×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Rätt lätt slarva med vett & etikett

2013-04-09, Tidningenvision.se

Obesvarade mejl, konstiga mobilsvar eller någon som lägger på i örat på en. Kommunikation är en ständig källa till irritation och missförstånd. Här kommer tipsen om hur du sköter mejlen och telefonen på ett proffsigt sätt.

Många tjänstemän spenderar timmar varje dag framför mejlkorgen och i telefon. På vissa arbetsplatser finns strikta policys om hur man ska bemöta personer som hör av sig. På andra ställen har en egen kultur växt fram där det är helt okej att använda smileys, förkortningar och annat i den digitala kommunikationen.

E-post är en snabb kanal där ett stavfel ofta tolereras men det är också lätt att missuppfatta tonläget. Ett snabbt ironiskt meddelande kan av mottagare uppfattas som oerhört otrevligt.

Här har vi samlat vett och etikettproffset Magdalena Ribbings bästa tips för hur du kommunicerar artigt och professionellt. 

 

MEJL

• Besvara mejl som innehåller frågor. Kan du inte svara på frågan, skriv att du inte vet i stället för att ignorera mejlet.

• Får du inte svar på en fråga som du skickat till någon är det helt okej att skicka ett nytt mejl med ämnet ”Omsänd fråga” och om det behövs ett tredje mejl med ”Påminnelse om obesvarad fråga”. Det är inte oartigt, utan det är den som inte svarar som är oartig.

• Använd inte din jobbmejl till privata konversationer utan skaffa ett annat mejlkonto för det. Tänk på att arbetsgivaren kan gå in och kolla din e-post. Ett feltryck kan också få stora konsekvenser om du råkar skicka ett hemligt privat mejl till hela arbetsplatsen. Avhandla därför inte heller skvaller eller bråk med kollegor via din jobbmejl.

• Håll koll på mejlspråket. Versaler betyder att man skriker och smileys och förkortningar bör undvikas om mottagaren inte känner till dem.

• Det första mejlet kan inledas med Hej Förnamn och sluta med Hälsningar Namn. I det andra mejlet kan man skriva Hej igen och avsluta med sin förnamnsinitial. Ytterligare mejl behöver inte ha någon inledning men avslutas med initial.

• Vill du skriva Vänliga hälsningar så skriv ut hela orden och inte MVH, eftersom det då framstår som att du är för oengagerad för att orka skriva ut det.

• Mejl ska vara så korta som möjligt och ska inte skickas till fler än nödvändigt. Stavfel går att komma undan med i mejl eftersom det handlar om snabb kommunikation men om du skickar ett viktigt mejl till någon i extern kontakt eller annan viktig person bör du vara noga med stavningen.

 

TELEFON

• Svara inte bara med ditt förnamn om du inte vet vem som ringer. Att svara med organisationens namn och sedan ditt fullständiga namn är professionellt.

• Gör inte sura miner eller himla med ögonen när du pratar med någon. Även om personer inte ser det hörs det snabbt på tonfallet. Man är inte heller anonym i telefonen och kan sucka eller snäsa av någon. Plötsligt står du ansikte mot ansikte med klienten, frågeställaren eller kunden.

• Ät inte medan du pratar i telefon.

• Om du själv blir illa bemött i telefon ska du hålla dig lugn och vara tillmötesgående ändå. Om någon förolämpar dig kan du säga att ”jag tror inte vi kommer så mycket längre, adjö”.

• Om du har lovat någon att ringa tillbaka ska du göra det. Säger du i din telefonsvarare att du kommer att ringa tillbaka så ska du också göra det. Du behöver dock inte ringa upp personer som inte lämnat något meddelande bara för att du ser att du missat ett samtal.

• Lär dig hur din telefon funkar så att personen som ringer inte hör att du svarar för att sen direkt lägga på om du är upptagen.

Källa: Boken Etikett på jobbet av Magdalena Ribbing. 

Läs även: De är experter på att prata i telefon

Artiklar

Liselott Frejd administratör på administrativa avdelningen på kommunstyrelseförvaltningen i Vimmerby kommun. Foto: Niklas Lindstedt

Kan rykten och fake news påverka valet?

Fem frågor till Liselott Frejd administratör på administrativa avdelningen på kommunstyrelseförvaltningen i Vimmerby kommun.  2018-02-21

Foto: Mostphotos

Du har väl gjort din GDPR-hemläxa?

Nu är GDPR på allas läppar. Eller ­borde i varje fall vara det. Alla administratörer som hanterar personuppgifter behöver skaffa kunskap om nya dataskyddsförordningen.  2018-02-21

Skolbussarna i Sunne kör ett 50-tal turer varje dag. Foto: Lasse Nilsson

Basar över barnens buss

Att komma till skolan om man bor ute på landet kan vara både farligt och tidskrävande. Skol­skjutsadministratören Elisabeth Röhr ser till att 700 barn i Sunne får en säker resa.  2018-02-21

På den första nätverksträffen i höstas samlades omkring 200 administratörer. Foto: Ingrid Andersson

Nytt nätverk för administratörer

I höstas startade administratörerna inom Vision i Stockholmsområdet ett nytt yrkesnätverk. Över 200 personer anmälde sig. Snart är det dags för en ny träff.  2018-02-21

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb