kunder – människor som har personlig assistans och har valt Assistansbolaget som utförare – och deras assistenter. Totalt har han ansvar för cirka 25 kunder och 100 assistenter på olika ställen i landet.

– Närhet och tillgänglighet är vår grej. Jag kollar att allt fungerar som det ska och vad som händer framöver, till exempel planering för om någon ska på semester eller in på sjukhus.

– Och många av dem är väldigt ensamma. Deras sociala liv är tillsammans med assistenten och de ser fram emot de här träffarna.

Hemma hos Gun Märit Ottenstig är det upp­dukat med kaffe, glass och jordgubbar. Alla fyra assistenter är på plats och efter en stunds småprat är det dags att gå igenom dagordningen.

Gun Märit Ottenstig är nöjd med semesterplaneringen och Conny Sundström och assistenterna hinner också med en diskussion om tidsrapporteringssystem, ny lagstiftning och lönerevisionen.

Det är Conny Sundström som i samråd med kunderna anställer assistenterna. Det innebär att han också har medarbetarsamtal och lönesamtal, samt arbetsmiljöansvar.

– Därför är det viktigt att jag har assistentens förtroende, att de vänder sig till mig när det uppstår komplicerade situationer. Det fungerar inte att bara ha kontakt på telefon, det är viktigt att vi träffas regelbundet, säger Conny Sundström när han sagt adjö till Gun Märit Ottestig och åter sitter i bilen.

Komplicerade situationer kan till exempel vara när arbetsmiljölagen krockar med kundens önskemål och rättigheter. Eller känslomässigt stöd: Conny Sundström berättar om en kund han själv kom väldigt nära, en person som vars sjukdom blev allt svårare.

– Han hade dödsångest och hans trygghet var assistenterna vid hans sida. Det var en lång period med daglig kontakt med assistenterna, både sena kvällar och nätter. Det var ledsamt, och vi var fler från Assistansbolaget än andra anhöriga på begravningen.

Personlig assistent är ett undervärderat yrke, tycker Conny Sundström. Liksom andra personer som jobbar i vården borde de ha bättre betalt, anser han. I Assistansbolaget är lönerna individuella. Lägstalönen ligger på 105 kronor i timmen, vilket i sin tur baseras på assistansersättningen från försäkringskassan (för närvarande 275 kronor per timme) som även ska täcka ob-ersättning, utbildning, assistansomkostnader och administration.

Och vinsten till ägarna. Assistansbolaget ingår i en koncern som ägs av ett riskkapitalbolag. Men de påverkar inte hur företaget drivs, säger Conny Sundström.

– Vi har öppen redovisning för kunden hur assistansersättningen används för att vara tydliga med att det inte görs några oskäliga vinster. Själv skulle jag ha svårt att jobba i en skattefinansierad verksamhet där vinsterna var oskäliga, säger han.

Samtidigt är det en bransch som med jämna mellanrum uppmärksammas i mindre smickrande sammanhang. I flera fall har bedrägerier med assistansersättning upptäckts och fuskare dragits inför domstol.

– Jag är väldigt stolt över mitt arbete. Fusket gör att man blir ledsen, samtidigt som det är viktigt att debatten förs och fuskarna rensas bort.

För Conny Sundström är det inte pengarna som lockat honom till yrket. Under många år var han välavlönad personalsamordnare på ett dataföretag. Men så gick han in i väggen i början av 2000-talet och blev sjukskriven i ett år.

– Det var som att hamna i en annan värld. I den friska handlar det om ekonomi och karriär. Nu gick jag plötsligt på stan mitt på dagen och såg människor i samma situation som jag själv. Jag började fundera över vad som var viktigt, förändrades som människa och värderade om mitt liv.

Conny Sundström kom tillbaka till jobbet på dataföretaget, men insåg att det inte höll. När jobbet som kundansvarig på Assistansbolaget dök upp kände han att det stämde.

– Jag valde efter innehåll, inte efter lön. Det enda jag kan ångra är att jag inte gjorde det tidigare, men å andra sidan kanske jag inte var mogen för det då.

Mobiltelefonen ringer. Den här gången är det en rektor för en skola. Och ytterligare en aspekt på att assistansrollen kan vara nog så komplicerad. När barn har assistans under skoltid handlar det om att samarbetet med läraren måste fungera.

– I det här fallet var det så att assistenten inte tyckte att barnet fick den uppmärksamhet hon behövde och tog kontakt med rektorn. Det blev bra till slut.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Lotta Gedell och Rebecka Berger, 
fackligt aktiva social­sekreterare i Skara, tycker att villkoren förbättrats Foto: Mika Väisänen

Lönelyft gav mer arbetsro

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper vars snittlöner ökade mest i fjol, enligt Tidningen Visions kartläggning. I Skara höjdes medellönen rejält: 12 procent.  2018-02-20

Illustration: Martin Ander

Nu ska lönerna bli mer rättvisa

Åtta av tio kommuner gjorde en lönekartläggning under 2017. Det är en rejäl uppryckning jämfört med tidigare då det inte var obligatoriskt att göra det varje år. Ett 30-tal kommuner har rättat till orättvisa löner de har hittat.  2018-02-22

Lite till de sämst betalda

Biblioteksassistenterna är en av Visions låglönegrupper. För andra året i rad hamnar yrkesgruppen i botten i Tidningen Visions löneundersökning.  2018-02-20

Prästens symbolkraft är urstark. Det är en lärdom från Thailand. Erik Stenberg-Roos är tillgänglig, men han är aldrig kompis. Här är han Svenska kyrkan i utlandet. Foto: Jonas Gratzer

Präst med sand mellan tårna

Prästen Erik Stenberg-Roos är Svenska kyrkans utsände i södra Thailand. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, den nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse.  2018-02-20

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb