×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro, Kivra eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nu skjuter många på jobbet

2012-09-11, Tidningenvision.se

Älgjakten är nu i gång för fullt. I Bjurholms kommun är den så pass populär bland tjänstemännen att möten måste anpassas efter skjutandet. Och i många kommuner sparar anställda semesterdagar för att kunna delta.

Fakta

Älgen
• En älg väger mellan 200 till 550 kilo och finns i hela landet med undantag på Gotland. I Nordamerika kan den väga upp mot ett ton. Älgjakten börjar vanligtvis första måndagen i september för norra delen av landet, andra måndagen i oktober för den södra delen. I år väntas över 100 000 älgar skjutas, vilket skulle ge 13 000 ton älgkött.

Jägaren
• Det finns 265 000 jägare i Sverige. Antalet kvinnliga jägare ökar år för år och utgör i dag cirka 7 procent. De som jagar älg uppger att jakten är 64 procent rekreationsvärde och 36 procent köttvärde. 9 dagar lägger den genomsnittlige jägaren på älgjakt varje år. Över 1 miljon jaktskott avlossas årligen. Antal tillståndsgivna vapen i landet är 1 974 496.

Den 3 september började jakten i den norra halvan av landet. Älgjakten sägs vara världens största jaktrörelse – mer än 230 000 jägare deltar varje år. En rundringning till kommuner i Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens och Västernorrlands län visar att jakt på skogens konung fortfarande är mycket populär.

Bara i Jämtlands län sköts det 13 249 älgar förrförra säsongen. Strömsunds kommun i länet sägs vara ett av de älgtätaste områdena. Anders Andersson, Strömsunds kommunchef, jagar inte själv men berättar att många tjänstemän på kommunen gör det. Flertalet har tagit ut semester nu i början av september.

– Men det är inte som det var för kanske 20 år sedan då det nästan var tomt på en del arbetsplatser. Jag tror att det har blivit lite mindre, dels för att jakttiderna är mer utspridda nu för tiden och dels för att mer folk som jobbar här är inflyttade, säger han.

Många har planerat in semester i början av månaden, men det är svårt att få en exakt siffra. Vi kan dock notera att i snitt tio procent av kommunernas invånare sökt jaktkort hos Naturvårdsverket i år. Men det är inte bara i norr som folk är jakttokiga, tvärtom, Stockholm och Göteborg ligger i topp. Jaktkort registreras nämligen på folkbok­föringsadress, men det säger inget om var jägarna har tänkt jaga. De totalt 54 000 personer som skaffat jaktkort i Stockholms och Västra Götalands län jagar till exempel föga sannolikt älg kring länens båda storstäder.

Sören Lifveredson, ekonomichef i Göte­borgs Stad jagar till exempel älg i Strömsunds skogsvidder.

– Jag har jagat där åtta år i rad. Jag fällde inte någon älg själv nu senast men jag såg många, det gjorde jag. Men de var inte inom skotthåll.

Han har tagit ut en veckas semester för sin jaktresa. En resa han ser fram emot.

Vad är det bästa med jakten?

– Avkopplingen, helt klart.

Flertalet andra tjänstemän i Göteborgs Stad ska på jakten i år, bland annat till Jämtland och Värmland. Men de utgör bara en liten del av stadens anställda.

I Överkalix kommun är det desto fler. Maria Henriksson är kommunchef där och berättar:

– Jag skulle uppskatta att det är minst 10 procent som deltar. Men de flesta är bara lediga några dagar och många jagar på helgerna. Men det kan bli lite problematiskt, till exempel inom skolans värld där väldigt många lärare går på jakt.

Hon berättar att de flesta sparar minst en handfull semesterdagar för att kunna ta ut dem i början av jakten.

– Men det får man unna dem. Det är viktigt med rekreation och återhämtning. Och för det mesta så klarar vi verksamheterna utan problem, säger hon.

Tror du intresset för jakten kommer att fortsätta vara stort?

– Ja, för att det är en tradition som ligger långt bakåt i tiden och vi ser också att det hela tiden fylls på med nya jägare. Man skulle kunna tro att en sådan sak som jakt skulle minska år för år, men det gör det inte. Intresset ligger på samma nivå.

Vårt sista nedslag är i grannlänet Västerbotten. Här hittar vi Sveriges minsta kommun, Bjurholm (befolkning 2 428). Där har halva befolkningen jaktkort. 1 212 personer för att vara exakt. Med sina 234 anställda i kommunen så är frågan: är någon alls kvar i kommunhuset?

– Jo, några. Men älgjakten är stor här, det är den. Det är svårt att ange en procentsats men jag kan ju säga att den påverkar planeringen av sammanträdena – vi måste helt enkelt ta hänsyn till jakttiderna, säger Kurt Allan Egelby, kommunchef i Bjurholm.

Sammanlagt skrev 13 523 personer teori­provet för jägarexamen under 2011. Efter Stockholms län var förra årets intresse för provet störst i Norrbotten. Vissa kommuner kommer nog att stå stilla även kommande septembermånader.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Foto: Jann Lipka

Sanningens pris

Den som slår larm om missförhållanden och korruption på jobbet hyllas ofta som modig ­sanningssägare och garant för det öppna ­samhället. Men det personliga priset för ­visselblåsaren kan bli högt. Möt Håkan och Karin.  2018-11-30

Foto: Mostphotos

Är du välkommen till nya jobbet?

En genomtänkt introduktion på nya jobbet är viktig både för anställda och arbetsgivare. Den som är ny får en snabb och trygg start och chefen får en medarbetare som jobbar effektivt från början. Men Tidningen ­Visions undersökning visar att det ­brister på många håll.  2018-11-30

Dialog är bättre än stängda dörrar. Så lyder Anette Anderssons strategi som samordnare mot våldsbejakande extremism i Ludvika kommun. Foto: Claes Söderberg

Hon för dialog med nazisterna

Hon har både kallats folkförrädare och anklagats för att normalisera rasism. Anette Andersson är samordnaren som ska försvara det öppna samhället i kommunen som beskrivs som ett nazistfäste.  2018-11-29

Den medicinska sekreteraren Karin Myrén Wengeler har blivit hotad på jobbet flera gånger. Men trots en del aggressiva patienter gillar hon sitt jobb. Foto: Anna Rehnberg

”Ni borde skjutas alla tre”

Vision larmar: hot och våld ökar i Västra Götalandsregionens receptioner. Trots det väljer arbetsgivare bort inglasade receptioner.  2018-11-26

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb