×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tolkar i bojkott för bättre villkor

2012-09-28, Tidningenvision.se

Språktolkar i Värmland vägrar ta uppdrag i vården. Orsaken är att arvodena sänkts efter den senaste upphandlingen.

Sedan i våras är det företaget Semantix tolkjouren som ansvarar för tolkförmedlingen i landstinget Värmland. För de fristående tolkarna som får sina tolkuppdrag av förmedlingen har det inneburit sämre betalning, säger Rosette Aronsson, språktolk och ledamot av Visions riksavdelning för tolkar.

– För mig är arvodet 205 kronor per timme inklusive reseersättning. Det är ungefär hälften mot den ersättning jag hade tidigare.

Konsekvensen har blivit att cirka 50 tolkar som är medlemmar i Vision vägrar att ta uppdrag för Semantix. I stället jobbar de för den kommunala tolkförmedling som också gör uppdrag åt landstinget.

– Vi vill ha bra arbetsvillkor. Semantix är inte beredda att betala och inte att förhandla med oss heller, säger Rosette Aronsson, som också varnar för att patientsäkerheten blir sämre när okvalificerade tolkar som är beredda att acceptera lägre arvoden används.

Det är inte första gången tolkar reagerat på villkoren hos Semantix. För några år sedan var det tolkarna i Helsingborg som bojkottade uppdrag i vården.

Chris Kosanovic, avdelningsordförande för Vision Rikstolk, konstaterar att problemet ligger i upphandlingarna, att landstingen och andra myndigheter låter tolkförmedlingarna konkurrera med priset om vem som ska få leverera tolktjänster.

– Vi har problemet att tolkförmedlingarna kan lägga anbud utan att ha något avtal över huvud taget med tolkarna. Sedan när upphandlingen är färdig ställs vi inför fait accompli: Den som vill ha jobb får acceptera de arvoden som erbjuds, säger han.

Elisabeth Cardoso da Silva, affärsområdeschef för kontakt- och telefontolkning på Semantix, bekräftar att tolkarna i Värmland inte vill arbeta för dem. Men hon säger sig vara beredd att förhandla.

– Vi behöver träffa både tolkarna i Värmland och Vision, säger hon.

Kan ni tänka er att skriva avtal med Vision om tolkarnas arvoden?

– Det har vi inte diskuterat i ledningen. Jag vill veta vilka villkor tolkarna vill ha. Vi behöver träffas, säger Elisabeth Cardoso da Silva.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration och foto: Jann Lipka

Nu kommer din nya robotkollega

Kommer robotarna att ta våra jobb? Får vi vara med och bestämma vad de ska göra? Frågorna är många när digitala kolleger ­börjar dyka upp på våra arbetsplatser. Vår undersökning visar att få är oroliga men många känner att de ­behöver mer utbildning.  2019-06-03

Kim Matulin har, trots handläggarroboten, mycket telefonkontakt och möten med de personer som söker försörjningsstöd. 
Foto: Jann Lipka

Maskinen handlägger – hon beslutar

Flera kommuner har infört robotar som hjälper till med ansökningar om försörjningsstöd. Socialsekreteraren Kim Matulin i Nacka, som jobbar med en, tycker den är ett bra redskap. Men hon är tveksam till att maskiner ska fatta beslut utan mänsklig inblandning.  2019-06-03

Foto:  Jann Lipka

Som en yxa i huvudet

Synrubbningar, illamående och glödgande ­huvudvärk. Att lämna jobbet i en hast och bädda ner sig i ett mörklagt sovrum tillhör vardagen för administratören Mari Lööv och över en miljon andra svenskar. Stress och bristande kunskap om migrän gör arbetslivet till en högriskfaktor.  2019-06-03

Foto: Brombergs

”I själva verket har vi gott om tid”

För att klara framtidens arbetsliv måste vi omvärdera tiden. Det är fullt möjligt menar Bodil Jönsson i sin nya bok Gott om tid. ”Det handlar om att ändra inställning till tiden. Att försöka se det som att tiden kommer till dig i stället för att den går.”  2019-06-03

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb